GuidePedia

0
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, δήλωσε στον Σύλλογο Ιμβρίων πως στο άμεσο μέλλον σκοπεύει να επισκεφθεί την Ίμβρο μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη.
Ο Δ. Δρούτσας, αμέσως μετά την επιστροφή από το ταξίδι του στο Ερζερούμ επισκέφθηκε τον Σύλλογο Ιμβρίων για να παραστεί στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του. Στα πλαίσια της παρουσίας εκεί, προέβη σε σημαντικές και ενδιαφέρουσες δηλώσεις αναφορικά με την πρόσφατη επίσκεψη του Γιώργου Παπανδρέου στην Τουρκία.
Πέραν λοιπόν των γνωστών τοποθετήσεων περί της προσέγγισης με την Τουρκία και των κοινότυπων δηλώσεων περί του νέου κλίματος, της εμπιστοσύνης και της καλής θέλησης μεταξύ των δύο πλευρών, η είδηση είχε να κάνει με την πρόθεση του Έλληνα υπουργού να επισκεφτεί το νησί συνοδευόμενος από τον Ιμβριακής καταγωγής Οικουμενικό Πατριάρχη.

Δεν μπορούμε να μην σχολιάσουμε πως τέτοιου είδους επισκέψεις έχουν… αργήσει 50 χρόνια αφού όπως και ο ίδιος ο Δ. Δρούτσας παρατήρησε πως οι «αδικίες του παρελθόντος» δεν είναι πλέον δυνατόν να αποκατασταθούν. Έτσι, όταν ο Έλληνας υπουργός θα συνοδεύσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη στην προγονική του εστία το μόνο που θα κάνει θα είναι να πιστοποιήσει και τον φυσικό θάνατο του ελληνικού στοιχείου από ακόμα μία εστία στην οποία μεγαλούργησε τα τελευταία δύο χιλιάδες, τουλάχιστον, χρόνια.

Ολόκληρη η ομιλία του Δ. Δρούτσα έχει ως εξής:

«Είναι πολύ μεγάλη χαρά και ιδιαίτερη τιμή για εμένα, και το εννοώ αυτό, που συμμετέχω στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συλλόγου, ο οποίος, εάν δεν κάνω λάθος, έκλεισε φέτος 65 χρόνια δραστήριας ζωής και ακούγοντας όλες αυτές της δραστηριότητες, είναι πολύ σημαντικές, είναι εντυπωσιακές, θα μου επιτρέψετε να πω, είναι και ενθαρρυντικές για το μέλλον . Είναι πολλά λοιπόν τα χρόνια ζωης του Συλλόγου σας, προσφοράς αγώνων και οράματος.

Πρώτα να βοηθήσετε τους Ιμβρίους που έφθαναν στην Ελλάδα να εγκατασταθούν και να ξαναχτίσουν τη ζωή τους. Ύστερα να σώσετε την ταυτότητά του νησιού και να κρατήσετε τον Ελληνισμό στην Ίμβρο ζωντανό. Και όντως, σήμερα για πρώτη φορά, μετά από δεκαετίες ο Ελληνισμός στην Ίμβρο ήρθε να κάνει τα πρώτα βήματα για να ξαναπατήσει στα πόδια του. Για άλλη μία φορά πραγματικά έχω μείνει εντυπωσιασμένος από όλα αυτά που άκουσα και σήμερα για τις σημαντικές δραστηριότητες του Συλλόγου σας.

Θα ήθελα όμως σήμερα, που είμαστε όλοι μαζί, να ευχηθούμε καλή χρονιά, υγεία και μακροημέρευση στον συμπατριώτη σας στον Πνευματικό μας Πατέρα, στον Πνευματικό Πατέρα για όλο τον Ελληνισμό, για την Ορθοδοξία, στον Παναγιότατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Είχα πριν από λίγες μέρες για άλλη μία φορά τη χαρά να συνομιλήσω τηλεφωνικώς για ευχές, για τα χρόνια πολλά και να με ενημερώσει για την επίσκεψη του Αντιπροέδρου της Τουρκικής Κυβέρνησης στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, στο οποίο αναφερθήκατε στο χαιρετισμό σας.

Θα ήθελα να πω και σε αυτή την συνομιλία που είχα με τον Παναγιότατο, αναφερθήκαμε για άλλη μία φορά και είπαμε ότι από κοινού θα επισκεφθούμε την Ίμβρο. Είναι μεγάλη χαρά για εμένα και τιμή που ο Παναγιώτατος μου προσέφερε και με κάλεσε να επισκεφθούμε μαζί την Ίμβρο, είναι κάτι το οποίο πάντα είχα υπ’ όψη μου, κάτι που πάντα ήθελα να το κάνω και θα το κάνουμε σύντομα.

Είχα επίσης της ευκαιρία να συναντηθώ με το Προεδρείο σας δύο φορές, αυτή τη χρονιά. Η μία με δυστυχώς, δυσάρεστη αφορμή, γνώρισα όμως καλά το έργο σας, το οποίο στηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις, είναι έργο ιερό, εμπνευσμένο και θέλω να ξέρετε, και να πιστέψετε ότι σας ακούμε με μεγάλη προσοχή και ότι η πολιτεία, παρά τη δύσκολη συγκυρία που όλοι ζούμε, θα βρίσκεται στο πλάι σας σε κάθε βήμα.

Δεν είμαι φίλος πολλών λόγων, αλλά των πράξεων και πιστέψτε με, ότι θα δείτε πράξεις πολλές. Μόλις προχθές, την Παρασκευή, επέστρεψα από την Τουρκία, όπου συνόδευσα τον Πρωθυπουργό στις συναντήσεις που είχε με τον Τούρκο Πρωθυπουργό. Είχαμε την ευκαιρία να αναπτύξουμε στον Τούρκο πρωθυπουργό κ. Ερντογάν, έναν άνθρωπο πιστεύω, που θέλει να αποκαταστήσει τις αδικίες του παρελθόντος και ας μην είναι πια δυνατό αυτό γιατί η ιστορία δεν ξαναγράφεται, πρόκειται όμως για έναν άνθρωπο που χαιρετίζει τη διαφορετικότητα γιατί και ο ίδιος επλήγη από την πολιτική της μη ανοχής. Με την Τουρκία λοιπόν επιχειρούμε να οικοδομήσουμε μία νέα σχέση και ήδη, σε ένα χρόνο κάναμε πολλά, βάλαμε νέες γερές βάσεις για τη συνεργασία μας. Πυκνώσαμε τις επαφές σε όλα τα επίπεδα και μπορώ να πω ότι η σχέση έχει περάσει σε μία φάση που χαρακτηρίζεται πρωτίστως από την ειλικρίνεια. Έχουμε βαριά ιστορία με την Τουρκία, έχουμε και σύγχρονα προβλήματα. Ναι, δεν έχουν λυθεί τα προβλήματα. Έχουμε όμως το θάρρος και τη βούληση να προχωρήσουμε. Τεράστια ανεκμετάλλευτη δυναμική, μία δυναμική που πρέπει που οφείλουμε να απελευθερώσουμε. Αυτός είναι ο προσανατολισμός. Ο προσανατολισμός της Κυβέρνησης, χωρίς να υπολογίζουμε το λεγόμενο πολιτικό κόστος, χωρίς να υπολογίζουμε στερεότυπα και χωρίς να ακούμε τις Κασσάνδρες που θέλουν να ζωγραφίζουν όλα με μελανά χρώματα. Αλλά αυτό θέλω να το τονίσω, πάντα με γνώμονα το συμφέρον της Ελλάδας, της πατρίδας μας. Παρακαλώ να μην υπάρχει καμία παρεξήγηση, καμία παρερμηνεία. Ό,τι και να ακούτε, ό,τι και να λέγεται. Όλα γίνονται με ανοικτό μυαλό, αλλά πάντα προς το συμφέρον της Ελλάδας. Πάντα με σεβασμό στα δίκαια και τα συμφέροντά μας και είμαι σίγουρος ότι και ιδιαίτερα εσείς στηρίζετε τις προσπάθειες και τους αγώνες.

Είμαι σίγουρος ότι οι Ίμβριοι ανά τον κόσμο θα κρατήσουν τη φλόγα του Ελληνισμού αναμμένη.

Θα ήθελα να τονίσω κατι τελευταίο: η Κυβέρνηση αποδεικνύει καθημερινά ότι ασκει εξωτερική πολιτική με όραμα αλλά και ρεαλισμό, αλλά πάνω από όλα η Κυβέρνηση ασκεί εξωτερική πολιτική με αυτοπεποίθηση. Μιλάμε καθαρή γλώσσα, λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, όπου και αν βρισκόμαστε. Η Ελλάδα διεκδικεί και παίρνει ό,τι δικαιούται.

Θα μου επιτρέψετε να κλείσω με ένα μικρό απόσπασμα της ομιλίας του Πρωθυπουργού κ. Παπανδρέου στην προχθεσινή ομιλία στους Τούρκους Πρέσβεις. Είναι το απόσπασμα αυτό που αναφέρεται σε εσάς, τους Ιμβρίους που κρατάτε ζωντανό τον δεσμό με την πατρίδα σας. Το απόσπασμα λέει τα εξής «Στους τομείς του σεβασμού των μειονοτικών δικαιωμάτων και της θρησκευτικής ελευθερίας, στους οποίους αποδίδουμε κορυφαία σημασία λόγω Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ελληνικής μειονότητας έχουν γίνει θετικά βήματα προόδου. Ευελπιστούμε ότι αυτά θα συνεχιστούν ώστε οι άνθρωποι που απέμειναν στην Τουρκία αλλά και όσοι αποφασίσουν να επιστρέψουν, να νοιώσουν πραγματικά καλοδεχούμενο τμήμα της Τουρκικής κοινωνίας».

Ας ελπίσουμε το 2011 τα λόγια του Έλληνα Πρωθυπουργού να γίνουν πραγματικότητα και η Τουρκία να κάνει θαρραλέα βήματα για να αγκαλιάσει τις μειονότητές.

Για άλλη μία φορά, ήταν και είναι μεγάλη δική μου τιμή που είμαι σήμερα μαζί σας. Επιτρέψτε μου να σας ευχηθώ και εγώ καλή χρονιά, πάντα με υγεία και δύναμη στις δύσκολες αυτές στιγμές που περνάμε όλοι μας στην Ελλάδα και για άλλη μία φορά να τονίσω ότι προσβλέπω στη δική μου επίσκεψη, ελπίζω πολύ σύντομα, στο δικό σας νησί την Ίμβρο μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Σας ευχαριστώ πολύ.»
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top