GuidePedia

0

Του ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ
Συνεχίζει να εκπλήττει όλους με τις συνεχείς του δηλώσεις ο Αμερικανός Πρόεδρος Τραμπ. Έτσι δεν είναι δυνατόν να προβλέψει κανείς τι πραγματικά θέλει να κάνει στην Συρία ο Τραμπ. Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στα λόγια του.

Η εφημερίδα Washington Post δεν έμεινε αδρανής και κράτησε στατιστικά σε σχέση με τα ψέματα που λέει ο Τραμπ. Το σύνολο των δηλώσεων του Τραμπ μέσα στο 2018 περιέχουν 5611 λανθασμένες και παραπλανητικές πληροφορίες, λέει. Αυτό αναλογεί σε 15 λάθη καθημερινά κατά μέσο όρο.

Μέσα στο 2017 ο αριθμός των δηλώσεων Τραμπ που περιείχαν λανθασμένες πληροφορίες και αστήρικτους ισχυρισμούς ήταν 1989. Ο Τραμπ είπε πρώτα ότι θα αποσυρθούν τα αμερικανικά στρατεύματα από την Συρία και προκάλεσε αναβρασμό στον κόσμο. Μετά είπε «θα εξαπλωθεί στον χρόνο η απόσυρσή μας». Όμως, δεν έδωσε χρονικό διάστημα. Και τώρα αναφέρεται στην πιθανότητα μιας νέας στρατιωτικής επιχείρησης στην Συρία.

Όλα αυτά προκαλούν σύγχυση. Η Τουρκία περιμένει την οριστική στάση των ΗΠΑ. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, η τουρκική πλευρά είπε στον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ John Bolton ότι δεν πρόκειται να διενεργήσει επιχείρηση ενόσω βρίσκονται αμερικανικές δυνάμεις στην Συρία. Φυσικά, δεν λύνεται μόνο με τις ΗΠΑ ο γόρδιος δεσμός της νέας στρατιωτικής επιχείρησης της Τουρκίας στην περιοχή. Υπάρχει και το ρωσικό στοιχείο.

Σε δήλωση στην οποία προέβη προχθές, η Ρωσία που παρακολουθεί από κοντά τις συναντήσεις Τουρκίας-ΗΠΑ στην Άγκυρα, ανακοίνωσε ότι στο εγγύς μέλλον αναμένεται συνάντηση Πούτιν-Έρντογαν. Η Ρωσία, που φαίνεται αποφασισμένη στο θέμα της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας, θέλει να μην προχωρήσει η Τουρκία στην περιοχή και αν αποσυρθούν τα αμερικανικά στρατεύματα, να εγκατασταθεί η συριακή κυβέρνηση σε εκείνες τις περιοχές.

Είναι φανερό ότι η Ρωσία θα καθορίσει την τελεσίδικη στάση της αφότου καταλήξει σε οριστικό αποτέλεσμα ο διάλογος Τουρκίας-Αμερικής. Δεν φαίνεται εφικτό να μπορεί να ικανοποιήσει και την Αμερική και την Ρωσία ο Ταγγίπ Έρντογαν. Ενόσω συνεχίζονται τα όνειρά του για κατάκτηση στην Συρία, θα βουλιάξει πιο πολύ σε αυτό το βούρκο. Και όπως έγραψα και προηγουμένως, δεν θα είναι καθόλου εύκολο να σωθεί από αυτό το βούρκο. Ο Έρντογαν, ο οποίος στις 12 Δεκεμβρίου υποσχέθηκε να διενεργήσει επιχείρηση στα ανατολικά του Ευφράτη εντός μερικών ημερών, δεν μπορεί να κουνηθεί από την θέση του αν και πέρασε ένας μήνας από τότε.

Ενώ συνεχίζεται η εξαθλίωσή της στην Συρία, η Τουρκία δεν παραμελεί να στρέφει το βλέμμα της και προς την Μεσόγειο. Ψάχνει εχθρούς παντού. Προχθές ανακοίνωσε ότι διεύρυνε το πεδίο ερευνών της για φυσικό αέριο. Αυτό το πεδίο θα συμπεριλάβει, λέει, την περιοχή νοτίως του Καστελόριζου και ανατολικά της Ρόδου. Θα διενεργήσει έρευνες σε αυτή την περιοχή, λέει.

Ενώ συνεχίζονται οι αντιδράσεις στον αθηναϊκό Τύπο για το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση παρέμεινε σιωπηλή σε αυτό, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι το πλοίο Φατίχ 1 άρχισε γεωτρήσεις στην περιοχής της Αλάνια και ότι «το δεύτερο μας γεωτρύπανο φτάνει στην περιοχή και θα το στείλουμε και αυτό στην περιοχή γύρω από την Κύπρο για να κάνουμε γεωτρήσεις».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες ανέφερε το εξής:
«Λέγεται ότι υπάρχουν κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου γύρω από το νησί. Αυτό που λέμε εμείς είναι να πάρουν το δικαίωμά τους και οι δύο λαοί, αλλά λένε ότι δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Προφασίζονται πιέσεις που ασκούνται από την κοινή γνώμη. Το αίτημά μας είναι απολύτως νόμιμο. Να διασφαλιστούν τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού. Όλοι το λένε. Ενόσω δεν πάει μέσω Τουρκίας δεν είναι βιώσιμο, δεν υπάρχει νόημα να εξορυχτεί. Να πάει μέσω Τουρκίας, να κερδίσουν όλοι. Τι κακό υπάρχει σε αυτά που λέμε; Όμως άλλο είναι το θέμα».

Κανείς δεν λαμβάνει και πολύ σοβαρά υπόψη πλέον αυτά τα παραμύθια του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Όλοι στον έξω κόσμο ξέρουν ότι δεν θα μπορέσει να προχωρήσει χωρίς να έχει πίσω του την Αμερική. Οι σχέσεις του με την Αμερική δεν είναι όπως παλιά. Στα πολιτικά παρασκήνια λέγεται ότι η Αμερική θέλει να απαλλαχτεί από τον Έρντογαν και ψάχνει άλλην εναλλακτική επιλογή στην θέση του. Μάλιστα γίνεται ξανά λόγος για τον Αμπντουλλάχ Γκιουλ. Ό,τι και να γίνει, η σημερινή εικόνα δείχνει ότι η φετινή χρονιά θα είναι η πιο κρίσιμη για τον Έρντογαν.

Η οικονομία κατέρρευσε. Η τουρκική λίρα πέρασε ξανά σε πτώση όπως προβλεπόταν προηγουμένως. Ούτως ή άλλως, για εσωτερική πολιτική δεν μπορεί να γίνεται λόγος. Πρόκειται για πλήρη δικτατορία. Κλιμακώνεται ο ισλαμοφασισμός. Ο ρατσισμός έφτασε στα ύψη. Η σύγκρουση που άρχισε ανάμεσα στους Σύριους και τον ντόπιο πληθυσμό μπορεί ανά πάσα στιγμή να μετατραπεί σε πόλεμο.

Η εξωτερική πολιτική χρεοκόπησε. Ο Έρντογαν, ο οποίος έχει προβλήματα με όλους τους γείτονές του, δεν έχει πλέον τίποτε άλλο να κάνει εκτός από το να απειλεί πότε την Κύπρο και πότε την Ελλάδα.

Τώρα κτίζει νέες στρατηγικές στην Μέση Ανατολή η Αμερική της οποίας κατέρρευσε το Σχέδιο για τη Μεγάλη Μέση Ανατολή αφότου προσέκρουσε στον τοίχο της Συρίας. Και ο πρώτος στόχος της είναι το Ιράν. Σύμφωνα με τον Ιρανό Πρόεδρο Ρουχανί, η Αμερική εφαρμόζει ένα σχέδιο σε μερικές φάσεις για να διαμελίσει το Ιράν.

Πρώτα η επιβολή εμπάργκο, ύστερα η αμφισβήτηση της νομιμότητας του ιρανικού καθεστώτος στον κόσμο, ύστερα ο ξεσηκωμός των αντιπολιτευόμενων και ύστερα ο διαμελισμός του Ιράν. Η Αμερική, που χρησιμοποίησε κατά κόρον την Τουρκία και μαζί της το Ισλαμικό Κράτος στο Σχέδιο Μεγάλης Μέσης Ανατολής, θέλει να δει στο πλευρό της την Τουρκία και στην στρατηγική που αναπτύσσει κατά του Ιράν.

Αυτό είναι το ουσιαστικό παζάρεμα που έκανε με την Τουρκία στο θέμα της απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων από την Συρία. Αλλά είναι πολύ δύσκολο να τηρήσει και έναντι του Ιράν η Τουρκία την στάση που είχε τηρήσει έναντι της Λιβύης και της Συρίας. Για να το δεχτεί αυτό πρέπει να ρισκάρει να τεθεί αντιμέτωπη τόσο με την Ρωσία όσο και με το Ιράν.

Εμείς ως Κύπρος πού βρισκόμαστε όταν ξαναμοιράζονται τα χαρτιά στην Μέση Ανατολή; Είμαστε άραγε και εμείς ένα κομμάτι αυτών των παζαριών;

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top