Σχέδια για την παραμονή περισσότερων Αμερικανών στρατιωτικών στην Συρία, ακόμη και μετά την ήττα του Ισλαμικού Κράτους, είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, αλλάζοντας το επιχειρησιακό τοπίο στην περιοχή. Την ίδια ώρα, η Άγκυρα, βλέποντας δυσκολίες για την προώθηση της ζώνης ασφαλείας στον συριακό βορά, ανακοίνωσε κοινές επιχειρήσεις με το Ιράν εναντίον των Κούρδων.
Τα νέα αμερικανικά σχέδια αποκάλυψε την Κυριακή η Wall Street Journal υπογραμμίζοντας ότι η Ουάσινγκτον προτίθεται πλέον να διατηρήσει 1000 στρατιωτικούς στην περιοχή. Αν αυτό επιβεβαιωθεί τότε θα έχουμε μια νέα υπαναχώρηση των ΗΠΑ, αφού ο Τραμπ είχε ανακοινώσει αρχικά την πλήρη αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων.
Τον περασμένο μήνα, ωστόσο, ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι περίπου 400 στρατιωτικοί, περιλαμβανομένων περίπου 200 σε μια βάση στη νότια Συρία, θα έμεναν στην περιοχή και τώρα τα δημοσιεύματα ανεβάζουν τον αριθμό στους χίλιους.
Μια τέτοια εξέλιξη όμως, η οποία ικανοποιεί τα αιτήματα των Κούρδων μαχητών που μετέχουν στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις και τις παρασκηνιακές επιδιώξεις του Ισραήλ, είναι πολύ πιθανό ότι θα πυροδοτήσει νέα ένταση στις σχέσεις της Ουάσινγκτον με την Άγκυρα. Η Τουρκία έχει απειλήσει άλλωστε, αρκετές φορές, με επιθέσεις εναντίον κουρδικών περιοχών, τις οποίες, ωστόσο, ανέβαλε, μέχρις ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με την αναμενόμενη αμερικανική αποχώρηση.
Με Ρωσία και Ιράν
Από την άλλη, οι Αμερικανοί φέρονται διατεθειμένοι να συνεχίσουν την συνεργασία τους με τους Κούρδους και η πρόθεση αυτή βάζει νέο πάγο στα σχέδια του Ερντογάν για δημιουργία ζώνης στις συριακές περιοχές του βορρά και στις περιοχές ανατολικά του Ευφράτη που ελέγχουν οι Κούρδοι. Δεν μπορεί να είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός, ότι λίγες ώρες μετά το δημοσίευμα για την νέα αλλαγή της αμερικανικής στάσης, ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε, πως Άγκυρα και Τεχεράνη προχώρησαν σε μια κοινή επιχείρηση εναντίον μελών του παράνομου στην Τουρκία Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).
Την ώρα πάντως που η Άγκυρα ανακοινώνει την συνεργασία με το Ιράν, προφανώς στα ανατολικά, στην βορειοδυτική επαρχία της Ιντλιμπ δείχνει να εδραιώνεται και η συνεργασία της με την Μόσχα. Στα μέσα της περασμένης εβδομάδας μάλιστα, και μόλις λίγες ημέρες μετά την έναρξη κοινών ρωσοτουρκικών περιπολιών, έγινε γνωστό ότι η Τουρκία και η Ρωσία συζητούν για την δημιουργία ενός «κέντρου συντονισμού» στη Ιντλίμπ.
Πρόκειται για την μοναδική συριακή επαρχία, στην οποία η, σύμμαχος της Ρωσίας, Δαμασκός, δεν έχει κανέναν έλεγχο καθώς η περιοχή αποτελεί το τελευταίο προπύργιο της αντιπολίτευσης. Μεγάλα τμήματα της επαρχίας ελέγχονται ωστόσο από την Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS), μια τζιχαντιστική οργάνωση, την οποία η Μόσχα και η Άγκυρα χαρακτηρίζουν «τρομοκρατική».
Η ανακοίνωση για την δημιουργία του «κοινού κέντρου συντονισμού» έγινε από τον ίδιο τον Τούρκο υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, και μάλιστα την ώρα που ρωσικά αεροπλάνα έπλητταν περιοχές της Ιντλίμπ, για πρώτη φορά μετά την ρωσοτουρκική συμφωνία του περασμένου Σεπτεμβρίου. Η συμφωνία αυτή είχε συναφθεί για να αποτραπεί μια γενικευμένη επίθεση εναντίον της Ιντλίμπ, την οποία δεν ήθελαν η Άγκυρα και η Τεχεράνη, αλλά ο Πούτιν ήταν διατεθειμένος να την προχωρήσει για λογαριασμό του Άσαντ.
Λόγοι για να παραμείνουν
Οι κινήσεις αυτές της Άγκυρας, στα ιρανοτουρκικά σύνορα και στην Ιντλίμπ, έρχονται να ισοσκελίσουν την απαγορευτική, όσο παραμένουν οι Αμερικανοί, διείσδυσή της στην Μανμπιτζ. Μια διείσδυση που, αν επιβεβαιωθεί το δημοσίευμα για την παραμονή 1000 Αμερικανών στρατιωτικών, καθίσταται πλέον αδύνατη από δύσκολη που ήταν μέχρι χθες.
Οι Αμερικανοί, και ιδίως ο Τραμπ, πέρα από την στήριξη στους Κούρδους και το Ισραήλ, έχουν όμως και άλλους λόγους να μπλοκάρουν τα σχέδια του Ερντογάν. Βασικότερος από αυτούς φαίνεται ότι είναι το τετελεσμένο πλέον, σε ότι αφορά την αγορά από την Άγκυρα των ρωσικών αμυντικών συστημάτων S-400.
Δεν είναι όμως μόνον αυτοί οι λόγοι που καθιστούν πιθανή μια νέα αλλαγή της αμερικανικής στάσης στην Συρία. Η Ουάσινγκτον προσπάθησε όλο αυτό το διάστημα, από την πρώτη ανακοίνωση του Τραμπ για αποχώρηση και μετά, να πείσει τους Ευρωπαίους να αναλάβουν έναν ευρύτερο ρόλο στη Συρία. Αυτό ωστόσο δεν προχώρησε στον βαθμό τουλάχιστον που θα επιθυμούσαν οι Αμερικανοί.
Παγωμένο είναι όμως και το σχέδιο που προέβλεπε την μεταφορά αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στο Ιράκ, αφού αυτό σκοντάφτει στην αντίσταση της Βαγδάτης. Μια παραμονή των Αμερικανών στην Συρία θα άμβλυνε όμως και τις αντιδράσεις που εξακολουθούν να υπάρχουν για την αρχική απόφαση του Τραμπ. Και αυτό θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο για τον Αμερικανό πρόεδρο σε μια περίοδο που πιέζεται εσωτερικά από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, το αναμενόμενο πόρισμα της έρευνας Μάλερ για την ρωσική εμπλοκή στις προεδρικές εκλογές και το «φιάσκο» του Γκουαϊδό να ανατρέψει τον Μαδούρο σε ένα εικοσιτετράωρο.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου