GuidePedia

0

 Απειλή πολέμου από Ακάρ: «Δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα»

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, μιλώντας στη βουλή στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, υπογράμμισε τη σημασία της επίλυσης των ζητημάτων που υπάρχουν στο Αιγαίο και την ανατ. Μεσόγειο υπό το πρίσμα του διεθνούς δικαίου και στο πλαίσιο των σχέσεων της καλής γειτονίας, της φιλίας και της συνεργασίας.

Ωστόσο, προέβη και πάλι στις γνωστές προειδοποιήσεις για Κύπρο, Αιγαίο και ανατ. Μεσόγειο.

«Στην Κύπρο, το Αιγαίο και την ανατ. Μεσόγειο δεν πρόκειται να επιτρέψουμε κανένα βήμα που δεν συμπεριλαμβάνει την Τουρκία και κανένα τετελεσμένο. Στην ανατ. Μεσόγειο δεν θα δώσουμε άδεια για μονομερείς έρευνες υδρογονανθράκων και δεν πρόκειται να επιτρέψουμε την εφαρμογή και υλοποίηση κανενός σχεδίου στην περιοχή, στο οποίο δεν συμμετέχει η Τουρκία και η ΤΔΒΚ. Αυτά τα θέματα τα παρακολουθούμε από πολύ κοντά», τόνισε ο Ακάρ.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας συνέχισε λέγοντας ότι «οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν να προστατεύουν τα δικαιώματα και συμφέροντα της χώρας μας και των Τ/Κ στο Αιγαίο και την ανατ. Μεσόγειο καθώς και να εγγυώνται την ειρήνη και την ασφάλεια στην Κύπρο στο πλαίσιο των διεθνών συνθηκών περί εγγυήσεων και συμμαχίας».

Και τέλος επισήμανε ότι διεξάγονται «επιχειρήσεις στην 780 χιλιάδων χιλιομέτρων πατρίδα μας και στα 462 χιλιάδες χιλιόμετρα της μπλε πατρίδας μας, αλλά και πέρα των συνόρων μας -όπου κι αν εκτείνεται η γεωγραφία μας- γιατί αυτή είναι η ‘γεωγραφική’ μοίρα της Τουρκίας».

NEO ΡΑΝΤΑΡ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ – ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΛΕΙΔΩΣΟΥΝ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

Η Τουρκία δοκίμασε το ραντάρ τύπου AESA (Active Electronically Scanned Array) που κατασκεύασε η τουρκική εταιρεία Aselsan και έχει τοποθετηθεί στην φρεγάτα TCG Göksu.

Η Τουρκία έχει σχεδιάσει και υλοποιεί συστηματικά χωρίς καμία απολύτως παρέκκλιση, ανεξάρτητα του ποια πολιτική δύναμη είναι στην εξουσία, μία πολιτική που αποσκοπεί στην διχοτόμηση του ελληνικού Αρχιπελάγους.

Με αυτόν τον τρόπο αποζητά συγκυριαρχία και ακρωτηριασμό της ελληνικής ΑΟΖ πριν αυτή ακόμα ανακηρυχτεί.

Τώρα η Άγκυρα φέρεται να περνά στο επόμενο στάδιο, όπου η υλοποίηση της πολιτικής της δημιουργεί πλέον τετελεσμένα σε πραγματικό επίπεδο.

Η δοκιμή έγινε πριν μερικές ημέρες με δοκιμή πυραύλου ο οποίος παρακολουθήθηκε από το ραντάρ CAFRAD ,όπως το έχουν ονομάσει.

Η εμβέλειά του σχεδιάζεται να φθάνει τα 450 χιλιόμετρα. Παραδόσεις αναμένονται το 2023.

Οι δαπάνες της Τουρκίας για οπλικά συστήματα δικής της παραγωγής την περίοδο διακυβέρνησης Ερντογάν έχουν εκτοξευτεί και από 5,5 δισ. δολάρια το 2002 έφτασαν τα 42,5 δισ. το 2018. Τα εθνικά πρότζεκτ της Τουρκίας για παραγωγή όπλων το 2002 ήταν μόλις 66 και το 2018 εκτινάχθηκαν στα 600! Η παραγωγή της αμυντικής βιομηχανίας το 2002 ήταν ύψους 1,3 δισ. δολαρίων και το 2018 6 δισ.

Kαι το ερώτημα που προκύπτει είναι το εξής, εμείς τι κάνουμε;

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top