GuidePedia

0
Tο ΝΑΤΟ θα προβεί σε επέμβαση στην Λιβύη; Πιθανόν, εάν κάποιο κράτος-μέλος ζητήσει από τη Συμμαχία να αναλάβει σχετική δράση, αφού αυτό δήλωσε χθες ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν. Τουλάχιστον δύο κράτη της Συμμαχίας πιθανόν να καταθέσουν σχετικό αίτημα άμεσα, με επιχείρημα την ανάγκη για απεγκλωβισμό υπηκόων τους από την σπαρασσόμενη Λιβύη.
Είναι ίσως θέμα ημερών, ή και ωρών, να ληφθεί απόφαση επέμβασης του ΝΑΤΟ, όπου ακούγονται ήδη φωνές για την ανάγκη προστασίας του άμαχου πληθυσμού, καθώς ο αριθμός των θυμάτων ανεβαίνει.
Ο βασικός βέβαια παράγοντας, αν το ΝΑΤΟ φτάσει στην ανοιχτή επέμβαση, ασχέτως αν δεν δηλώνεται ευθέως, θα είναι η ανάγκη να επανέλθει η η αγορά πετρελαίου σε φυσιολογικούς ρυθμούς και να ελεγχθεί μια πιθανή νέα πολιτική κατάσταση στη μετακανταφική Λιβύη. Η συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, χθες 25 Φεβρουαρίου, ασχολήθηκε αποκλειστικά με την κατάσταση στη Λιβύη και αν δεν παύσουν οι εχθροπραξίες και η αιματοχυσία, όπως ανακοινώθηκε σχετικά, ''...η Συμμαχία, σε συνεργασία με τους άλλους διεθνείς οργανισμούς, θα είναι έτοιμη και προετοιμασμένη για κάθε ενδεχόμενο''.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ στις δηλώσεις του, εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία της Ατλαντικής Συμμαχίας για τα τεκταινόμενα, καθώς όπως είπε, επηρεάζεται η ζωή και η ασφάλεια των Λίβυων πολιτών και αυτές χιλιάδων πολιτών των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, και ίσως προκύψει πρόκληση για την επιχείρηση απεγκλωβισμού τους από τη χώρα. Το ΝΑΤΟ μπορεί να αναλάβει δράση για να διευκολύνει και να συντονίσει κάθε ενέργεια των χωρών μελών, εάν και όταν αποφασίσουν να ενεργήσουν''.
Πηγές στο State Department τονίζουν πως η Ουάσινγκτον εξετάζει όλες τις επιλογές, μεταξύ των οποίων και την εγκαθίδρυση ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης.
Οι Αμερικανοί έχουν προχωρήσει στις αεροπορικές βάσεις του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη σε μερική επιφυλακή, ενώ πηγές από τις ΗΠΑ αναφέρουν ότι υπάρχει κινητικότητα στις βάσεις των βομβαρδιστικών Β2 και των αεροσκαφών Ε-3 ΑWACS στην Μεσόγειο. Κινητικότητα παρατηρείται και στην Σούδα, ενώ σκάφη του 6ου αμερικανικού Στόλου βρίσκονται στην περιοχή ανοιχτά της Σύρτης, όπως και ρωσικά, γαλλικά, βρετανικά και ιταλικά πλοία. Στις ΗΠΑ, η 82η και 101η αερομεταφερόμενες Μεραρχίες έχουν εισέλθει σε κατάσταση μερικής επιφυλακής
Στις Βρυξέλλες, αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτιμούν πως παραμένουν στη Λιβύη τουλάχιστον 4.000 ακόμη Ευρωπαίοι πολίτες, ενώ ο κύριος όγκος των Ελλήνων (Ελλαδιτών και Κυπρίων), ως γνωστόν, έχει απεγκλωβιστεί και αναχωρήσει από τη χώρα.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top