Συγκλονιστική έκθεση σοβαρού Ευρωπαϊκού Ιδρύματος με τίτλο «τα Βαλκάνια στο χάος», περιγράφει με σαφήνεια είναι αυτό που θα λάβει χώρα με την διχοτόμηση του Κοσσυφοπεδίου και την ανταλλαγή εδαφών με την Σερβία εμπλέκοντας αρχικά τους Σερβοβόσνιους αλλά και Ελλάδα-ΠΓΔΜ λόγω του αναδυόμενου αλβανικού εθνικισμού.
Από την ιστοσελίδα μας έχουμε αναφερθεί με πλήθος άρθρων μας εδώ και δύο χρόνια για την επερχόμενη «καταιγίδα» στα Βαλκάνια, λόγω ακριβώς αυτών των άλυτων εθνοτικών προβλημάτων, τα οποία ξεχάστηκαν πολύ εύκολα μετά τους πολέμους το 1995 (Βοσνία) και Σερβίας-ΝΑΤΟ για το Κόσοβο (1999), και τώρα έρχονται και πάλι στην επιφάνεια.
Το Ινστιτούτο Μελετών Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με έδρα το Παρίσι, ένα σημαντικό think tank της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δημοσίευσε βαρυσήμαντη έκθεση με τίτλο «Το μέλλον των Βαλκανίων»: Τρία σενάρια έως το 2025».
Στο τρίτο σενάριο, αρχής γενομένης από τα δυτικά Βαλκάνια, έρχονται και πάλι στο προσκήνιο τα «φαντάσματα του παρελθόντος” φέρνοντας το χάος και τον πόλεμο.
Στην έκθεση αυτή, το Ινστιτούτο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ασφάλεια, υποστηρίζει ότι αν ο διάλογος Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας περατωθεί με την διχοτόμηση αμφοτέρων εδαφών των δύο χωρών, τότε στο «χορό» θα εισέλθει και η απόσχιση της Republika Srpska (Σεβοβόσνιοι) της Βοσνίας, ενώ θα προκληθούν ένοπλες συγκρούσεις λόγω του αλβανικού εθνικισμού.
«Η διαδικασία ένταξης της Σερβίας στην ΕΕ εισήλθε αργά στο πολιτικό πρόγραμμα, ενώ η γεωπολιτική και οι βίαιες συγκρούσεις θα αναβιώσουν και πάλι.
Ο διάλογος μεταξύ της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου, αν έχει ως αποτέλεσμα τον διαχωρισμό του Κοσσυφοπεδίου, θα προκαλέσει την απόσχιση της Republika Srpska της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, δίνοντας ώθηση στις αυτονομιστικές φιλοδοξίες και άλλων εθνοτικών μειονοτήτων στην περιοχή (Αλβανοί).
Η αλλαγή των συνόρων στα Βαλκάνια δεν πρόκειται να λάβει χώρα χωρίς αιματοχυσία ούτε και αυτή τη φορά.
Αυτό μπορεί να προκαλέσει συγκρούσεις ένοπλες σε όλες τις χώρες της περιοχής, καθώς και βίαια επεισόδια σε εθνοτικές περιοχές που κατοικούνται από μειονότητες, κάτι που θα είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο», αναφέρει η έκθεση.
Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, η ρωσική επιρροή στις βαλκανικές χώρες έχει αυξηθεί κατακόρυφα κυρίως όσον αφορά τη στρατιωτική παρουσία.
«Επίσης η τρομοκρατική απειλή είναι υπαρκτή σε αρκετές περιπτώσεις τα τελευταία χρόνια.
Από το 2018, η ανεργία στην περιοχή αυξήθηκε κατά 10%, ενώ ο μέσος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ ήταν μικρότερος από 1%.
Σε αυτές τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων παραμένουν τόσο αποσυνδεδεμένες και κατακερματισμένες όπως ήταν και στη δεκαετία του 1990», συνεχίζει η έκθεση.
Η έκθεση αναφέρει ότι το Κοσσυφοπέδιο αντιμετωπίζει συνεχιζόμενη αναταραχή.
«Ενώ Μαυροβούνιο και Αλβανία διοικούνται από διαφθαρμένες κυβερνήσεις που συνεργάζονται με εγκληματικές ομάδες που εμπλέκονται στην εμπορία ανθρώπων και στη διακίνηση ναρκωτικών, το ακροδεξιό κίνημα της Σερβίας που περιλαμβάνει στοιχεία από την προηγούμενη κυβέρνηση και στοιχεία του «βαθέως κομουνιστικού κράτους», θα κερδίσει στις εκλογές και θα συνταχθεί πλήρως με την Ρωσία.
Η εθνικιστική κυβέρνηση της ΠΓΔΜ (VMRO –Γκρουέφσκι) θα επιστρέψει σύντομα στην εξουσία και θα ξεκινήσει εκ νέου την προσέγγιση της χώρας με τη Σερβία και τη Ρωσία.
Την ίδια στιγμή, το Κοσσυφοπέδιο αντιμετωπίζει συνεχιζόμενη αναταραχή, που προκλήθηκε από την δραματική επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου και των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», καταγράφει η έκθεση του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκής Ένωσης για Θέματα Ασφάλειας.
Παρουσιάζουμε τα τρία σενάρια του ινστιτούτου :
Σενάριο 1 – Η ώρα της Ευρώπης
Το πρώτο σενάριο με τίτλο «Η ώρα της Ευρώπης» παρουσιάζει ένα θετικό και αισιόδοξο όραμα της μελλοντικής εξέλιξης των Δυτικών Βαλκανίων.
Το σημείο εκκίνησής του είναι η ανάλυση του «ζητήματος της ονομασίας» μεταξύ της Ελλάδας και της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, η οποία έχει προκαλέσει ένα φαινόμενο χιονοστιβάδας θετικών αλλαγών στην περιοχή.
Κατόπιν αυτού, το Κοσσυφοπέδιο και η Σερβία θα καταφέρουν να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους, επιτρέποντάς τους να προχωρήσουν στη διαδικασία προσχώρησης.
Ισχυρή οικονομική ανάπτυξη στη Δύση
Τα βαλκανικά κράτη θα έχουν, ως αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας, τη μείωση της ανεργίας και την αύξηση της εγχώριας ζήτησης εργασίας.
Το 2025, το Μαυροβούνιο και η Σερβία γίνονται μέλη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ οι υπόλοιπες βαλκανικές χώρες σημειώνουν μεγάλη πρόοδο ως προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
Η περιοχή έχει γίνει ένας αξιόπιστος εταίρος για την ΕΕ, ξεκινώντας βιώσιμες μεταρρυθμίσεις και επιτυγχάνοντας θετικά αποτελέσματα σε καίριους τομείς: όπως στις μεταρρυθμίσεις του κράτους δικαίου, στην καταπολέμηση της διαφθοράς και στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος.
ii) Έχουμε επίλυση πολλών διμερών διαφορών μεταξύ των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων με εκείνα των γειτονικών κρατών μελών της ΕΕ.
(iii) Έχουμε ενίσχυση της ψηφιοποίησης, της καινοτομίας, συνδετικότητα και επομένως οικονομική ανάπτυξη και απασχόληση, και τέλος,
(iv) ενθάρρυνση και ανθεκτικότητα έναντι δυνητικά αρνητικών εξωτερικών επιδράσεων.
Για τους σκοπούς του παρόντος εγγράφου, τα Δυτικά Βαλκάνια αποτελούνται από την Αλβανία, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, το Μαυροβούνιο, το Κοσσυφοπέδιο *
Την ώρα της σύνταξης του παρόντος εγγράφου, έχουμε ως θετικό στοιχείο την συμφωνία για το «ζήτημα της ονομασίας» μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ η οποία αναμένεται να επιτευχθεί αφού επικυρωθεί.
Σενάριο 2 – Τα Βαλκάνια στο κενό
Στο σενάριο «Τα Βαλκάνια στο κενό», οι βαλκανικές χώρες βρίσκονται ακόμη στο δρόμο προς την ΕΕ, αλλά σημειώνουν αργή πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης.
Το κανονιστικό πλαίσιο έχει βελτιωθεί σε πολυάριθμους τομείς που αφορά θέματα των διαπραγματευτικών κεφαλαίων με την ΕΕ, αλλά πολύ συχνά οι δεσμεύσεις που έχουν υπογραφεί από τα κράτη δεν μεταφράζονται σε συγκεκριμένες ενέργειες.
Οι πολιτικές ελίτ στην περιοχή, πολλές από τις οποίες ήταν στην εξουσία για περισσότερα από δέκα χρόνια, χρησιμοποιούν την παρατεταμένη διαδικασία ολοκλήρωσης στην ΕΕ ως ευκαιρία παρουσίασης μεταρρυθμίσεων προσανατολισμένων σε φιλοευρωπαϊκά πρότυπα, αλλά ταυτόχρονα εξακολουθούν να συμμετέχουν στην λαϊκιστική ρητορική και περιστασιακά, ενορχηστρώνουν «σκηνοθετημένες” κρίσεις για να εκτρέψουν την προσοχή από την έλλειψη συγκεκριμένης προόδου στη διεξαγωγή μεταρρυθμίσεων.
Η διαφθορά εξακολουθεί να επικρατεί σε πολλές περιοχές των χωρών των δυτικών Βαλκανίων ενώ η πολιτική δύναμη έγκειται σε μεμονωμένους πολιτικούς, κατόχους αξιωμάτων, και όχι εντός των θεσμικών οργάνων.
Ορισμένες από τις διμερείς διαμάχες συνεχίζουν να μαστίζουν την περιοχή, και ο διάλογος μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας συνεχίζεται, αλλά η πλήρης εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο μερών απέχει πολύ από το να έχει επιτευχθεί.
Η εθνοκεντρική σκέψη παραμένει το θεμέλιο της πολιτικής ζωής, και αντικατοπτρίζεται όχι μόνο στη διαμάχη Σερβίας-Κοσσυφοπεδίου, αλλά και σε αποσχιστικές τάσεις στη Δημοκρατία Σρπσκα (Σερβοβόσνιοι).
Η περιφερειακή ασφάλεια είναι εύθραυστη ενώ περιστασιακές εκρήξεις εθνοτικών θεμάτων και ο εθνικισμός διατηρούνται ενεργοί υπό την απειλή νέων ένοπλων συγκρούσεων.
Νομικές και δικαστικές ελλείψεις στο κράτος δικαίου εμποδίζουν την αποτελεσματική λειτουργία του τομέα της ασφάλειας.
Οι εξωτερικοί παράγοντες (εκτός από την ΕΕ) που συμμετέχουν στην περιοχή – όπως η Ρωσία – παραμένουν δυνητικοί ηγήτορες αστάθειας.
Αργή αύξηση του ΑΕΠ των χωρών της περιοχής σε συνδυασμό με την έλλειψη άμεσων ξένων επενδύσεων, ενώ τα υψηλά ποσοστά ανεργίας σε όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων παραμένουν σε μεγάλο βαθμό δυσχεραίνοντας τον οικονομικό μετασχηματισμό.
Σενάριο 3 – Τα φαντάσματα του παρελθόντος
Στο τρίτο σενάριο, τα δυτικά Βαλκάνια μαστίζονται από τα «φαντάσματα του παρελθόντος».
Η διαδικασία ένταξης στην ΕΕ έχει σιγά-σιγά ξεθωριάσει από την πολιτική ατζέντα, ενώ η γεωπολιτική και οι βίαιες συγκρούσεις αναζωπυρώνονται.
Ο διάλογος μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου έχει ως αποτέλεσμα τη διχοτόμηση του Κοσσυφοπεδίου, που με την σειρά του θα προκαλέσει την απόσχιση της Δημοκρατίας Σέρπσκα από την Βοσνία, δίνοντας ώθηση στις αποσχιστικές φιλοδοξίες άλλων εθνικών μειονοτήτων στην περιοχή.
Η ανασύνταξη των συνόρων στα Βαλκάνια δεν θα πραγματοποιηθεί χωρίς αιματοχυσία ούτε και αυτή τη φορά, και θα λάβουν χώρα ένοπλες συγκρούσεις γύρω από τα νεοεμφανιζόμενα σύνορα, καθώς βίαια επεισόδια θα κάνουν την εμφάνισης τους στις περιοχές που κατοικούνται από συμπαγείς εθνοτικές ομάδες και μειονότητες, σε καθημερινή βάση.
Σε Μαυροβούνιο και Αλβανία οι διεφθαρμένες κυβερνήσεις θα συνεχίζουν να συνεργάζονται με εγκληματικές ομάδες που εμπλέκονται στην εμπορία ανθρώπων και στο εμπόριο ναρκωτικών, ενώ στη Σερβία το νέο ακροδεξιό κίνημα το οποίο περιλαμβάνει στοιχεία από προηγούμενες κυβερνήσεις και στοιχεία του «βαθέος κράτους» θα κερδίσει τις εκλογές και θα συνδεθεί εξολοκλήρου στο ρωσικό άρμα.
Ποιο από τα τρία σενάρια θα επικρατήσει ;
Οι Ειδικοί εκτιμούν ότι η σφοδρή κόντρα Ρωσίας και ΗΠΑ στην περιοχή θα πυροδοτήσει το τρίτο σενάριο που συμφέρει αμφότερες τις δύο υπερδυνάμεις για τους δικούς τους λόγους και ειδικά όσον αφορά στην διάλυση της «γερμανοκρατούμενης” ΕΕ.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου