GuidePedia

0

Του Νίκου Μελέτη
Διπλό παιγνίδι από τη Βουλγαρία στο θέμα των αγωγών, καθώς ενώ ο κ. Μπορίσοφ από κοινού με Αλ. Τσίπρα και Γιούνκερ χαιρέτιζαν την συμφωνία για τον κάθετο διασυνδετήριο αγωγό που θα περιορίζει την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, λίγες εβδομάδες πριν ο κ. Μπορίσοφ ζητούσε από τον πρόεδρο Πούτιν την αναθέρμανση του σχεδίου μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου με επέκταση προς την Βουλγαρία της δεύτερης γραμμής του Turkish Stream που ήδη κατασκευάζεται και καταλήγει στο ευρωπαϊκό έδαφος της Τουρκίας και αρχικά επρόκειτο να επεκταθεί στην Ελλάδα. Ήδη την περασμένη Παρασκευή μάλιστα ο CEO της Gazprom Αλεξέι Μίλλερ ανακοίνωσε ότι η δεύτερη γραμμή του Turkish Stream μπορεί να κατευθυνθεί στη Βουλγαρία -Σερβία - Ουγγαρία.

Στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Βουλγαρίας Αλ. Τσίπρας και Μπ. Μπορίσοφ παρουσία του Ζ. Κ. Γιούνκερ, υπέγραψαν κοινή δήλωση στήριξης του διασυνδετήριου αγωγού που θα συνδέει τις δυο χώρες IGB, επισημαίνοντας ότι «συμφωνήσαμε οι εργασίες κατασκευής να ξεκινήσουν πριν το τέλος του 2018. Στόχος, ο αγωγός να είναι πλήρως λειτουργικός εντός του 2020».

Στη Σόφια, στο περιθώριο της Συνόδου για την διασυνδεσιμότητα στην Ανατολική Ευρώπη (CESEC), υπογράφτηκαν δυο σημαντικές συμφωνίες παρουσία της υπουργού Ενέργειας της Βουλγαρίας Τεμενούσκα Πέτκοβα, του Επιτρόπου Ενέργειας της Ε.Ε. Μιγκέλ Κανιέτε και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη, που σφραγίζουν την έναρξη του έργου:

* Οι κοινοπραξίες των αγωγών ΤΑΡ και IGB υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας για τη μεταφορά φυσικού αερίου.
* Η Bulgarian Energy Holding και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων υπέγραψαν συμφωνία για τη χρηματοδότηση της κατασκευής του IGB και άλλων έργων. Ο Γ. Σταθάκης δήλωσε ότι ο «αγωγός IGB αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του οράματός μας για ενοποιημένη αγορά φυσικού αερίου στα Βαλκάνια» και επεσήμανε «τη μεγάλη σημασία του έργου για την ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού και τη διασφάλιση ανταγωνιστικών τιμών μέσω της λειτουργίας διαφοροποιημένων πηγών και οδεύσεων, συμβάλλοντας στη μεγαλύτερη ενοποίηση των ενεργειακών αγορών».

Ο IGB αποτελεί κομβικό έργο και για την αμερικανική στρατηγική μείωσης της ενεργειακής εξάρτησης των Βαλκανίων και της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Στις 30 Μαΐου στη Μόσχα ο Μπορίσοφ συναντήθηκε με τον Πούτιν, με κεντρικό θέμα την ενεργειακή συνεργασία των δυο χωρών. Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν ανέφερε ότι συζητούν με την Τουρκία την κατεύθυνση που θα έχει ο αγωγός φυσικού αερίου Turkish Stream που θα φτάσει μέχρι την Ευρώπη και επεσήμανε ότι η Βουλγαρία είναι μια από τις εναλλακτικές λύσεις για τον αγωγό φυσικού αερίου.

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπ. Μπορίσοφ εξέφρασε την ετοιμότητα να φιλοξενήσει η χώρα του τον δεύτερο αγωγό του Turkish Stream.

Ο Μπ. Μπορίσοφ έσπευσε να ανακοινώσει ότι η δεύτερη γραμμή του Turkish Stream που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη μέσω της Τουρκίας θα κατευθυνθεί στην Βουλγαρία.

Η γραμμή αυτή σε συνδυασμό με την δεύτερη γραμμή του Nord Stream II που θα μεταφέρει φυσικό αέριο απευθείας από την Ρωσία στη Γερμανία (που έχει προκαλέσει εντονότατες αντιδράσεις από την Ουάσιγκτον και από τις Βαλτικές και ανατολικοευρωπαϊκές χώρες), είναι μέρος του σχεδιασμού της Ρωσίας να συνεχίσει να ελέγχει την τροφοδότηση με σχετικά φθηνότερη ενέργεια την ευρωπαϊκή αγορά ,παρακάμπτοντας την Ουκρανία.

Η Gazprom καλύπτει το 34% των αναγκών της Ευρώπης σε φυσικό αέριο και με τους αγωγούς αυτούς επιδιώκει να διατηρήσει την ισχυρή, σχεδόν μονοπωλιακή θέση που κατέχει στην αγορά ενέργειας σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντ. Πεσκόφ είχε σπεύσει να διευκρινίσει ότι η Ρωσία και η Βουλγαρία έδειξαν ενδιαφέρον για την ανάπτυξη του Turkish Stream προς την Βουλγαρία αλλά δεν υπήρξε συγκεκριμένη συμφωνία στη διάρκεια της συνάντησης Πούτιν -Μπορίσοφ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου εξήγησε ότι δεν μπορεί να προχωρήσει αυτό το σχέδιο, εάν δεν έχουν εξασφαλισθεί προηγουμένως εγγυήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αν και όπως είπε η Σόφια και Μόσχα θα συνεχίζουν να εργάζονται για το σχέδιο αυτό. Η δήλωση αυτή αναφέρονταν στην αρνητική εμπειρία από το σχέδιο του αγωγού South Stream που θα κατευθύνονταν στην Βουλγαρία, έργο που δεν έγινε λόγω κυρίως των πολιτικών εμποδίων που αντιμετώπισε. Τον Δεκέμβριο του 2014 ο πρόεδρος Πούτιν ανακοίνωσε ότι η Ρωσία εγκαταλείπει το σχέδιο South Stream μετά τις αντιρρήσεις και τα εμπόδια που είχε ορθώσει η Κομισιόν και ταυτόχρονα είχε ανακοινώσει το έργο του μικρότερου αγωγού Turkish Stream που θα κατέληγε στην Τουρκία και θα έφθανε στα σύνορα με την Ελλάδα. Το μήκος του υποθαλάσσιου αγωγού είναι 930 χιλιόμετρα και συνεχίζει για άλλα 180 χλμ. στο ευρωπαϊκό έδαφος της Τουρκίας. Το ένα σκέλος του αγωγού θα μεταφέρει φυσικό αέριο για την Τουρκία και το άλλο για την Νότια και Νοτιοανατολική Ευρώπη με την δυνατότητα του κάθε αγωγού σε 17,75 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού τον χρόνο και η πρώτη παράδοση φυσικού αερίου στην Τουρκία έχει προγραμματισθεί για το 2019.

Την περασμένη Παρασκευή το μεγάλο αφεντικό της Gazprom ο CEO Αλεξέι Μίλλερ δήλωσε ότι η δεύτερη γραμμή του Turkish Stream μπορεί να μεταφέρει φυσικό αέριο μέσω των διασυνδετήριων συνδέσμων μεταξύ της Βουλγαρίας της Σερβίας και της Ουγγαρίας μέχρι το 2020. Η επέκταση του αγωγού Turkish Stream μπορεί να περάσει από το έδαφος της Βουλγαρίας της Σερβίας και της Ουγγαρίας είπε ο κ. Μίλλερ προσθέτοντας ότι η ανάπτυξη των δικτύων διασύνδεσης μεταφοράς φυσικού αερίου μεταξύ των τριών χωρών είναι σε απόλυτη συμφωνία με την τρέχουσα ευρωπαϊκή ενεργειακή νομοθεσία», αν και επανέλαβε ότι ένα τέτοιο έργο έχει ως προϋπόθεση να δοθούν οι αναγκαίες εγγυήσεις και διασφαλίσεις από την Κομισιόν. Η Βουλγαρία ήδη ξεκίνησε διαγωνισμό για την κατασκευή αγωγού με την Τουρκία σε μια προσπάθεια να πείσει την Ρωσία να στρέψει προς το Βουλγαρικό έδαφος την δεύτερη γραμμή του Turkish Stream και όχι προς την χώρα μας, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top