GuidePedia

0
Του Βασίλη Nεδου
Εκνευρισμός και σενάρια ανασχηματισμού στο Μαξίμου
Ο κ. Γ. Παπανδρέου βρίσκεται τις ημέρες αυτές αντιμέτωπος με το «παγωμένο» κλίμα το οποίο έχει επικρατήσει μέσα κι έξω από την κυβέρνηση, μετά την ανακοίνωση των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις.
Ο πολιτικός αντίκτυπος των μέτρων (τα οποία ώς την Πέμπτη θα ψηφιστούν) απασχολεί τον πρωθυπουργό, ιδίως εφ' όσον εξακολουθεί να παραμένει απροσπέλαστος και ο σκόπελος του ασφαλιστικού.
Ο φόβος ότι την αρχική βουβαμάρα που προκάλεσε η ανακοίνωση των μέτρων θα διαδεχθεί η ευθεία σύγκρουση με πληττόμενες από τα μέτρα κοινωνικές ομάδες προβληματίζει ακόμη περισσότερο τον πρωθυπουργό.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι «γκρίνιες» για τον κακό πολιτικό χειρισμό σε μια σειρά θεμάτων. Κατ' αρχάς η σύσταση της επιτροπής διαχείρισης κρίσεων, μόλις λίγες ημέρες πριν από την οριστικοποίηση του νέου πακέτου μέτρων και η αργοπορημένη σύγκληση σύσκεψης μόλις λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωσή τους. Στην κριτική περιελήφθη από χθες και η ουσιαστική αδυναμία του κ. Παπανδρέου να επιτύχει τη σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών. Επίσης, στελέχη της κυβέρνησης προβλέπουν ότι η αποδοχή του πακέτου μέτρων φανερώνει έλλειψη οράματος και πραγματικού, έστω και βραχυπρόθεσμου, σχεδιασμού.

Ωστόσο, απ' ό, τι φαίνεται, απομένουν κι άλλα μέτρα να ληφθούν. Ο κ. Παπανδρέου προανήγγειλε χθες ημέρα απογραφής των δημοσίων υπαλλήλων. Από εκείνη τη μέρα θα συνεχίσουν να πληρώνονται από το Δημόσιο μόνον οι υπάλληλοι που βρίσκονται καταχωρισμένοι, ως εκ τούτου σε όσους περισσεύουν θα διακόπτεται η μισθοδοσία.

Πέραν των παραπάνω, στις προθέσεις του Μεγάρου Μαξίμου εντάσσεται και η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την Οικονομία, δίχως ωστόσο να έχει καθοριστεί ακόμη αν θα καλύπτει μόνο τα πεντέμισι χρόνια της Ν.Δ. ή και νωρίτερα. Συνομιλητές του κ. Γ. Παπανδρέου υποστηρίζουν πως έτσι η κυβέρνηση θα ικανοποιήσει το αίτημα της κοινής γνώμης να «τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι». Αλλοι, όμως, υποστηρίζουν πως ο επώδυνος δρόμος που πρέπει να ακολουθήσει η κυβέρνηση δεν συμβαδίζει με τη δημιουργία κλίματος οξείας πόλωσης.

Κρίσιμες επιλογές

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Παπανδρέου βρίσκεται αντιμέτωπος με δύο κρίσιμες επιλογές στις οποίες θα πρέπει να προχωρήσει. Πρώτον, την ανάγκη να εξετάσει τις πιθανότητες αλλαγών στο σχήμα της κυβέρνησης, ενδεχομένως αφήνοντας εκτός όσους αδυνατούν να ακολουθήσουν την απαιτούμενη ταχύτητα και δεύτερον, να κινηθεί ταχέως προκειμένου να προλάβει τυχόν ηχηρές διαφοροποιήσεις.

Η πρώτη επιλογή που θα πρέπει να κάνει είναι σαφώς σημαντικότερη, καθώς αφορά την πορεία του προγράμματος που επεβλήθη από την τριμερή επιτροπή. Ο κ. Παπανδρέου δέχεται εισηγήσεις να προχωρήσει ταχύτατα σε ανασχηματισμό, αν και στον στενό κύκλο του προσμετρούνται και ορισμένοι που τον θεωρούν περιττό. Εφ' όσον πάντως προχωρήσει σε ανασχηματισμό, απορρίπτει -κατά πληροφορίες- το ενδεχόμενο να περιλάβει στην κυβέρνηση στελέχη παλαιότερων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

Οσον αφορά τις διαφοροποιήσεις, αυτές παραμένουν σε επίπεδο κόμματος. Στο Μαξίμου κατανοούν ότι το πακέτο μέτρων δεν θα μπορούσε παρά να δυσαρεστεί αρκετούς στο ΠΑΣΟΚ. Η «γκρίνια» προκαλεί και εκνευρισμό στους συνεργάτες του πρωθυπουργού, καθώς -όπως λέει ένας εξ αυτών- «αν οι βουλευτές αντιμετώπιζαν αυτά που βλέπουμε, θα έδειχναν κατανόηση». Πάντως, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, στην εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο της Κυριακής, ζήτησε από τους υπουργούς του να αποφύγουν δηλώσεις που πυροδοτούν εσωστρέφεια.

Χθες, πάντως, ο πρωθυπουργός συνομίλησε τηλεφωνικά με τους κ. Νικολά Σαρκοζί, Βλ. Πούτιν και Σ. Μπερλουσκόνι. Ο κ. Σαρκοζί είπε στον κ. Παπανδρέου ότι ο ίδιος εξαρχής ετάσσετο υπέρ ταχύτερων βημάτων για τη διάσωση της Ελλάδας. Στον κ. Πούτιν απηύθυνε πρόσκληση να επισκεφθεί την Ελλάδα συντόμως, ενώ υποσχέθηκε ότι θα εξετάσει το ζήτημα της βίζας.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top