GuidePedia

0

ΔΕΝ ΠΕΙΘONΤΑΙ ΟΙ ΑΝΑΛΥΤΕΣ


Μόλις λίγες μέρες πριν την ψήφιση του επίμαχου πακέτου μέτρων το οποίο διαπραγματεύεται η κυβέρνηση με την τρόικα από τον Αύγουστο, οι αναλυτές εμφανίζονται διχασμένοι για την επιτυχία του προγράμματος λιτότητας που πρόκειται να εφαρμοστεί.
Ο Erik Nielsen της Goldman Sachs, αναφέρει πως είναι ξεκάθαρο πλέον πως το συνολικό πακέτο χρηματοδότησης θα είναι μόνο 110 δισ. ευρώ, επομένως εάν δοθεί παράταση, κάτι που θα σημάνει και την αύξηση των αναγκών στα 135 - 150 δισ. ευρώ, το πρόγραμμα δεν θα είναι πλήρως χρηματοδοτούμενο μέχρι το τέλος.
Αυτό εξηγείται και από το γεγονός ότι το ΔΝΤ και η ΕΕ αναμένουν η Ελλάδα να αποκτήσει ξανά πρόσβαση στις αγορές ώστε να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες της, πιθανότατα στο τέλος του δευτέρου έτους υλοποίησης του προγράμματος.
Σε ό,τι αφορά στα μέτρα λιτότητας που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση, «δεν υπάρχει αμφιβολία πως πρόκειται για ένα πολύ σκληρό πρόγραμμα, αν και δεν υπάρχουν αρκετές πληροφορίες διαθέσιμες για να προχωρήσει κανείς σε μια πλήρη θεώρηση του προγράμματος».
Από τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα, ο Erik Nielsen εκφράζει δύο ανησυχίες. Ότι η ελληνική κοινή γνώμη δεν αντέδρασε… καλά, «γεγονός που δημιουργεί αμφιβολίες για την ψήφιση και υλοποίηση του σχετικού νομοσχεδίου».
Ωστόσο, η κυριότερη ανησυχία του εδράζει στον ιδιωτικό τομέα, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη μείωσης των μισθών στον ιδιωτικό κλάδο κατά 15% προκειμένου να επανέλθει σταδιακά η ανταγωνιστικότητα. «Μια τέτοια μείωση ωστόσο στον ιδιωτικό κλάδο δεν μπορεί να νομοθετηθεί, οπότε θα πρέπει να μειώσει τους μισθούς στο δημόσιο τομέα και στη συνέχεια να απελευθερώσει (η κυβέρνηση) την αγορά εργασίας, με την ελπίδα ότι η διαθεσιμότητα θα οδηγήσει χαμηλότερα τις τιμές».
Επιπλέον, θέτει μεγάλα ερωτηματικά για την ανάκαμψη και το κατά πόσο είναι αυτή εφικτή να συμβεί το 2012. "Από πού θα έρθει η ανάκαμψη; Ο ενεργός εργασιακά πληθυσμός θα μειώνεται και ο ιδιωτικός κλάδος θα παραμείνει μη ανταγωνιστικός σε διεθνές επίπεδο, ενώ την ίδια στιγμή θα προσπαθεί να ανταπεξέλθει με την υψηλότερη φορολόγηση στην εγχώρια αγορά. Και χωρίς την ανάκαμψη που περιμένουμε, σε τι θα αφορά η δημοσιονομική μεταρρύθμιση;"
Για «Οδύσσεια» μιλά η Merrill Lynch στην ανάλυση με αφορμή τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τη Merrill Lynch, ένα από τα πιο δύσκολα έργα που πρέπει να θέσει εις πέρας η ελληνική κυβέρνηση, είναι η όσο το δυνατό πιο ήπια αποδοχή των μέτρων από την ελληνική κοινή γνώμη. Συνολικά για τα μέτρα, εκτιμά πως η πρώτη εντύπωση που αποκομίζεται είναι ότι αυτό το πρόγραμμα για την Ελλάδα, πάει ακόμη πιο πέρα από ό,τι έχει σχεδιαστεί, για τη βελτίωση των δημοσιονομικών δηλαδή. «Εάν υλοποιηθεί πλήρως, το ποσοστό χρέους επί του ΑΕΠ θα μειωνόταν κατακόρυφα, μόλις η ύφεση προσαρμογής τελειώσει. Αναμένουμε το πακέτο να εγκριθεί και να πετύχει. Αλλά αυτό είναι μόνο η αρχή ενός κοπιαστικού ταξιδιού για την Ελλάδα, στο δρόμο προς την ανάκτηση κάποιας αξιοπιστίας».
Από τη μεριά της, η JP Morgan δίνει πιθανότητες 10-15% στο ενδεχόμενο να μην υπερψηφιστούν τα μέτρα από τη Βουλή, επισημαίνοντας παράλληλα πως θα υπάρχει ένταση στην κυβερνητική συνοχή χωρίς όμως να καταλήξει στην διάσπαση του τρικομματικού συνασπισμού.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top