Μετά την αποπομπή του πρώην προέδρου της Αιγύπτου Mohamed Morsi, τη σύλληψη ηγετικών στελεχών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, τη διάλυση των καθιστικών διαμαρτυριών στο Κάιρο (τέμενος Raba’a al-Adawiya, πλατεία Nahda και τέμενος Fath) και την αιματοχυσία που ακολούθησε, η αντίδραση των Αιγύπτιων ισλαμιστών ήταν κάτι παραπάνω από αναμενόμενη. Από την πλευρά τους, οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφάλειας ξεκίνησαν τη διεξαγωγή μιας ευρείας εκκαθαριστικής επιχείρησης τόσο μέσα στο Κάιρο,όσο και στη βόρεια περιοχή του Σινά, όπου τα τελευταία χρόνια έχουν συγκεντρωθεί και δραστηριοποιούνται διάφορες ομάδες ένοπλων σαλαφιστών.
Το αποτέλεσμα όλων αυτών των βίαιων εξελίξεων ήταν να χάσουν τη ζωή τους εκατοντάδες άτομα από την πλευρά των ισλαμιστών, δεκάδες κοσμικοί, φιλελεύθεροι και νεαροί Αιγύπτιοι, καθώς και δεκάδες άνδρες των αιγυπτιακών δυνάμεων ασφάλειας. Ταυτόχρονα, παρατηρήθηκε μείωση των διαδηλώσεων από την πλευρά των ισλαμιστών, γεγονός που ερμηνεύεται από τον αιγυπτιακό στρατό ως επιτυχής επιλογή.
Πέρα απ’ όλα αυτά, παρατηρείται και μια προσπάθεια τρομοκρατικής αντίδρασης των ισλαμιστών. Έτσι, ο ηγέτης του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου (Supreme Council of the Armed Forces - SCAF), Abdul Fatah al-Sisi, άρπαξε την ευκαιρία και κάνει συχνά λόγο για «τρομοκράτες» και για «αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις», χωρίς βέβαια να διευκρινίζει τη διαφορά που υπάρχει μεταξύ των ένοπλων σαλαφιστών του βόρειου Σινά, οι οποίοι συνδέονται με την Al-Qaeda, με τους ισλαμιστές υποστηρικτές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.
Εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στο Σινά
Στην περιοχή του Σινά, η κατάσταση άρχισε να τίθεται εκτός ελέγχου, όταν, στις 25 Μαΐου του 2011, οι αιγυπτιακές αρχές αποφάσισαν να ανοίξουν το πέρασμα της Rafah, ανάμεσα στη Λωρίδα της Γάζας και στην Αίγυπτο. Εξαιτίας της επιδείνωσης της κατάστασης ασφάλειας στο βόρειο τμήμα του Σινά, από τις 12 Αυγούστου 2011, με τη σύμφωνη γνώμη του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Benjamin Netanyahu, οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις και οι δυνάμεις ασφάλειας διεξήγαγαν την αντιτρομοκρατική «Επιχείρηση Αετός» και ανέπτυξαν περισσότερους από 1.000 στρατιώτες. Πρόσφατα, στην περιοχή του βορείου Σινά, οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις των αιγυπτιακών δυνάμεων ασφάλειας ξεκίνησαν με τη σύμφωνη γνώμη των Ισραηλινών στις 5 Ιουλίου 2013, όταν ανακοινώθηκε το κλείσιμο του περάσματος της Rafah (σημείο διέλευσης μεταξύ Λωρίδας της Γάζας και Αιγύπτου), λόγω της επίθεσης ένοπλων σαλαφιστών εναντίον αστυνομικών εγκαταστάσεων, αλλά και κατά του αεροδρομίου της πόλης El Arish. Μάλιστα, στην εν λόγω περιοχή εμφανίσθηκαν δύο νέες τρομοκρατικές οργανώσεις: η “Ansar al-Shari’a in Egypt” και η “Brigades of Abdullah Azzam in Egypt”. Λίγες ημέρες αργότερα (12 Ιουλίου 2013), ο Mohammed al-Zawahiri, αδελφός του ηγέτη της Al-Qaeda, Ayman al-Zawahiri, ζήτησε την άμεση εφαρμογή της Σαρίας στην Αίγυπτο. Να θυμίσουμε ότι, το 2011, περίπου 1.000 διαδηλωτές επιτέθηκαν στο αστυνομικό τμήμα της πόλης El Arish για να απελευθερώσουν τους κρατούμενους, ενώ εδώ και δύο χρόνια, έχουν σημειωθεί επανειλημμένες βομβιστικές επιθέσεις στον αγωγό φυσικού αερίου El Arish-Ashqelon και El Arish-Aqaba.
Ακολούθως, στις 17 Ιουλίου, ο εκπρόσωπος του SCAF, συνταγματάρχης Ahmed Ali, ανακοίνωσε τη διεξαγωγή μιας ευρύτερης εκκαθαριστικής επιχείρησης, στις περιοχές El Arish, Sheikh Zuweid (πόλη Βεδουίνων του βορειοανατολικού Σινά), και Rafah, προκειμένου να εξαλειφθούν, όπως ανέφερε, οι τρομοκρατικοί και εγκληματικοί θύλακες. Στην εν λόγω επιχείρηση, είχε σχεδιασθεί να καταστραφούν και οι σήραγγες μεταξύ Γάζας-Σινά (περιοχή της Rafah). Μερικές ώρες αργότερα, ένοπλοι σαλαφιστές εκτόξευσαν δύο RPGs κατά του αστυνομικού τμήματος του El Arish. Την επόμενη ημέρα, αναφέρθηκε πλήθος επιθέσεων με RPGs κατά των εγκαταστάσεων ασφάλειας του Sheikh Zuweid.
Στις 7 Αυγούστου, ο αιγυπτιακός στρατός ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της ευρείας εκκαθαριστικής επιχείρησης στο βόρειο Σινά:
- Πραγματοποιήθηκαν 103 συλλήψεις
- Έχασαν τη ζωή τους 60 άτομα
- Τραυματίσθηκαν 64
- Καταστράφηκαν 102 σήραγγες στη Rafah
- Κατασχέθηκαν 40 κρυφές δεξαμενές φυσικού αερίου
Την επόμενη εβδομάδα, ο αιγυπτιακός στρατός, σε συνεργασία με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, διεξήγαγαν στην ίδια περιοχή αεροπορική επιδρομή με αιγυπτιακά ελικόπτερα Apache και ισραηλινά μη επανδρωμένα μαχητικά αεροσκάφη (UCAVs), σκοτώνοντας δεκάδες ένοπλους και τραυματίζοντας περισσότερους.
Εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στο Κάιρο
Εκτός απ’ την περιοχή του Σινά, οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις διεξήχθησαν ταυτόχρονα και στην περιοχή του Καΐρου. Συγκεκριμένα:
Στις 8 Ιουλίου, στρατιώτες σκότωσαν 51 υποστηρικτές του Morsi και τραυμάτισαν περίπου 400, πλησίον των εγκαταστάσεων της Προεδρικής Φρουράς, όπου πιστεύεται ότι κρατείται ο Morsi. Στην επιχείρηση έχασαν τη ζωή τους δύο αστυνομικοί και ένας στρατιώτης, ενώ άλλα 42 άτομα των δυνάμεων ασφάλειας τραυματίσθηκαν από ένοπλους διαδηλωτές.
Στις 27 Ιουλίου, μετά τις μαζικές συλλήψεις ηγετικών στελεχών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ο στρατός άνοιξε πυρ κατά των διαδηλωτών στο τέμενος Raba’a al-Adawiya, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 72 άτομα και να τραυματισθούν περίπου 700. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αν και ο στρατός ισχυρίσθηκε ότι οι διαδηλωτές κινήθηκαν επιθετικά, εντούτοις, πολλά τραύματα έδειξαν ότι τα θύματα πυροβολήθηκαν από πάνω προς τα κάτω.
Το αποκορύφωμα αυτών των επιχειρήσεων πραγματοποιήθηκε στις 14 Αυγούστου, όταν ο στρατός διέλυσε βίαια τους διαδηλωτές στο τέμενος Raba’a al-Adawiya και στην πλατεία Nahda, όπου έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 400 υποστηρικτές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.[5]
Στις 16 Αυγούστου, διεξήχθη μια παρόμοια επιχείρηση στο τέμενος Fath της πλατείας Ramses, όπου σκοτώθηκαν 137 διαδηλωτές και ένας αριθμός των αιγυπτιακών δυνάμεων ασφάλειας. Αμέσως μετά, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι ακύρωσαν τη διεξαγωγή οκτώ προγραμματισμένων πορειών διαμαρτυρίας.
Παρατεταμένο έλλειμμα εσωτερικής και περιφερειακής ασφάλειας
Είναι προφανές ότι αυτή η μεθοδευμένη επίθεση των αιγυπτιακών δυνάμεων ασφάλειας θα προκαλέσει και τη δυναμική αντίδραση των ισλαμιστών. Η σύσταση και η δραστηριοποίηση ισλαμικών τρομοκρατικών οργανώσεων συνιστά το πλέον ορατό σενάριο.
Η διασπορά ελαφρών όπλων και ενός μικρότερου αριθμού βαρέων όπλων, που αγνοούνται μετά το λιβυκό εμφύλιο, φαίνεται ότι θα εξοπλίσουν τις νέες ισλαμικές τρομοκρατικές οργανώσεις, θα επιδεινώσουν την εσωτερική κατάσταση ασφάλειας της Αιγύπτου και θα απειλήσουν την περιφερειακή κατάσταση ασφάλειας γενικότερα.
Η αιματοχυσία θα συνεχισθεί με αυξομειούμενο κατά περιόδους ρυθμό. Ενώ, σε περίπτωση που σημειωθούν γενικές απεργίες ή επιδεινωθεί περαιτέρω η κατάσταση ασφάλειας κατά μήκος των δυτικών παραλίων της χερσονήσου του Σινά, ίσως διακοπεί προσωρινά η εύρυθμη λειτουργία της Διώρυγας του Σουέζ και του ενεργειακού αγωγού Suez-Mediterranean (SUMED), με ότι αυτό συνεπάγεται για την ελληνική ναυτιλία και την περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια.
πηγή
Δημοσίευση σχολίου