GuidePedia

0

Σάββας Δ. Βλάσης 
 Η σημερινή αναφορά του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στον Έλληνα υπουργό Εθνικής Αμύνης, έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, εάν αναλυθεί υπό το πρίσμα της “αντίστροφης μέτρησης” που ξεκίνησε, εν όψει της αποτίσεως φόρου τιμής με ρίψη στεφάνου στα νερά των Ιμίων, που καθιέρωσε από το 2015 ο Π. Καμμένος.

Το πρώτο σημείο ενδιαφέροντος στην “προειδοποίηση” του Τσαβούσογλου, είναι ότι αναφέρεται σε αύξηση της εντάσεως «με δηλώσεις ή με το να ανεβείτε σε κάποια βραχονησίδα». Όπως έχουμε τονίσει και παλαιότερα, η τουρκική πλευρά εκτίμησε από την πρώτη ρίψη στεφάνου στα Ίμια το 2015, ότι εάν αφεθεί ο Έλληνας υπουργός να το πράττει αυτό ανεμπόδιστα, την επομένη φορά δεν θα το πράξει από ελικόπτερο ευρισκόμενο σε αιώρηση, αλλά θα προσεγγίσει με πλωτό μέσο. Και αν επιτραπεί αυτό, τότε τίποτα δεν αποκλείει κάποια στιγμή στο μέλλον, να “μπει η ιδέα” στους Έλληνες να αποβιβαστούν και στα Ίμια.

Πράγματι, το 2015, το 2016 και το 2017, ο Π. Καμμένος χρησιμοποίησε ελικόπτερο. Ως αντίδραση, στις 29 Ιανουαρίου 2017, ο τότε Αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων Στρατηγός Ακάρ, έσπευσε και “επιθεώρησε” πρώτος τα Ίμια. Όχι από αέρος, αλλά από θαλάσσης. Μαζί με τους άλλους αρχηγούς Κλάδων επιβαίνοντες σε πυραυλάκατο και συνοδευόμενοι από Σκάφη Ειδικών Επιχειρήσεων με βατραχανθρώπους, προσέγγισαν στα Ίμια και φρόντισαν αυτό να προβληθεί ευρέως στα τουρκικά ΜΜΕ.

Την επομένη φορά, το 2018, ο Π. Καμμένος επέλεξε και αυτός να ρίξει τον στέφανο από κανονιοφόρο του Πολεμικού Ναυτικού, η οποία έπλευσε στο σημείο πτώσεως του ελληνικού ελικοπτέρου, περί τα 2 ν.μ. από τα Ίμια. Από τις φωτογραφίες, οι Τούρκοι είχαν δημιουργήσει ένα “φράγμα” αποκλεισμού των νησίδων, με δύο πλωτά μέσα και ένα εναέριο. Και εδώ έχει σημασία, η ταυτότητα των μέσων που χρησιμοποίησαν οι Τούρκοι: το περιπολικό Kaş (P1208) του Τουρκικού Ναυτικού τύπου ΥΚΤΚΒ-400, το περιπολικό “82” της τουρκικής Ακτοφυλακής και ένα ελικόπτερο ΑΒ412, επίσης της Ακτοφυλακής.

Είναι σαφής ο πρωτεύον ρόλος που έχει η τουρκική Ακτοφυλακή. Την ίδια στιγμή, ο Π. Καμμένος επέβαινε σε κανονιοφόρο του Πολεμικού Ναυτικού – άλλωστε είναι πολιτικός προϊστάμενος των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το δεύτερο σημείο ενδιαφέροντος στις δηλώσεις Τσαβούσογλου, είναι η προτροπή: «Προσέξτε το κακομαθημένο σας παιδί ώστε να μην έχουν κάποιο ατύχημα οι δυνάμεις ασφαλείας μας». Η αναφορά σε δυνάμεις ασφαλείας (güvenlik) παραπέμπει ευθέως στην Ακτοφυλακή (Sahil Güvenlik) και συμβαδίζει με την τουρκική πρακτική να δίνει το “παρών” την ημέρα της ελληνικής τελετής κυρίως με μέσα της Ακτοφυλακής. Εξάλλου, ο Τούρκος υπουργός είπε όσα είπε, απευθυνόμενος στους σπουδαστές της Ακαδημίας Χωροφυλακής & Ακτοφυλακής.

Εκ των ανωτέρω, μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι η τουρκική πλευρά, όπως και η ελληνική, εμπλέκουν κυρίως τις ακτοφυλακές τους για την στενή επιτήρηση των Ιμίων, ενώ διατηρούνται σε “απόσταση ασφαλείας” πολεμικά πλοία. Κανείς δεν θέλει την στρατιωτικοποίηση της δραστηριότητος. Ως εκ τούτου, η “προειδοποίηση” Τσαβούσογλου, δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι κλιμακώνει. Απλώς επιβεβαιώνει την καχυποψία των Τούρκων από την καθιερωμένη τελετή αποτίσεως φόρου τιμής προς τους πεσόντες του Πολεμικού Ναυτικού.

Επικοινωνιακός λοιπόν, η πρακτική του ΥΕΘΑ Π. Καμμένου να πραγματοποιεί την ρίψη στεφάνου από αέρος, έχει το μειονέκτημα ότι τον εμφανίζει να μεταβαίνει περίπου “στα κλεφτά” ενώ η εναλλακτική της προσεγγίσεως με πλωτό μέσο, προσφέρει την ευκαιρία στους Τούρκους να προβούν σε επίδειξη ισχύος με την δημιουργία “φραγμού” αποκλεισμού των Ιμίων. Το τελευταίο βεβαίως, επειδή η ελληνική πλευρά δεν κρίνει σκόπιμο να στείλει στις νησίδες την συγκεκριμένη ημέρα και ώρα, πλωτά μέσα του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ.

Απομένει στον Π. Καμμένο να αποφασίσει, τον “τρόπο ενεργείας” εφέτος. Τουλάχιστον πάντως, εάν θέλουμε να μην αφήνονται εντυπώσεις, το ΛΣ-ΕΛΑΚΤ θα πρέπει να έχει μέσα επιτόπου, ώστε να “διώξουν” τα τουρκικά πλωτά μέσα και να αποχωρήσουν αυτά τελευταία από την περιοχή, μετά το πέρας της τελετής.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top