Κλιμακώνει την ρητορική του εναντίον (και) της Ελλάδας και της Κύπρου ο Τούρκος ηγέτης Ταγίπ Ερντογάν δυσκολεύοντας τις προσπάθειες για μείωση της έντασης αλλά και για «θετικά» βήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, διαψεύδοντας έτσι τις προσδοκίες που δημιουργήθηκαν στην πρόσφατη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Άγκυρα.
Δυο εβδομάδες πριν από τις κρίσιμες για τον ίδιο τοπικές εκλογές στις 31 Μαρτίου, κατά την συνήθη τακτική του ο Τ. Ερντογάν έχει πυροδοτήσει την ένταση κατά πάντων και ο διχαστικός και επιθετικός λόγος του κυριαρχεί. Βεβαίως τα δείγματα γραφής τα οποία δίνει ο ίδιος και κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης του, πιστοποιούν ότι δεν πρόκειται απλώς για μια προεκλογική ρητορική αλλά για στρατηγική επιλογή καθώς μόνο μέσα σε αυτές τις συνθήκες έντασης και πόλωσης στο εσωτερικό και στο εξωτερικό μπορεί να διαιωνίζει την πολιτική κυριαρχία του στην Τουρκία.
Ο κ. Ερντογάν με κάθε ευκαιρία είτε με αυτή της παρουσίας του στη Σμύρνη είτε στην συμμετοχή του στην επέτειο της Μάχης των Δαρδανελίων είτε με αφορμή την σφαγή στην Νέα Ζηλανδία, στρέφεται εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου και εκτοξεύει άμεσες η έμμεσες απειλές.
Στην 104η επέτειο της μάχης των Δαρδανελίων:
«Παρενοχλώντας τα σύνορά μας με τη Συρία μας δοκιμάζουν την υπομονή μας προσπαθώντας να ιδρύσουν εκεί ένα διάδρομο τρομοκρατίας. Το ίδιο και στο Ιράκ. Στην Κύπρο μας δοκιμάζουν προσπαθώντας να παραβιάσουν τα δικαιώματά μας. Μας δοκιμάζουν στο Αιγαίο προσπαθώντας να το μετατρέψουν σε θάλασσα απροσπέλαστη. Μας δοκιμάζουν προκαλώντας ταραχές στους δρόμους, κάνοντας απόπειρα πραξικοπήματος, κάνοντας συμμαχίες σκότους….»
«Την Ιστανμπούλ δεν θα μπορέσετε να την κάνετε ποτέ Κωνσταντινούπολη. Εμείς είμαστε εδώ και 1000 χρόνια. Οι παππούδες σας, ήρθαν, είδαν πως είμαστε εδώ και κάποιοι έφυγαν σε φέρετρα. Θα περιμένουμε για εσάς αν έρθετε με τις ίδιες προθέσεις. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα σας αντιμετωπίσουμε όπως τους παππούδες σας», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν με αφορμή το «μανιφέστο» του μακελάρη της Ν. Ζηλανδίας.
Και από την Σμύρνη και την προεκλογική συγκέντρωση στο άντρο των εκμαυλιστών που μίλησε ο Τούρκος Πρόεδρος την Κυριακή:
«Σμύρνη! Εσύ επούλωσες τις πληγές πολλών Βαλκανικών πόλεων όπως της Θεσσαλονίκης, της Κρήτης, των Σκοπίων, του Κοσόβου, της Βάρνας… Σμύρνη! Εσένα που ο Μουσταφά Κεμάλ στις 9 Σεπτεμβρίου με τον στρατό του σε απελευθέρωσε για άλλη μια φορά. Σμύρνη εσύ που έριξες τους γκιαούρηδες στη θάλασσα και προστατεύεις τους ανήμπορους!».
Οι αναφορές αυτές προκάλεσαν την αντίδραση του Ελληνικού ΥΠΕΞ που εξέδωσε ανακοίνωση προειδοποιώντας ότι τέτοιες προσβλητικές αναφορές για γειτονικούς λαούς και η χρήση της ιστορίας για πολιτικές σκοπιμότητες υπονομεύουν την εμπιστοσύνη μεταξύ των δυο χωρών και δεν συνάδουν με την ευρωπαϊκή προοπτική την οποία υποτίθεται ότι η τουρκική ηγεσία υποστηρίζει.
Σε αυτό το κλίμα και ενώ ήδη το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών έσπευσε να επιβεβαιώσει τις δηλώσεις Ερντογάν περί πτήσεων των τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο, και να δηλώσει ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τον ελληνικό εναέριο χώρο των 10 ν.μ. και συνεπώς θεωρεί ότι δεν συνιστούν παραβιάσεις οι πτήσεις των τουρκικών μαχητικών σε αυτή την περιοχή.
Συγχρόνως ο κ. Ερντογάν επαναφέρει την γνωστή θεωρία που αποτελεί και τη βάση της αναθεωρητικής πολίτικης στο Αιγαίο, προβάλλοντας την εικόνα μιας Τουρκίας που «ασφυκτικά» αποκλεισμένη στα παράλια της, από τα ελληνικά νησιά. Δηλώσεις που καθιστούν άνευ αντικειμένου κάθε συζήτηση για νέα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τα οποία διαφημίστηκαν ως το θετικό αποτέλεσμα των συνομιλιών Τσίπρα-Ερντογάν στην Άγκυρα.
Όμως και οι διαρκείς επιθέσεις και απειλές του κ. Ερντογάν και όλης της πολιτικής ηγεσίας της Τουρκίας εναντίον της Κύπρου, δυσχεραίνουν την αποστολή του Υπουργού εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλου στην Αττάλεια την Πέμπτη μια ημέρα μετά την Τριμερή στο Ισραήλ παρουσία και του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μ. Πομπέο, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογο του Μ. Τσαβούσογλου.
Η ατζέντα περιλαμβάνει φυσικά τα διμερή και αναζήτηση τρόπων ώστε να προχωρήσουν οι διμερείς σχέσεις και πιθανόν να επαναρχίσουν οι διερευνητικές επαφές, αλλά κυρίως προβλέπεται να εξετασθεί η δυνατότητα σύγκλισης στα ζητήματα των Εγγυήσεων και της αποχώρησης των ξένων στρατευμάτων που πλέον φαίνεται να είναι προϋπόθεση προκειμένου να πληρωθεί η μια βασική προϋπόθεση για την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό.
Τις τελευταίες εξελίξεις αλλά και την διαμόρφωση της στρατηγικής Αθήνας -Λευκωσίας εξετάζουν σήμερα στη Λευκωσία ο Γ. Κατρουγκαλος, (στην πρώτη επίσκεψη του στην Κύπρο από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντα του ΥΠΕΞ), και ο κύπριος ομόλογος του Ν. Χριστοδουλίδης. Ο κ. Κατρούγκαλος θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη και τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Χρυσόστομο.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου