Πίσω από την Ελλάδα βρίσκονται οι ΗΠΑ ως υποκινητές στο θέμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων της στα 12 μίλια, υποστηρίζει ο Τούρκος καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Ιστινιέ, Μεσούτ Χακκί Τσασίν, εκτιμώντας ότι τα προβλήματα εκεί προμηνύουν διαμάχη στην Ανατολική Μεσόγειο και πως αν δεν επιλυθούν διά της διπλωματικής οδού τα ζητήματα τότε τα τουρκικά πολεμικά πλοία θα χτυπήσουν τα ελληνικά.
Σε πόλεμο αναφέρεται και άλλος Τούρκος ακαδημαϊκός, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Εσένγιουρτ Κωνσταντινούπολης Σαϊτ Γιλμάζ, ο οποίος υποστήριξε ότι χωρίς πόλεμο είναι δύσκολο να επιλυθεί το θέμα των 12 μιλίων, και πως στην περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει στα 12 ναυτικά μίλια τα χωρικά της ύδατα τότε θα περάσουν υπό την κυριαρχία της και οι φυσικές πηγές και ο εναέριος χώρος του Αιγαίου, υποστηρίζοντας ότι στόχος της Ελλάδας είναι να μετατρέψει το Αιγαίο σε μια δική της λίμνη και να σφετεριστεί τα δικαιώματα της Τουρκίας.
Οι ΗΠΑ πίσω από την Ελλάδα Ο καθηγητής Μεσούτ Χακκί Τσασίν δήλωσε στο πρακτορείο DHA ότι “θέλουν να φυλακίσουν την Τουρκία στο Αιγαίο. Αυτό είναι ενάντια στην κυριαρχία μας, είναι απαράδεκτο”. Σχολιάζοντας την πρόθεση της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα σε 12 μίλια, ο Τούρκος αναλυτής είπε ότι “η Ελλάδα δεν μπορεί να πάρει τέτοια απόφαση και να την εφαρμόσει μόνη της, την υποκινούν τα μεγάλα κράτη. Θα έχει προβλήματα με την Τουρκία, θα είναι αιτία πολέμου”.
Υποστηρίζει ότι το νομικό καθεστώς των χωρικών υδάτων δεν μπορεί να ορίζεται μονομερώς επειδή αυτό είναι ενάντια στα κυριαρχικά δικαιώματα των χωρών που έχουν ακτές και ενάντια στη Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας του ΟΗΕ. “Ο στόχος εδώ είναι να στριμώξουν την Τουρκία και κατά την άποψή μου αυτό το υποκινούν οι ΗΠΑ επειδή οι ΗΠΑ θέλουν να πάρουν την ενέργεια της Ανατολικής Μεσογείου. Στοχεύουν να χρησιμοποιήσουν εδώ τόσο το Ισραήλ όσο και την Ελλάδα και τη ‘νότια Κύπρο’”, υποστήριξε.
Ισχυρίστηκε περαιτέρω ότι το Αιγαίο είναι μια θάλασσα στην οποία δεν μπορεί να εφαρμοστεί η Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας του ΟΗΕ επειδή υπάρχουν περιοχές που είναι πιο στενές των 12 μιλιών, δηλαδή περιοχές 8 μιλίων. “Σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα θα ζητήσει κυριαρχικά δικαιώματα μέχρι τα εδάφη μας, αυτό είναι απαράδεκτο”, είπε.
Υποστήριξε πως αν τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας επεκταθούν στα 12 ναυτικά μίλια τότε κανένα πλοίο της Τουρκίας δεν θα μπορεί να βγει στο Αιγαίο. “Τα δικά μας πλοία, ούτε ασκήσεις θα μπορούν να κάνουν ούτε και τα αεροσκάφη μας να πετάξουν. Για να το κάνουν θα πρέπει να παίρνουν άδεια από την Ελλάδα. Μια χώρα με κυριαρχία όπως η Τουρκία αυτό δεν το δέχεται. Η Ελλάδα η οποία έχει το 40% του Αιγαίου εάν επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια θα έχει το 70%. Επιπλέον το μέγεθος της ανοιχτής θάλασσας θα μειωθεί από 51% στο 19%. Τα χωρικά ύδατα της Τουρκίας θα αντιστοιχούν σε 10% λιγότερα στο Αιγαίο, θα περιοριστούν τα κυριαρχικά της δικαιώματα και αυτό είναι αιτία πολέμου”, ανέφερε.
Ο Τούρκος καθηγητής υποστήριξε ακόμη ότι αυτά τα προβλήματα προμηνύουν και διαμάχη στην Ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας πως η Τουρκία πρώτα αναζητεί λύσης διά της διπλωματικής οδού, στη συνέχεια διά της νομικής και αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα τότε το τελευταίο μέσο είναι η στρατιωτική επέμβαση. Υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν υπολογίζει τον τουρκικό στρατό, προσθέτοντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση η Τουρκία θα έχει και τη στήριξη της Ρωσίας γιατί αυτό είναι ενάντια στα συμφέροντα και της Ρωσίας. “Σε τέτοια περίπτωση όλα τα πλοία στην Μαύρη Θάλασσα δεν θα μπορούν να περνούν σε διεθνή ύδατα. Γι αυτό και από την αρχή η Ρωσία και τα κράτη της Μαύρης Θάλασσας θα στραφούν εναντίον. Αλλά αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί, τότε τα τουρκικά πολεμικά πλοία θα χτυπήσουν τα ελληνικά. Την στρατιωτική υπεροχή στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο την έχει η Τουρκία”, υποστήριξε.
Χωρίς πόλεμο είναι δύσκολο να επιλυθούν τα 12 μίλια
Χωρίς πόλεμο είναι δύσκολο να επιλυθεί το θέμα των 12 μιλίων, υποστήριξε ο Τούρκος καθηγητής του Πανεπιστημίου Εσένγιουρτ Κωνσταντινούπολης, Σαϊτ Γιλμάζ.
Ο κ. Γιλμάζ δήλωσε στην αντιπολιτευτική εφημερίδα Αϊντινλίκ πως στην περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει στα 12 ναυτικά μίλια τα χωρικά της ύδατα τότε θα περάσουν υπό την κυριαρχία της και οι φυσικές πηγές και ο εναέριος χώρος του Αιγαίου, υποστηρίζοντας ότι στόχος της Ελλάδας είναι να μετατρέψει το Αιγαίο σε μια δική της λίμνη και να σφετεριστεί τα δικαιώματα της Τουρκίας.
Ανέφερε ότι στο Αιγαίο υπάρχουν 3 χιλιάδες νησιά και πως η Ελλάδα υποστηρίζει ότι έχουν χωρικά ύδατα και τα νησιά. Ως εκ τούτου, είπε, επειδή τα περισσότερα νησιά ανήκουν στην Ελλάδα, το Αιγαίο μετατρέπεται σε ελληνική θάλασσα.
“Η Τουρκία για να δείξει ότι αυτό δεν το αναγνωρίζει κάνει έρευνες σε διεθνή ύδατα έξω από τα χωρικά ύδατα των 6 μιλίων. Η Ελλάδα για να το εμποδίσει αυτό προσπαθεί να απειλήσει την Τουρκία με την κίνηση πραγματοποίησης των 12 μιλίων. Αυτή η συμπεριφορά έχει χαρακτήρα συνέχισης της αδιανόητης πολιτικής λεονταρισμού των Ελλήνων”, υποστήριξε.
Ο καθηγητής υποστήριξε ότι αυτό το πρόβλημα ξεκίνησε από το 1970 και μέχρι σήμερα δεν είχε αποτέλεσμα, ενώ όπως ισχυρίστηκε η Ελλάδα δεν αποδέχεται διάλογο με την Τουρκία. Αν γίνει κάτι τέτοιο η Τουρκία για να περάσει από το Αιγαίο στη Μεσόγειο θα πρέπει να ζητά άδεια από την Ελλάδα, κάτι που η Τουρκία δεν πρέπει να το επιτρέψει, ανέφερε.
”Φαίνεται πως δεν είναι εύκολο να επιλυθούν αυτά χωρίς πόλεμο λόγω της συνεχιζόμενης αδιάλλακτης στάσης της Ελλάδας”, υποστήριξε.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου