Πώς υποδέχθηκαν οι Ισραηλινοί την απαγόρευση απόπλου του «στολίσκου της ελευθερίας» από τα ελληνικά λιμάνια
Μ’ αυτόν τον τίτλο υποδέχθηκαν οι Ισραηλινοί την απαγόρευση από τα ελληνικά λιμάνια, των πλοίων του στολίσκου για τη Γάζα. Και με την ταυτόχρονη αποτυχία των επί εξάμηνο συζητήσεων με τους Τούρκους προς εξομάλυνση των διαφορών τους, υπήρξαν ενθουσιώδη σχόλια για τη στάση του Έλληνα πρωθυπουργού.
Το άρθρο του κ. Menachem Gantz στο «ynetnews.com» από την Αθήνα, συμπυκνώνει τα θετικά σχόλια του ισραηλινού Τύπου, που όλος σχεδόν σημειώνει ταυτόσημα, ότι «οι διοργανωτές του Στολίσκου απέτυχαν να λάβουν υπόψη τη θεαματική ενίσχυση των δεσμών μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας».
Για ένα ολόκληρο έτος, γράφει ο κ. Gantz, οι διοργανωτές του δεύτερου Στολίσκου της Ελευθερίας για τη Γάζα προετοιμάζονταν για την αποκορύφωση: «μια τηλεοπτική αναμέτρηση, βίαιη ή μη, με στρατιώτες των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, εν πλω. Για ένα ολόκληρο έτος ήταν απασχολημένοι με το να αποσπούν εκατομμύρια δολάρια για την αγορά πλοίων, την εκμίσθωση πληρωμάτων, την οργάνωση των ακτιβιστών, τις διασυνδέσεις τους με τους δημοσιογράφους και την εδραίωση μιας διεθνούς συνεργασίας.
» Βάσει σχεδίου, μέχρι και τον Ιούλιο, θα είχαν απελευθερωθεί από το Ισραήλ, αφότου κομάντος θα είχαν καταλάβει τα πλοία και θα τους είχαν οδηγήσει το λιμάνι της Ασντόντ. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, ο στολίσκος έχει κολλήσει στην Αθήνα και παραμένει ασαφές το πότε θα αποπλεύσει. Κάθε μέρα, περισσότεροι δημοσιογράφοι αποχωρούν, σημαίνουσες προσωπικότητες, όπως μέλη κοινοβουλίων χάνουν την υπομονή τους και ο στολίσκος γίνεται λιγότερο σημαντικός.
» Η καθυστέρηση ενδέχεται να ενισχύσει την έντονη επιθυμία για μια βίαιη αναμέτρηση ανάμεσα στον σκληρό πυρήνα των συμμετεχόντων, κυρίως, ώστε να καταφέρουν πάλι να προβληθούν. Φαίνεται ότι οι διοργανωτές δεν έλαβαν κάτι υπόψη τους: τη στάση της Ελλάδας ως προς το στολίσκο και τη θεαματική αλλαγή στους δεσμούς Ισραήλ-Ελλάδας. Όπως και η Τουρκία, η Ελλάδα θεωρήθηκε ως ιδανικό πεδίο για το σχεδιασμό και την υλοποίηση του Στολίσκου. Τη στιγμή που η Τουρκία ανακοίνωσε ότι απέσυρε την υποστήριξή της, η Ελλάδα κατέστη η πιο φυσική εναλλακτική λύση. Η χώρα ανέκαθεν θεωρείτο φιλο-αραβική και ένθερμος υποστηρικτής των Παλαιστινίων».
Ο αρθρογράφος σημειώνει, ότι φέτος ο πρωθυπουργός της Ελλάδας αποφάσισε να αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού. Η κρίση στις σχέσεις Ισραήλ και Τουρκίας, γειτονική χώρα και αντίπαλη για την Ελλάδα, δημιούργησε μια ευκαιρία. Ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος γεννήθηκε στις Η.Π.Α., δεν κληρονόμησε μόνο το σοσιαλιστικό δόγμα του πατέρα του αλλά και άλλες αξίες από την Αμερικανίδα μητέρα του, γράφει. Ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, καταλαβαίνει ότι το παγκόσμιο κύρος της Ελλάδας θα αναβαθμιστεί αν εφαρμόσει μια πιο ισορροπημένη πολιτική για το Μεσανατολικό.
Ας παραβλέψουμε τι κληρονόμησε από τον πατέρα του ο σημερινός πρωθυπουργός, συμφωνώντας με τον κ. Gantz ότι πράγματι κληρονόμησε «άλλες αξίες από την Αμερικανίδα μητέρα του».
Ιδιαίτερη σημασία έχει η αναφορά του δημοσιογράφου ότι «καθώς η Ελλάδα φαίνεται να έχει χρεοκοπήσει, η χώρα εισέρχεται σε μια διαδικασία ενδοσκόπησης. Οι Έλληνες συνειδητοποιούν ότι η υποστήριξη στους Άραβες δεν τους βγήκε σε καλό και ότι δεν έλαβαν αντάλλαγμα για αυτήν. Επενδύσεις από Άραβες μεγιστάνες ποτέ δεν πραγματοποιήθηκαν, δεν δημιούργησαν θέσεις εργασίας και κανένα αραβικό κράτος δεν πρόσφερε δάνειο με καλύτερους όρους από ό,τι οι Ευρωπαίοι, προκειμένου να αποφευχθεί η καταστροφή».
Έχει πολλές αλήθειες το άρθρο, αλλά δεν είναι πλήρες. Διότι αποφεύγονται αναφορές στις ζημιογόνες συμπεριφορές ισχυρών Ισραηλιτών. Η Ισραηλίτισσα, φερ’ ειπείν, κα. Rosemary Righter, γράφει στο ισραηλιτικής ιδιοκτησίας «Newsweek», ένα άκρως δυσφημιστικό άρθρο για την Ελλάδα, στο οποίο αναρωτιέται πώς «ένα περιθωριακό, κακοδιοικούμενο, μικρό έθνος, σπρώχνει την Ευρώπη στην καταστροφή»; Γιατί δεν ρωτά άραγε τον κ. Σόρος, στην ομάδα του οποίου ανήκει η κα. Righter; (τα στοιχεία υπάρχουν στο διαδίκτυο).
ΠΗΓΗ
Δημοσίευση σχολίου