Όλα πλέον συνηγορούν ότι οδεύουμε πρόσω ολοταχώς στην ανακήρυξη ελληνικής ΑΟΖ με παρότρυνση ΗΠΑ και το Ισραήλ να μας βάζει μπροστά ως πρώτη γραμμή άμυνας.
Ο πρόεδρος του Ισραήλ, ο πρώτος ηγέτης ξένης χώρας που επισκέπτεται το ναύσταθμο της Σαλαμίνας αποκάλυψε πως κλειδί για τη σταθερότητα στην περιοχή είναι η δημιουργία κοινής περιφερειακής δύναμης μέσα από τη στρατιωτική συνεργασία των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και Ισραήλ!
Μετά την επίσημη υποδοχή, ο ισραηλινός Πρόεδρος είχε ενημέρωση από τον Αρχηγό Στόλου αντιναύαρχο Ιωάννη Παυλόπουλο, διάρκειας περισσότερης της μίας ώρας.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, ο Αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης, ο Αρχηγός ναυτικών δυνάμεων του Ισραήλ και η πρέσβης του Ισραήλ.
Ο κ. Ρίβλιν εξήρε το προσωπικό του ελληνικού Στόλου για τον ύψιστο επαγγελματισμό του και την εξαίρετη αριστεία, επισημαίνοντας την ανάγκη στενότερης συνεργασίας μεταξύ των στόλων των δύο χωρών και σε κάθε επίπεδο.
Παράλληλα, σχολίασε ότι τα αποτελέσματα του πολέμου στη Συρία επηρεάζουν ολόκληρη την περιοχή, το Ισραήλ και την Ευρώπη ως ένα ενιαίο σύνολο.
Στην ομιλία του ο ισραηλινός Πρόεδρος έκανε αναφορά στα θαλάσσια και χερσαία κράτη, λέγοντας ότι οι στρατοί εισβάλλουν σε εδάφη, ενώ οι στόλοι έχουν τη δυνατότητα να επισκέπτονται διάφορα λιμάνια και κατά περίπτωση να προστατεύουν εμπορικά πλοία.
Στις θαλάσσιες χώρες, οι στόλοι δεν κατακτούν εδάφη περιορίζονται στο να αναγνωρίσουν τα όρια για λόγους ασφαλείας, παρατήρησε.
Ο κ. Ρίβλιν σχολίασε ότι στο Ισραήλ, τις τελευταίες δεκαετίες «ηλθαμε πιο κοντά στη θάλασσα και βλέπουμε ότι κρύβει μεγάλες ευκαιρίες»…
Προσθέτοντας ότι βλέποντας από τη χώρα του τη θάλασσα «συναντώ πρώτα την Κύπρο και την Ελλάδα», επισήμανε ότι η εκμετάλλευση του θαλασσίου ενεργειακού πλούτου, ο οποίος είναι θησαυρός, πρέπει να γίνει μέσα απο ένα σωστότερο δρόμο.
Ισραηλινός πρόεδρος στο Παν/μιο Πειραιώς: Το ελληνικό πνεύμα θα νικήσει!
Ολοκληρώθηκε η τελετή αναγόρευσης, σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιώς, του Προέδρου του Ισραήλ Ρούβεν Ρίβλιν, παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, στο Ίδρυμα Ευγενίδου.
«Το ελληνικό πνεύμα θα νικήσει και θα είμαστε στο πλευρό σας παντοτινά, ακόμα και αφού τελειώσει ο μαραθώνιος που κάνετε με επιτυχία», δήλωσε ο τιμώμενος Ισραηλινός πρόεδρος μετά την αναγόρευσή του.
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν οι υπουργοί Ν. Κοτζιάς, Δ. Παπαδημητρίου, Π. Κουρουμπλής, Γ. Κατρούγκαλος, από τη ΝΔ η Ντ. Μπακογιάννη, ο Αμερικανός Πρέσβης Τζ. Παιάτ κ.α.
Πάμε για ανακήρυξη ΑΟΖ – Προπομπός η …Αλβανία
Η Ελλάδα ήρθε σε συμφωνία με την Αλβανία για την ανακήρυξη θαλάσσιας Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.
Στο πλαίσιο αυτό, η Αλβανία δέχτηκε επέκταση της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια από τις ελληνικές ακτές, το μέγιστο που επιτρέπει η Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, εξέλιξη που δρομολογεί και την κήρυξη της ΑΟΖ.
Η συμφωνία για την ΑΟΖ έρχεται τη στιγμή που Αθήνα και Τίρανα έχουν κάνει μεγάλα βήματα για την ομαλοποίηση και βελτίωση των διμερών σχέσεών τους, με σειρά βημάτων καλής θέλησης.
Από τα τέλη του 2017 , ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είχε κάνει λόγο για πρόοδο σε ξεχωριστές προσπάθειες ανακήρυξης ΑΟΖ με την Αλβανία, την Αίγυπτο και την Ιταλία, κίνηση που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης έναντι της Τουρκίας.
Η Άγκυρα θεωρεί casus belli τυχόν επέκταση της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης πέρα από τα 6 ναυτικά μίλια που είναι σήμερα.
Σε όλα αυτά οι ΗΠΑ έχουν βάλει την δική τους «σφραγίδα» μιας και αμερικανικές εταιρείες έχουν αναλάβει πολλά ενεργειακά έργα ιδιαίτερα στην Ελλάδα με προεξάρχοντα αυτά στο Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης .
Την ίδια στιγμή έχουμε προάγγελο πολεμικών γεγονότων ανάμεσα σε Ελλάδα-Κύπρο-Ισραήλ από την πρόθεση της Τουρκίας να μπει «σφήνα» ανάμεσα σε ελληνική και κυπριακή ΑΟΖ για να διεκδικήσει κάτι που σαφέστατα δεν της ανήκει.
Το τουρκικό σχέδιο έχει σκοπό να «δημιουργήσει» από του πουθενά ΑΟΖ ανάμεσα σε ελληνική και κυπριακή ΑΟΖ χωρίς κανένα νομικό ή άλλο έρεισμα.
Το πλάνο αυτό η Άγκυρα θα το στηρίξει με την παρουσία του τουρκικού στολίσκου που έχει την Ατάλλεια , ενώ οι προκλήσεις στα Ίμια διαδέχονται η μία την άλλη.
Οι Τούρκοι το έχουν «μυριστεί» ότι ετοιμαζόμαστε να ανακηρύξουμε ΑΟΖ στο Αιγαίο και προφανώς θα θελήσουν να κινηθούν πρώτοι, σύμφωνα με την πάγια τακτική τους.
Η Άγκυρα θεωρεί casus belli τυχόν επέκταση της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης πέρα από τα 6 ναυτικά μίλια που είναι σήμερα.
Οι Τούρκοι δεν συμφωνούν και απαιτούν το μισό Αιγαίο κάτι που σίγουρα δεν τους ανήκει, με το έτσι θέλω , ενώ η κατάσταση στο ελληνικό Αρχιπέλαγος «μυρίζει» μπαρούτι κάθε μέρα.
Υπενθυμίζουμε τουρκικό παλαιότερο δημοσίευμα που τόνιζε ότι η Τουρκία, αν και το κράτος με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο,…. αποκλείεται από ορισμένες πραγματικές εφαρμογές , επειδή η πλειοψηφία των χωρών της περιοχής της αρνούνται τις «δικαιοδοσίες αυτές».
Η Τουρκία θα κινηθεί σύμφωνα με τους αναγκαίους νομικούς , πολιτικούς και οι τεχνικούς κανονισμούς «ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΒΕΙ το νόμιμο μερίδιο του υποβρύχιου πλούτου» της περιοχής, καταλήγουν οι Τούρκοι.
Δηλαδή ξεκινούν νομικό αγώνα για την διεκδίκηση ΑΟΖ έως κάτω από την Κρήτη και την Κύπρο, ενώ συγχρόνως προετοιμάζονται με όλα τα μέσα, ΠΡΩΤΑ να το « επιβάλουν» σε όλες τις παράκτιες χώρες , συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδος.
Τα παρόχθια κράτη, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας δικαιούνται να συμμετέχουν στην κατανομή των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας .
Το διεθνές νομικό πλαίσιο προσδιορίζει ότι η Τουρκία , η Αίγυπτος, η κατεχόμενη Κύπρος και όχι η Συρία, η Λιβύη, το Ισραήλ, θα πρέπει να έχουν αμοιβαία ΑΟΖ με το Λίβανο.
Οι συμφωνίες για την θαλάσσια δικαιοδοσία επιμερισμού θα πρέπει να αναθεωρηθούν , τονίζουν Τούρκοι ειδικοί .
Στην περίπτωση αυτή, η Τουρκία, αποκτά νέα διεθνή δικαιώματα και νόμιμα συμφέροντα στις ανατολικές περιοχές της Μεσογείου, με θαλάσσια δικαιοδοσία σύμφωνα με παλαιότερο χάρτη .
Το «καυτό» τρίγωνο όμως Ελλάδος και Κύπρου -Τουρκίας συμπληρώνει το Ισραήλ το οποίο «καίγεται» για την μεταφορά φυσικού αερίου μέσω Ελλάδος στην ΕΕ. Έτσι η παρουσία του Ισραηλινού προέδρου αυτές τις ημέρες στην πατρίδα μας αποκτά άλλη διάσταση.
Eίναι η πρώτη φορά που αρχηγός κράτους επισκέπτεται τον Ναύσταθμο, ενώ ο Ισραηλινός πρόεδρος Ρούβεν Ρίβλιν ζήτησε να μεταβεί και να ξεναγηθεί στο σημείο που έγινε η ιστορική ναυμαχία της Σαλαμίνας.
Ο πρόεδρος του Ισραήλ ο οποίο πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα από την Δευτέρα κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, μας έδωσε το σύνθημα για τις σχέσεις μας έναντι των «γειτόνων μας»…..« βάλτε κόκκινες γραμμές».
Δημοσίευση σχολίου