GuidePedia

0

Ανδρέας Μπανούτσος* 
Τους τελευταίους μήνες γίνεται εκτενής συζήτηση στα ΜΜΕ για την πώληση του αντιπυραυλικού συστήματος S-400 από τη Ρωσία προς την Τουρκία και τους κινδύνους που ενέχει η πώληση αυτή για την εθνική μας ασφάλεια. Παράλληλα, προβληματισμός υπάρχει και για την προγραμματισμένη πώληση πολεμικών αεροσκαφών τύπου F-35 από τις ΗΠΑ προς την Τουρκία, πώληση που αν τελικά πραγματοποιηθεί (προς το παρόν το Αμερικανικό Κογκρέσο την έχει μπλοκάρει λόγω των επιδεινούμενων σχέσεων Ουάσιγκτον –Άγκυρας) θα συμβάλει και αυτή (όπως και η πώληση των S-400) στην ανατροπή του ισοζυγίου ισχύος μεταξύ Ελλάδος-Τουρκίας εις βάρος της χώρας μας.

Ωστόσο, περιορισμένη προσοχή έχουν επιδείξει τα εγχώρια και διεθνή ΜΜΕ στις πωλήσεις σύγχρονων οπλικών συστημάτων εκ μέρους της Γερμανίας προς την Τουρκία. Η Γερμανία έχει εγκρίνει περισσότερες άδειες εξαγωγής όπλων προς την Τουρκία κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής επιχείρησης «Κλάδος Ελαίας» εναντίον του υπό κουρδικής κατοχής θύλακα του Αφρίν από όσες είχαν εγκριθεί συνολικά όλο το 2017, σύμφωνα με την «Deutsche Welle». Ενώ το 2017 είχαν εγκριθεί από την Γερμανία μόνο δεκατέσσερις (14) άδειες για την πώληση όπλων συνολικής αξίας τριών εκατομμυρίων εξακοσίων χιλιάδων (3,6) ευρώ («€»), είκοσι (20) άδειες αξίας τεσσάρων εκατομμυρίων τετρακοσίων χιλιάδων (4,4) € έχουν εγκριθεί από την έναρξη της τουρκικής επιχείρησης στην Αφρίν.

Αυτές οι πωλήσεις όπλων περιλαμβάνουν τυφέκια, τεθωρακισμένα οχήματα, ρουκέτες, μη επανδρωμένα στρατιωτικά οχήματα και τεχνολογίες επιτήρησης, σύμφωνα πάντα με την «Deutsche Welle».

Ο βουλευτής του κόμματος των Πρασίνων, Ομιντ Νουριπούρ, κατηγόρησε την γερμανική κυβέρνηση ότι έχει παραπλανήσει την κοινή γνώμη σχετικά με αυτό το θέμα.

«Η γερμανική κυβέρνηση συστηματικά παραπλανά την κοινή γνώμη», δήλωσε. «Η έγκριση εξαγωγών που δόθηκε από το υπουργείο έχει θέσει υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία της νέας κυβέρνησης λόγω της δυσανάλογής εισβολής της Τουρκίας στην βόρεια Συρία, και έχει αποκαλυφθεί ότι οι υποσχέσεις για περιορισμό των αμυντικών εξαγωγών δεν είχαν κανένα απολύτως νόημα».

Επίσης σύμφωνα με ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα του «Πρώτου Θέματος», επικαλούμενο είδηση που μετέδωσε το Δελτίο Ειδήσεων (Tagesschau) του δημοσίου γερμανικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου ARD «η εταιρεία ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS) θα παραδώσει έξι καταδιωκτικά υποβρύχια στην Άγκυρα τα οποία κατασκευάστηκαν από κοινού με μια τουρκική εταιρεία» (Το 2009 η γερμανική κυβέρνηση είχε δώσει τη συγκατάθεσή της για την παραγωγή υποβρυχίων για το τουρκικό ναυτικό).

Αυτό προκύπτει από τη γραπτή απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης σε σχετική επερώτηση του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke), η οποία βρίσκεται στη διάθεση του ΑRD (Tagesschau). Σύμφωνα με αυτή, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είχε εκδώσει άδεια κατασκευής για τα υποβρύχια της κλάσης 214. Το 2011 η Γερμανία ανέλαβε επίσης εξαγωγικές εγγυήσεις συνολικού ύψους σχεδόν 2,5 δισ. ευρώ «Τα εξαγόμενα από τη Γερμανία πολεμικά όπλα, τα οποία συναρμολογούνται στην Τουρκία υπό τη μορφή καταδιωκτικών υποβρυχίων, είναι απολύτως ενδεδειγμένα για την τουρκική επιθετική πολιτική στη Μεσόγειο», δήλωσε η Σεβίμ Ντάγκντελεν, αναπληρώτρια κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος Die Linke. Επιπλέον, συνδέεται με μια «σημαντική μεταφορά τεχνολογίας στην Τουρκία».

Συμπερασματικά λοιπόν, δεδομένου και των σοβαρών αντιρρήσεων που έχουν διατυπωθεί από την ίδια την Γερμανική αντιπολίτευση στην πώληση οπλικών συστημάτων σε μία ολοένα και πιο επιθετική και αναθεωρητική «Νέο-Οθωμανική» Τουρκία, η κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ θα πρέπει να παγώσει άμεσα την πώληση όπλων και μεταφορά στρατιωτικής τεχνολογίας στη γείτονα προκειμένου να μην ενισχυθεί έτι περαιτέρω η επιθετικότητα της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή, το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

* Ιδρυτής & Πρόεδρος Δ.Σ. Κέντρου Διεθνών Στρατηγικών Αναλύσεων-ΚΕΔΙΣΑ.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top