Μία σημαντική παρέμβαση έγινε πριν λίγο από την Μόσχα. Το μήνυμα είναι διττό και ξεκάθαρο. Ναι μεν κάνουμε business με την Τουρκία, τα συμφέροντα συμπίπτουν σε ορισμένες περιπτώσεις, όχι όμως σε όλες. Με λίγα λόγα, δεν αφήνουν την Κύπρο οι Ρώσοι στην «αγκαλιά» των ΗΠΑ, ειδικά μετά την δημοσιοποίηση της πρότασης περί αμερικανικής βάσης στην Μεγαλόνησο.
Η Α. Μεσόγειος κατά τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει τεράστια γεωστρατηγική, γεωπολιτική και γεωοικονομική σημασία, και είναι φυσικό να επιδιώξουν οι ΗΠΑ την ανάληψη πρωταγωνιστικού ρόλου.
Η παρουσία της ExxonMobil στην κυπριακή ΑΟΖ, είναι πρόσθετο κίνητρο, ενώ λίγο πιο κάτω στο κοίτασμα Ζορ ευρίσκεται η ρωσική ROSNEF.
Εδώ οι Ρώσοι διαβλέποντας τον κίνδυνο παρεμβαίνουν σε μια προσπάθεια να ακυρώσουν τα αμερικανικά σχέδια.
Η Μόσχα λοιπόν πήρε θέση στο ζήτημα που από το πρωί έχει προκαλέσει ανησυχία, δηλαδή στην επιθυμία της Αγκυρας να κατασκευάσει ναυτική βάση στα Κατεχόμενα.
«Δεν υπάρχει διεθνής νομοθεσία που να επιτρέπει στην Τουρκία να προχωρήσει σε αυτό το βήμα. Η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου δεν αναγνωρίζεται από κανέναν», σχολιάζει στο Sputnik Ρώσος σύμβουλος και αναλυτής .
Τα σχέδια της Τουρκίας για τη δημιουργία βάσης του Πολεμικού Ναυτικού στα Κατεχόμενα της Κύπρου, o ρόλος του Ισραήλ, η θέση της Ρωσίας αλλά και η ενδεχόμενη αντίδραση του Ηνωμένου Βασιλείου σε αυτά τα σχέδια σχολιάζει ο Israel Shamir, αναλυτής και εμπειρογνώμονας για τη Μέση Ανατολή.
Ο ίδιος υπογραμμίζει μεταξύ άλλων, ότι «δεν υπάρχει διεθνής νομοθεσία που να επιτρέπει στην Τουρκία να προχωρήσει σε αυτό το βήμα. Η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου δεν αναγνωρίζεται από κανέναν».
Ενώ επισημαίνει ότι «οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο είναι εξωεδαφικές αεροπορικές βάσεις», υπενθυμίζοντας πως «δεν θεωρούνται κυπριακή περιοχή, αλλά έδαφος της Μεγάλης Βρετανίας». «Είναι ένα πονηρό νομικό τέχνασμα που οι Βρετανοί χρησιμοποίησαν όταν παρείχαν υπό όρους ανεξαρτησία στην Κύπρο».
Για τον ρόλο του Ισραήλ ο Ρώσος (πιθανόν ισραηλινής καταγωγής) αναλυτής αναφέρει ότι «διαδραματίζει μεγάλο ρόλο εκεί, προσπαθώντας να δημιουργήσει ένα κέντρο φυσικού αερίου που θα διοχετεύει φυσικό αέριο από τα αποθέματα της Μεσογείου μέσω της Κύπρου». Η παρουσία της Τουρκίας εκεί, εξηγεί, «θα δημιουργήσει εμπόδιο».
Όσον αφορά, τέλος, τη θέση της Ρωσίας, ο Shamir υπογραμμίζει πως «η Μόσχα θεωρεί ότι η διαίρεση της Κύπρου σε δύο κράτη είναι μία προσωρινή κατάσταση που μπορεί να ξεπεραστεί, ότι είναι δυνατή η ένωση των Κατεχόμενων με την Κυπριακή Δημοκρατία».
Πληροφορίες φέρουν Ρωσία και Ισραήλ, δύο χώρες που έχουν έρθει πολύ κοντά να αντιδρούν σφόδρα στα τουρκικά σχέδια, ενώ η παρουσία των Αμερικανών σε βάση στην Κύπρο θα αντικαταστήσει αυτή των Βρετανών .
Η Κύπρος όπως όλα δείχνουν θα αποτελέσει το επίκεντρο των εξελίξεων το επόμενο διάστημα και όλα τα ενδεχόμενα, με δεδομένη την κρίση στη Συρία είναι ανοικτά.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του Israel Shamir:
Δεν θα υπάρχει «περιορισμός χώρου» για δύο βρετανικές βάσεις και μία τουρκική για την Κύπρο;
Όχι μόνο, είναι και το Ισραήλ, διασφαλίζοντας την αυξανόμενη παρουσία του εκεί. Υπήρχαν ανέκαθεν πολλά και περίπλοκα συμφέροντα γύρω από την Κύπρο.
Μην ξεχνάτε ότι οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο δεν είναι απλά βάσεις, είναι εξωεδαφικές αεροπορικές βάσεις. Δεν θεωρούνται κυπριακή περιοχή, αλλά έδαφος της Μεγάλης Βρετανίας.
Είναι ένα πονηρό νομικό τέχνασμα που οι Βρετανοί χρησιμοποίησαν όταν παρείχαν υπό όρους ανεξαρτησία στην Κύπρο.
Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η Τουρκία επιθυμεί να δημιουργήσει βάση του Πολεμικού Ναυτικού στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου. Πώς θα αντιδράσει το Ηνωμένο Βασίλειο σε αυτή τη γειτνίαση;
Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα καλωσορίσει ένα τέτοιο γεγονός. Αλλά ούτε και η Ρωσία θα το καλωσορίσει, παρά τις καλές σχέσεις που έχει τώρα με την Τουρκία. Η Ρωσία υποστηρίζει διαρκώς την εδαφική ακεραιότητα.
Η Μόσχα θεωρεί ότι η διαίρεση της Κύπρου σε δύο κράτη είναι μία προσωρινή κατάσταση που μπορεί να ξεπεραστεί, ότι είναι δυνατή η ένωση των Κατεχόμενων με την Κυπριακή Δημοκρατία.
Με αυτή την έννοια, η Ρωσία δεν θα δεχτεί αυτό το βήμα. Ένα άλλο ζήτημα είναι ότι η Ρωσία, πιθανώς, δεν θα είναι η πιο δυνατή φωνή ενάντια σε κάτι τέτοιο, όμως, δεν θα υπάρξουν και ενθουσιώδη χειροκροτήματα στο Κρεμλίνο.
Είναι σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο; Πώς μπορεί η Τουρκία να ελέγξει το έδαφος της Κύπρου, αν είναι κατεχόμενο;
Ζούμε σε περιόδους που είναι δύσκολο να απαντήσουμε σε αυτή την ερώτηση. Ποιο δικαίωμα έχουν οι ΗΠΑ να δημιουργήσουν στρατιωτική βάση στη Συρία, η οποία διαμαρτύρεται κάθε μέρα;
Ποιο δικαίωμα έχει η Αμερική να διατηρεί στρατιωτική βάση στο Γκουαντάναμο στην Κούβα; Όταν μιλάμε για στρατιωτικές βάσεις, αυτές δεν γίνονται πάντα σε συνάρτηση με τα παγκόσμια πρότυπα. Αυτό είναι αποκλειστικά το «δικαίωμα της εξουσίας».
Δεν υπάρχει διεθνής νομοθεσία που να επιτρέπει στην Τουρκία να προχωρήσει σε αυτό το βήμα.
Η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου δεν αναγνωρίζεται από κανέναν. Ο κόσμος στον οποίο ζούμε δεν βασίζεται εντελώς στην ιδέα του διεθνούς δικαίου.
Πώς εξηγείτε αυτό το σχέδιο; Ποιοι στόχοι βρίσκονται πίσω από μία τέτοια κίνηση;
Υπάρχουν μεγάλα σχέδια που σχετίζονται τη δεδομένη στιγμή με την Κύπρο, στα οποία εμπλέκεται το Ισραήλ. Διαδραματίζει μεγάλο ρόλο εκεί, προσπαθώντας να δημιουργήσει ένα κέντρο φυσικού αερίου που θα διοχετεύει φυσικό αέριο από τα αποθέματα της Μεσογείου μέσω της Κύπρου.
Η Τουρκία δεν εγκρίνει ένα τέτοιο σχέδιο και υπό αυτή την έννοια, μια τουρκική βάση θα δημιουργήσει εμπόδιο στο Ισραήλ, το οποίο θα πρέπει θα πρέπει να λάβει υπόψη.
Έτσι, δεν θα είναι όλα απλά και ομαλά — να κατασκευαστεί δηλαδή ένας αγωγός φυσικού αερίου που θα έπρεπε να ανήκει στον λαό της Γάζας και όχι στο Ισραήλ. Πρόκειται για μια δύσκολη κατάσταση με πολλά διαφορετικά συμφέροντα. Η Τουρκία έτσι παίρνει ενεργό ρόλο σε αυτό το περίπλοκο παιχνίδι.
Η Ελλάδα ενέκρινε την επέκταση της στρατιωτικής βάσης των ΗΠΑ στην Κρήτη και άλλων υποδομών, όπως η στρατιωτική βάση του Αράξου ενώ οι ΗΠΑ σχεδιάζουν επίσης να κατασκευάσουν νέες στρατιωτικές εγκαταστάσεις, όπως η βάση ελικοπτέρων στην Αλεξανδρούπολη ή στη Λάρισα, όπου οι Αμερικανοί μεταφέρουν UAV.
Επίσης υπάρχουν στα σκαριά πολλές στρατιωτικές και ειρηνευτικές επιχειρήσεις, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στο Αιγαίο Πέλαγος και Α.Μεσόγειο , το οποίο μην το ξεχνάμε είναι το «κανάλι» μέσω του οποίου μετακινούνται ρωσικά πλοία στη Συρία όπου υπάρχει ένας πόλεμος σε εξέλιξη.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου