GuidePedia

0
Όλα δείχνουν ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος σήμερα στο Σουδάν, θα αναδείξει ένα ακόμη κράτος, με τις ευλογίες του ΟΗΕ, των ΗΠΑ, της Ε.Ε. και της Αφρικανικής Ένωσης…
Η τελευταία πράξη του δράματος, το δημοψήφισμα, πραγματοποιείται μετά από δέκα χρόνια διαπραγματεύσεων, σε μια προσπάθεια να τερματιστεί η αιματηρή εμφύλια σύγκρουση μισού αιώνα, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή ΔΥΟ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ανθρώπων.
Τα κεφαλαία τα χρησιμοποιήσαμε για να αναδείξουμε την επιλεκτικότητα της ευαισθησίας του Δυτικού κόσμου, ο οποίος για παράδειγμα διαπίστωνε γενοκτονία στο Κοσσυφοπέδιο και δεν έδειξε ούτε καν να αντιλαμβάνεται την αιματοχυσία στο Σουδάν, όπως άλλωστε δεν πολύ-κατάλαβε τι έγινε στη Ρουάντα, όπου ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ άτομα, δεν πέθαναν απλώς, αλλά ΣΦΑΓΙΑΣΤΗΚΑΝ.

Παρενέβη δε με τον πιο ηλίθιο στρατηγικά τρόπο, παράγοντας τα πιο ηλίθια – πάλι από στρατηγικής απόψεως – αποτελέσματα.

Πολλοί στο Νότο, οι οποίοι περίμεναν αυτοί την ημέρα… μια ζωή, πιστεύουν ότι το ποσοστό – αποτέλεσμα υπέρ της ανεξαρτητοποίησης του Νοτίου Σουδάν θα ξεπεράσει το 90%, διαιρώντας στα δυο τη μεγαλύτερη χώρα της Αφρικής.
Το δημοψήφισμα αποτέλεσε μέρος της συμφωνίας του 2005 η οποία τερμάτισε τον δεύτερο εμφύλιο, αν και παρά τη συμφωνία του προέδρου του Σουδάν, Ομάρ Αλ Μπασίρ, άργησε έξι χρόνια, αφού συνεχώς επιχειρούσε να κωλυσιεργήσει μήπως και κατορθώσει να αποφύγει τη νομοτελειακή διαίρεση της χώρας.

Εξακολουθεί να υποστηρίζει την εναντίωσή του στην προοπτική διαίρεσης της χώρας. Και πώς να μην είναι, αφού ο Βορράς θα απολέσει το 80% του πετρελαίου, το οποίο βρίσκεται στο Νότο. Ο Μπασίρ δεν παύει βέβαια να είναι καταζητούμενος από… «διεθνή δικαιοδοτικό μηχανισμό» (από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, από το 2009, για εγκλήματα πολέμου στο Νταρφούρ – οι άλλοι δύο εκατομμύρια νεκροί πάλι αγνοήθηκαν), κάτι που ασφαλώς έχει παίξει το ρόλο του. Είναι σφόδρα πιθανό να… σπεύσουν προς βοήθεια του Νότου διάφορες μεγάλες δυνάμεις με τα γνωστά… ανθρωπιστικά κίνητρα, ώστε να «βοηθήσουν» τους δυστυχείς Σουδανούς του Νότου, να αντλήσουν το πετρέλαιό τους ώστε να αναπτυχθούν… Γνωστή ιστοριούλα, την έχουμε δει να επαναλαμβάνεται πολλάκις.

Η ανεξαρτητοποίηση του Νοτίου Σουδάν θα μπορούσε να αποτελέσει μόνο την αρχή διάλυσης της χώρας, αφού το μέτωπο με τους Νότιους αποσχιστές δεν είναι το μόνο. Αντάρτικο υπάρχει και στην περιοχή του Νταρφούρ, με τους ντόπιους να κατηγορούν επί χρόνια την κυβέρνηση για αδιαφορία απέναντι στις περιφέρειες…

«Περιέργως», οι πάντες ενδιαφέρονται για τη διαίρεση του Σουδάν. Οι ΗΠΑ έχουν ενεργό εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις εδώ και πολλά χρόνια, δίνοντας μάλιστα κίνητρο στην ηγεσία της χώρας, την απομάκρυνση από τη λίστα του State Department με τα κράτη – σπόνσορες της τρομοκρατίας, ένα… παράσημο που έλαβε το Σουδάν τη δεκαετία του 1990 όταν φιλοξενούσε τον Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Υπενθυμίζεται, ότι ο πρώτος εμφύλιος, με τον Βορρά να επιχειρεί να καταπνίξει τους αποσχιστές του Νότου, διεξήχθη το διάστημα 1956-1972 και ο δεύτερος από το 1983 μέχρι το 2005.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top