GuidePedia

0
Την χρήση της ναυτικής βάσης της Σούδας ζήτησαν από την Ελληνική κυβέρνηση ΝΑΤΟ και ΗΠΑ, προκειμένου να στηρίξουν μέρος των αεροναυτικών δυνάμεων που θα χρησιμοποιηθούν για την επιβολή της ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού της Λιβύης. Το αίτημα μεταφέρθηκε σε επίπεδο ανεπίσημο, προκειμένου να υπάρξει “κατόπτευση διαθέσεων”.
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες η Αθήνα απάντησε πως αν η όλη επιχείρηση πραγματοποιηθεί σε ΝΑΤΟϊκό επίπεδο και με την σύμφωνη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, δεν θα έχει καμιά αντίρρηση να παράσχει την απαιτούμενη άδεια.

Ωστόσο από τη στάση ορισμένων χωρών – μελών του ΝΑΤΟ (Γερμανία, Τουρκία) δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το σενάριο το ΝΑΤΟ να επιλέξει να παραμείνει ουδέτερο και να μη συμμετάσχει στις ενέργειες αυτές αλλά εκείνα που θα δράσουν αποτρεπτικά να είναι μια ομάδα από μέλη του (Γαλλία, Βρετανία, ΗΠΑ, Ιταλία, Ισπανία) και να ζητηθεί και Ελληνιοκή συμμετοχή.

Στην περίπτωση αυτή ανώτερος παράγοντας του υπουργείου Άμυνας, τόνισε χθες στον ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟ, ότι ” δεν έχουμε καμιά εντολή για σχεδιασμό και προετοιμασία συμμετοχής σε σχετικές επιχειρήσεις. Αν προχωρήσει η κυβέρνηση ή όχι αποτελεί πολιτική απόφαση. Αλλά θεωρώ ότι μπορεί να παράσχει την άδεια χρήσης της Σούδας καθώς πέραν του ΝΑΤο υπάρχει και διμερής Ελληνο- Αμερικάνικη Συμφωνία“.

Οι εξελίξεις στη Λιβύη

Επίθεση εναντίον θέσεων των εξεγερμένων εξαπολύουν οι δυνάμεις του Καντάφι στην Αζνταμπίγια στα ανατολικά και της Μισράτα στα δυτικά της Λιβύης. Κυβερνητικά στρατεύματα περικύκλωσαν και πραγματοποίησαν την πρώτη χερσαία επίθεση εναντίον της Αζνταμπίγια, που είναι η τελευταία πόλη στα ανατολικά της πρωτεύουσας πριν την έδρα των εξεγερμένων στη Βεγγάζη, εν μέσω φημών ότι ο στρατός στη συνέχεια θα κινηθεί εναντίον του Τμπρούκ προκειμένου ν αποκλείσει κάθε οδό διαφυγής στους αντικαθεστωτικούς που οχυρώνουν στο μεταξύ τη Βεγγάζη.

Οι κυβερνητικοί ισχυρίζονται ότι έχουν καταλάβει την Αζνταμπίγια, ωστόσο οι αντικαθεστωτικοί υποστηρίζουν ότι απέκρουσαν την επίθεση. Παράλληλα, τανκς και πυρά πυροβολικού χρησιμοποιούν οι δυνάμεις του Καντάφι εναντίον της Μισράτα, της μοναδικής σημαντικής πόλης στα δυτικά που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών. Συγκεχυμένες παραμένουν οι πληροφορίες και για αυτήν, με τους αντικαθεστωτικούς να αρνούνται ότι έχουν χάσει τον έλεγχο.

Εν τω μεταξύ, ο γιος του Καντάφι, Σάιφ αλ Ισλάμ δήλωσε ότι κυβερνητικά στρατεύματα βρίσκονται κοντά στη Βεγγάζη και ότι «όλα θα έχουν τελειώσει μέσα σε 48 ώρες».

Ο Σάιφ, μιλώντας στο κανάλι Euronews , ερωτηθείς σχετικά με τις συζητήσεις των διεθνών δυνάμεων για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη, είπε: «Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις έχουν τελειώσει. Σε 48 ώρες τα πάντα θα έχουν τελειώσει. Οι δυνάμεις μας βρίσκονται κοντά στη Βεγγάζη. Όποια απόφαση κι αν ληφθεί θα είναι πολύ καθυστερημένη».

Δυνάμεις πιστές στον Καντάφι έχουν ανακαταλάβει μια σειρά παράκτιων πόλεων τις τελευταίες 11 ημέρες, αποσπώντας τις από τους εξεγερμένους που τις είχαν καταλάβει τις πρώτες ημέρες των κινητοποιήσεων εναντίον του Μουάμαρ Καντάφι, που κυβερνά τη χώρα της βόρειας Αφρικής τα τελευταία 41 χρόνια.

«Συμβουλεύστε τους εξαπατημένους σας γιους να παραδώσουν τα όπλα τους στις ένοπλες δυνάμεις της Ηγεσίας του Λαού και θα καλυφθούν από την αμνηστία που ζήτησε [να παραχωρηθεί] ο Διοικητής [Καντάφι], που θα ισχύει για όποιον παραδίδει το όπλο του στις ένοπλες δυνάμεις και απέχει από [πράξεις] αντίστασης και υπονόμευσης», ανέφερε ανακοινωθέν του στρατού που αναγνώστηκε στην κρατική τηλεόραση.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top