Mπορεί η Τουρκία να εγκαταλείψει το ΝΑΤΟ; Πριν από λίγα χρόνια, η δέσμευση της Τουρκίας προς το ΝΑΤΟ ήταν υπό αμφισβήτηση. Κάποιοι μάλιστα προέβλεπαν ότι η Τουρκία θα εγκαταλείψει τη συμμαχία - ή ότι, τουλάχιστον, η συμμαχία θα πρέπει να μειώσει σοβαρά τις προσδοκίες της για τη σύμμαχο Τουρκία. Αλλά τα πρόσφατα γεγονότα στη Συρία, συμπεριλαμβανομένης και της κατάρριψης του τουρκικού μαχητικού αεροπλάνου, καθώς και ο ανταγωνισμός Τουρκίας-Ιράν στη Μέση Ανατολή, έχουν αυξήσει την αξία των Τούρκων για το ΝΑΤΟ. Προς το παρόν, τουλάχιστον, και η Τουρκία έχει βολευτεί στην αγκαλιά του ΝΑΤΟ. Αλλά η μακροπρόθεσμη δέσμευση της Άγκυρας με τη συμμαχία δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
Δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, διότι η Τουρκία διαθέτει τουλάχιστον δύο στρατηγικές εναλλακτικές λύσεις.
Η πρώτη είναι να είναι μέλος μιας ομάδας αναδυόμενων οικονομικών δυνάμεων, όπου θα διατηρήσει μια πραγματικά ισσοροπημένη στρατηγική προσέγγιση. Αυτό συνεπάγεται, αν η Τουρκία προχωρήσει ενεργώντας από κοινού με τις χώρες BRIC - Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα. Αν και η Ρωσία θα μπορούσε να εξαφανιστεί απ' το ακρονύμιο, εάν οι διαφορές Τουρκίας-Ρωσίας σχετικά με τη Συρία επιδεινωθούν περαιτέρω.
Η δεύτερη εναλλακτική λύση, είναι να αναγνωρίσουμε ότι η Τουρκία έχει περισσότερα κοινά με τις αναδυόμενες δημοκρατίες, παρά με οικονομικά δυναμικά αυταρχικά καθεστώτα. Αυτή η μορφή ουδετερότητας τοποθετεί την Τουρκία στο πλαίσιο μιας ευρύτερης ομάδας που αναφέρεται ως IBSATI - Ινδία, Βραζιλία, Νότια Αφρική, Τουρκία και Ινδονησία. Αν και η συνεργασία IBSATI θα άφηνε περισσότερο χώρο για μια τουρκική συνεργασία με τη Δύση από ότι οι χώρες BRIC, θα απέκλειε τον κοινό συντονισμό με το ΝΑΤΟ.
Προς το παρόν οι χώρες BRIC παραμένουν ένα αναλυτικό εργαλείο για τους επενδυτές, και όχι για τους ειδικούς γεωστρατηγικής, και οι IBSATI δεν είναι παρά μόνο ενα μακρινό ονειρο. Παρ 'όλα αυτά, το ΝΑΤΟ θα πρέπει να προωθήσει με ζήλο και να διαφυλάξει το status του...
πηγή
Δημοσίευση σχολίου