GuidePedia

0

Γράφει ο Θεόδωρος Καρυώτης

Σε ένα ενδιαφέρον άρθρο της, η εφημερίδα «Πολίτης», προβαίνει σε κάποιες πολύ λανθασμένες αναλύσεις:

Παρατήρηση 1:

«Για κάποιους διεθνώς η έννοια της υφαλοκρηπίδας έχει υπερκεραστεί από την ΑΟΖ, για κάποιους άλλους η αδιαμφισβήτητα ισχυρότερη ζώνη κυριαρχίας στη θάλασσα είναι τα χωρικά ύδατα, στη συνέχεια έρχεται η υφαλοκρηπίδα, η οποία στο διεθνές δίκαιο είναι πιο ισχυρή έννοια από την ΑΟΖ.»

Η κυριαρχία υφίσταται για τα χωρικά ύδατα. Η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ έχουν κυριαρχικά δικαιώματα και όχι κυριαρχία. Από πού βγαίνει το συμπέρασμα ότι η υφαλοκρηπίδα είναι πιο ισχυρή έννοια από την ΑΟΖ; Να υπενθυμίσω εδώ ότι κατά την διάρκεια της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, πολλές αντιπροσωπείες κρατών της Λατινικής Αμερικής πρότειναν την κατάργηση της υφαλοκρηπίδας επειδή η νέα έννοια της ΑΟΖ κάλυπτε και τον βυθό.

Παρατήρηση 2:

«Η Τουρκία επιδιώκει να δημιουργήσει μια αποκλειστική οικονομική ζώνη στη Μεσόγειο, όπως έκανε και στη Μαύρη Θάλασσα, αγνοώντας τη διεθνή συνθήκη για το δίκαιο της θάλασσας και προσπαθώντας να αποκόψει την Ελλάδα από την Κύπρο.»

Η Τουρκία αντιπαθεί την έννοια της ΑΟΖ και δεν επιδιώκει ποτέ να δημιουργήσει ΑΟΖ στην Μεσόγειο. Η Τουρκία δημιούργησε μια τμηματική ανακήρυξη ΑΟΖ στην Μαύρη Θάλασσα, που δεν προβλέπει το Δίκαιο της Θάλασσας, μετά από πίεση από την τότε Σοβιετική Ένωση που ενδιαφερόταν για να οριοθετήσει ολόκληρη την Μαύρη Θάλασσα.

Η οριοθέτηση έγινε βάσει της «μέσης γραμμής» που η Τουρκία ήταν πάντα αντίθετη.

Παρατήρηση 3:

«Η Ελλάδα και η Κύπρος επέλεξαν να ακολουθήσουν τη στρατηγική της ανακήρυξης ΑΟΖ, και όχι της διεύρυνσης των χωρικών υδάτων και της διακήρυξης υφαλοκρηπίδας. Η Ελλάδα δεν διεξάγει έρευνες στο Αιγαίο γιατί δεν έχει οριοθετηθεί η ΑΟΖ.»

Η Ελλάδα ουδέποτε ανακήρυξε ΑΟΖ. Η δε υφαλοκρηπίδα δεν ανακηρύσσεται διότι υφίσταται ipso facto και sui generis. Δυστυχώς, αυτό το σημείο δείχνει, έμμεσα, ότι η συγγραφέας υποστηρίζει ότι η ανακήρυξη της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν ένα μεγάλο λάθος.

Παρατήρηση 4:

«Το διεθνές δίκαιο λέει ότι για να έχεις ΑΟΖ, χωρικά ύδατα και άλλες θαλάσσιες ζώνες, πρέπει να έχεις υφαλοκρηπίδα.»

Που το ανακαλύψατε αυτό; Τίποτα από αυτά δεν αναφέρονται στο Δίκαιο της Θάλασσας. Διαβάστε το UNCLOS:

ΤΜΗΜΑ V ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΖΩΝΗ

Άρθρο 55 Ειδικό νομικό καθεστώς της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης.

Ως αποκλειστική οικονομική ζώνη ορίζεται η πέραν και παρακείμενη της χωρικής θάλασσας περιοχή, η υπαγόμενη στο ειδικό νομικό καθεστώς που καθιερώνεται στο παρόν μέρος, δυνάμει του οποίου τα δικαιώματα και οι δικαιοδοσίες του παράκτιου κράτους και τα δικαιώματα και οι ελευθερίες των άλλων κρατών διέπονται από τις σχετικές διατάξεις της παρούσας σύμβασης.

Παρατήρηση 5:

“Από την άλλη, τώρα, ψευδοκράτος και Τουρκία ανακήρυξαν ΑΟΖ το 2011 χωρίς να ακολουθήσουν τη μέθοδο της μέσης γραμμής που συνήθως ακολουθείται. Οι Τουρκοκύπριοι, χωρίς καμία νομική βάση, παραχώρησαν παραπάνω ΑΟΖ στην Τουρκία βορείως της Κύπρου, όπως φαίνεται και στον σχετικό χάρτη, περιορίζοντας την «ΑΟΖ» της λεγόμενης ΤΔΒΚ σε μια λεπτή θαλάσσια λωρίδα. Ενώ, προς τα νότια, η Τουρκία παίρνει μεγαλύτερο κομμάτι της ΑΟΖ, συμμορφούμενη με τη μέθοδο της μέσης γραμμής σε σχέση με την Αίγυπτο. Άλλη παραδοξότητα είναι ότι ενώ η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τον όρο ΑΟΖ, γιατί θεωρεί ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και άρα δεν μπορούν να αποκτήσουν ΑΟΖ, οι Τουρκοκύπριοι διεκδικούν για το ψευδοκράτος -και έχουν ήδη συμφωνήσει με την Τουρκία- ΑΟΖ / υφαλοκρηπίδα από το Κάβο Γάτα (το νότιο ανατολικό σύνορο του κόλπου του Ακρωτηρίου της Λεμεσού) και προς την περιοχή της Αγίας Νάπας. Δηλαδή, η Τουρκία θεωρεί ότι η ίδια έχει ΑΟΖ / υφαλοκρηπίδα, η ελληνοκυπριακή διοίκηση, όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία, δεν έχει ΑΟΖ / υφαλοκρηπίδα, αλλά το ψευδοκράτος έχει.”

Η Τουρκία και το ψευδοκράτος δεν ανακήρυξαν ΑΟΖ το 2011, αλλά οριοθέτησαν την υφαλοκρηπίδα τους αλλά όχι βάσει της μέσης γραμμής. Οι Τούρκοι έδωσαν ελάχιστη υφαλοκρηπίδα στους Τουρκοκύπριους μια, για αυτούς, τα νησιά δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα που έχουν οι ηπειρωτικές περιοχές.

Παρατήρηση 6:

Και το πιο εξωφρενικό που δεν χρειάζεται σχολιασμό:

«Για παράδειγμα, σε σχέση με τη δική τους «ΑΟΖ», οι Τ/Κ δεν εφαρμόζουν τη μέθοδο της μέσης γραμμής νότια της Κύπρου, χαρίζοντας το κοίτασμα Αφροδίτη στο Ισραήλ… «

Υποψιάζομαι ότι το άρθρο αυτό αποτελεί ένα τρόπο υποτίμησης και υποβιβασμού του μεγάλου έργου του αείμνηστου Προέδρου της Κύπρου Τάσσου Παπαδόπουλου. Έχουν περάσει 14 χρόνια από την Ανακήρυξη της ΑΟΖ της Κύπρου και ακόμα κάποιοι προσπαθούν να μειώσουν αυτή την μεγάλη εθνική πράξη.

Ξεχνούν ότι όλα τα κράτη του κόσμου αναγνώρισαν αμέσως την κυπριακή ΑΟΖ και μεταξύ αυτών, εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περιλαμβανόντουσαν οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα. Μόνο ο Ερντογάν δεν πήρε χαμπάρι τι ακριβώς έγινε τότε και το φυσάει και δεν κρυώνει.

πηγή

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top