Χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις ότι βουλευτές της αντιπολίτευσης του VMRO θα ψηφίσουν θετικά για τις συνταγματικές τροποποιήσεις που απαιτούνται προκειμένου να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία των Πρεσπών, σήμερα Παρασκευή, δίνεται η πρώτη μεγάλη μάχη στο κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ -εκτός απροόπτου.
Πριν ακόμα ξεκινήσει η ψηφοφορία, το VMRO επανέλαβε για άλλη μια φορά πως δεν θα στηρίξει τη συμφωνία, χαρακτηρίζοντας τη διαδικασία «χάσιμο χρόνου».
«Η συμφωνία για την αλλαγή του ονόματος της χώρας είναι νεκρή, νομικά και πολιτικά. Η συζήτηση στο κοινοβούλιο είναι αντιπαραγωγική και παραβιάζει τη βούληση του λαού», αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος την Πέμπτη.
Την Τετάρτη, ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Ιγκόρ Γιανούσεφ, δήλωσε στην Telma TV ότι είναι πεπεισμένος ότι οι βουλευτές του θα συμμορφωθούν με την κομματική γραμμή και θα καταψηφίσουν την κυβερνητική πρόταση του Ζάεφ.
Ωστόσο, από το SDSM (Σοσιαλιστική Δημοκρατική Ένωση) του Ζάεφ, εκφράζεται η ελπίδα ότι δεν θα ακολουθήσουν όλοι βουλευτές του VMRO την αυστηρή κομματική πειθαρχία. «Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Κάθε άλλη πρόταση σημαίνει απομόνωση. Η πΓΔΜ ανήκει στη Δυτική Ευρώπη, ακόμη και αν (ο ηγέτης της VMRO) Χρίστιαν Μίκοσκι έχει πρόβλημα με αυτό», δήλωσε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Τόμισλαβ Τούντεβ.
Επαναλαμβάνεται πως ο Ζάεφ φαίνεται να διαθέτει 72 από τις 80 βουλευτικές ψήφους που απαιτούνται για να περάσει η συνταγματική αναθεώρηση.
Η σχετική συζήτηση στη Βουλή ξεκίνησε την Δευτέρα 15 Οκτωβρίου και σύμφωνα με τον κανονισμό του Κοινοβουλίου, μπορεί να διαρκέσει μέχρι και δέκα ημέρες.
Μια χρονοβόρα και σύνθετη διαδικασία
Εάν περάσει η κυβερνητική πρόταση του σκοπιανού Πρωθυπουργού, θα ξεκινήσει η χρονοβόρα διαδικασία συνταγματικών αλλαγών που θα επιτρέψει την υιοθέτηση της νέας συνταγματικής ονομασίας της χώρας, ως Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.
Σύμφωνα με τους κοινοβουλευτικούς κανόνες, αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει τρεις ή περισσότερους μήνες, κατά τη διάρκεια των οποίων οι βουλευτές θα έχουν δύο ακόμη ευκαιρίες ψήφου, εν μέσω κοινοβουλευτικών επιτροπών που θα εξετάζουν τις αλλαγές κάθε άρθρου του συντάγματος, με το κάθε άρθρο να παραμένει προς εξέταση 3 μέρες σε κάθε επιτροπή.
Η δεύτερη ψηφοφορία επί του σχεδίου των συνταγματικών αλλαγών απαιτεί απλή πλειοψηφία 61 βουλευτών, ενώ η τρίτη και τελική ψηφοφορία για τις αλλαγές απαιτεί και πάλι πλειοψηφία 2/3 (80/120 βουλευτές).
Εάν η ψηφοφορία της Παρασκευής δεν φέρει το επιθυμητό για τη σκοπιανή κυβέρνηση αποτέλεσμα, ο Ζάεφ έχει κάνει λόγο για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στα τέλη Νοεμβρίου ή στις αρχές Δεκεμβρίου, όπου θα προσπαθήσει μέσα από μια ενδεχόμενη αύξηση των ποσοστών του -και άρα του αριθμού των βουλευτών του- να καταφέρει να έχει τους 80 βουλευτές που απαιτούνται ώστε να περάσουν οι αλλαγές χωρίς να χρειάζονται ψήφοι βουλευτών της αντιπολίτευσης.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου