GuidePedia

0



«Ποτέ ο κόσμος δεν έφτασε τόσο κοντά σε έναν πόλεμο με το Ιράν». Η εκτίμηση ανήκει σε αναλυτές της εφημερίδας «Berliner Zeitung», που αποτίμησαν την όξυνση των δυτικών σχέσεων με τη μεσανατολική χώρα, έπειτα από την εισβολή στη βρετανική πρεσβεία στην Τεχεράνη. Την άποψη μοιράζονται, λίγο ή πολύ, όλοι οι αναλυτές. Και ο οικονομικός πόλεμος, άλλωστε, βρίσκεται προ των πυλών. Εως το τέλος Ιανουαρίου η Ε.Ε. καλείται να αποφασίσει αν θα επιβάλει πετρελαϊκό εμπάργκο στη χώρα. Και η Τεχεράνη, από την πλευρά της, απειλεί ότι το πετρέλαιο θα φτάσει στα 250 δολάρια το βαρέλι!

Ηδη την περασμένη εβδομάδα η Ε.Ε. προσέθεσε ακόμη 143 νομικές οντότητες και 37 πρόσωπα από το Ιράν στη λίστα όσων παγώνει τα περιουσιακά στοιχεία και στους οποίους εμποδίζει την είσοδο στα κράτη-μέλη της. Την Παρασκευή αποχώρησαν όλοι οι Ιρανοί διπλωμάτες από τη Βρετανία, ενώ από γαλλική διπλωματική πηγή διαρρέει ότι η Γαλλία ετοιμάζεται να μειώσει τη διπλωματική της παρουσία στη χώρα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες η Γερουσία τάχθηκε υπέρ των κυρώσεων εις βάρος οικονομικών οργανισμών που συναλλάσσονται με την Κεντρική Τράπεζα του Ιράν. Και το Κογκρέσο εξετάζει την πώληση 600 διατρητικών βομβών μεγάλης ισχύος προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με το βλέμμα στραμμένο σε «περιφερειακές απειλές».

Πώς το σκηνικό αυτό επηρεάζει την τιμή του πετρελαίου; Παρότι η Ε.Ε. εισάγει από το Ιράν μόνο το 5,28% των πετρελαϊκών της αναγκών, οι «Financial Times Deutschland» εκτιμούν ότι πιθανό εμπάργκο θα είχε «ψυχολογική επίπτωση», που θα κλόνιζε παγκοσμίως την τιμή του μαύρου χρυσού. Ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Ενέργεια Γκίντερ Ετινγκερ δήλωσε στο Ρόιτερς ότι η επιβολή εμπάργκο απαιτεί τη συναίνεση και των 27 κρατών-μελών, αλλά η Ελλάδα «έχει εκφράσει επιφυλάξεις». Οι αναλυτές εκτιμούν ωστόσο ότι το εμπάργκο δεν θα ήταν αποτελεσματικό χωρίς τη Ρωσία και την Κίνα, ενώ θα επιδείνωνε τις κοινωνικές συνθήκες στη χώρα, κάνοντας πιο «εύφλεκτο» το σκηνικό στη Μέση Ανατολή.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top