GuidePedia

0
Κερδοσκοπικό παιχνίδι και με τις μειώσεις τιμών
Σούπερ ανατιμήσεις έως και 27% σε 3.607 τρόφιμα και άλλα προϊόντα σούπερ μάρκετ πλήρωσαν τον τελευταίο χρόνο οι Έλληνες καταναλωτές.


Πρόκειται για αυξήσεις τιμών που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης κρίσης των τελευταίων δεκαετιών και παρά το γεγονός ότι οι διεθνείς τιμές των πρώτων υλών των τροφίμων παρουσίασαν, στο ίδιο διάστημα, πτώση έως 52%!
Ακόμη όμως και στις περιπτώσεις που οι εταιρείες ανακοίνωσαν μειώσεις τιμών, αυτές δεν ανταποκρίνονται στην πτώση των διεθνών τιμών, ενώ ο αριθμός τους ήταν σημαντικά περιορισμένος σε σχέση με το κύμα των ανατιμήσεων που έπληξε τα ελληνικά νοικοκυριά. Ενδεικτικό είναι ότι από το περασμένο καλοκαίρι μέχρι σήμερα σημειώθηκαν 1.648 μειώσεις τιμών στα ράφια των σούπερ μάρκετ, ενώ ο αριθμός των προϊόντων που οι τιμές τους αυξήθηκαν ήταν διπλάσιος.
Τα στοιχεία αυτά έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την εικόνα «συγκράτησης» της ακρίβειας που επιχειρεί να καλλιεργήσει το υπουργείο Ανάπτυξης επικαλούμενο τις μειώσεις και τις ανακλήσεις ανατιμήσεων, αφού αποκρύπτει ότι λόγω της βουτιάς των διεθνών τιμών οι μειώσεις θα έπρεπε να ήταν μεγαλύτερες. Αποκαλύπτουν επίσης το κερδοσκοπικό παιχνίδι που παίζεται εις βάρος των καταναλωτών από βιομηχανίες και λιανεμπόρους, οι οποίοι, όπως δείχνουν τα στοιχεία, κερδίζουν και στην πτώση και στην άνοδο των τιμών των πρώτων υλών....

Το τελευταίο δωδεκάμηνο η οικονομική κρίση που ξέσπασε στις διεθνείς αγορές είχε ως αποτέλεσμα να σκάσει η φούσκα των τιμών των πρώτων υλών που το 2008 είχαν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ. Στο διάστημα του Ιουνίου 2008- Ιουνίου 2009, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Τροφίμων (FΑΟ), οι τιμές των τροφίμων παρουσίασαν πτώση κατά 34%, των δημητριακών κατά 32%, τα έλαια και τα λίπη παρουσίασαν μείωση τιμών κατά 40%, το κρέας κατά 19% και κατά 52% έπεσαν οι τιμές των γαλακτοκομικών. Κατακόρυφη ήταν και η πτώση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου, το οποίο από τα 147 δολάρια το βαρέλι προσγειώθηκε στα 73 δολάρια μέσα σε έναν χρόνο.

Φθηνότερες οι πρώτες ύλες
Στο ίδιο διάστημα και οι τιμές των πρώτων υλών στην Ελλάδα ακολούθησαν την πορεία της διεθνούς αγοράς. Έτσι, οι τιμές παραγωγού σε βασικά προϊόντα παρουσιάζουν μειώσεις σε διψήφια ποσοστά. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία της ΓΕΣΑΣΕ, η τιμή του μαλακού σιταριού, το οποίο αποτελεί την πρώτη ύλη για το ψωμί, μειώθηκε 33%, ενώ στο σκληρό σιτάρι (πρώτη ύλη για την παρασκευή ζυμαρικών) η τιμή παραγωγού μειώθηκε κατά 13,6%. Μειώσεις σημείωσαν οι τιμές και άλλων προϊόντων, όπως του αγελαδινού γάλακτος κατά 22,22%, του χοιρινού κρέατος κατά 12,9%, του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου 40,06%, του ρυζιού έως 29%, των ροδάκινων έως 44,44% και του κριθαριού που χρησιμοποιείται για ζωοτροφές κατά 47,05%. Και ενώ η κατακόρυφη πτώση των τιμών στις πρώτες ύλες, αλλά και στο πετρέλαιο θα έπρεπε να επιφέρει ανάλογες μειώσεις στις τιμές των προϊόντων, από το περασμένο καλοκαίρι μέχρι σήμερα σε 3.607 είδη στα σούπερ μάρκετ, οι καταναλωτές πλήρωσαν αυξήσεις που έφτασαν και το 27%. Μεταξύ άλλων, αυξήθηκαν έως 27% οι τιμές των κατεψυγμένων αλιευμάτων, έως 19,5% οι τιμές στα προϊόντα ντομάτας, έως 7% οι χυμοί, έως 24% οι καφέδες, έως 9,5% μαγιονέζες και σάλτσες, έως 5,5% γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα, έως 7,8% αλκοολούχα ποτά, έως 3,5% αρτοσκευάσματα, έως 3% τα δημητριακά και έως 4,5% τα παγωτά.

Οι μειώσεις στις τιμές 1.648 ειδών στα σούπερ μάρκετ που, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης, σημειώθηκαν από το περυσινό καλοκαίρι μέχρι σήμερα, δεν ανταποκρίνονται στην πτώση των τιμών των πρώτων υλών. Εντυπωσιακό είναι επίσης το γεγονός ότι παρά την οικονομική κρίση, η οποία έφερε σημαντικές επιπτώσεις στα οικονομικά των νοικοκυριών, αρκετές ήταν και οι επιχειρήσεις που εκδήλωσαν την πρόθεσή τους να πραγματοποιήσουν αυξήσεις (σε 4.057 προϊόντα), όμως επειδή δεν μπορούσαν να τις δικαιολογήσουν επέλεξαν να τις ανακαλέσουν για να επανέλθουν το επόμενο διάστημα.
ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟ
καλοκαίρι μειώθηκαν οι τιμές σε 1.648
προϊόντα σούπερ μάρκετ, αλλά αυξήθηκαν σε διπλάσια

Βενζίνη-φωτιά στις εθνικές οδούς

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΝΕΕΣ αυξήσεις στις τιμές της βενζίνης που ανατιμήθηκε κατά 2,3 λεπτά την περασμένη εβδομάδα, χωρίς ωστόσο να μετακυλιστούν εξ ολοκλήρου στην ελληνική αγορά οι αυξήσεις των διεθνών τιμών. Για μια ακόμη φορά, οι αδειούχοι του Αυγούστου θα βρεθούν αντιμέτωποι με αυξήσεις στις εθνικές οδούς, αφού, όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης, οι διεθνείς τιμές της αμόλυβδης βενζίνης είναι υψηλότερες κατά 10,9% σε σχέση με τον μέσο όρο του τελευταίου μήνα.

Στην εγχώρια αγορά, τα διυλιστήρια προς τις εταιρείες όσο και οι τελευταίες προς τα πρατήρια, μετακύλισαν αυξήσεις της τάξης μόνο του 3% σε σχέση με τον μέσο όρο του τελευταίου μήνα. Αντίστοιχα, η αύξηση που μετακύλισαν τα πρατήρια προς τους καταναλωτές ήταν μόνο 1,2%, με αποτέλεσμα η μέση τιμή της βενζίνης να διαμορφωθεί στο 1,073 ευρώ έναντι 1,05 ευρώ της προηγούμενης μέτρησης.

Για την ώρα, το διεθνές κύμα αυξήσεων συγκρατείται από τη μεγάλη άνοδο του ευρώ έναντι του δολαρίου- καθώς τα πετρελαιοειδή τιμολογούνται σε δολάρια- αργά ή γρήγορα ωστόσο εκτιμάται πως οι αυξήσεις των διεθνών τιμών θα περάσουν αυτούσιες και στην ελληνική. Άλλωστε το βαρέλι του πετρελαίου μπρεντ αυξήθηκε μόνο μέσα σε μια ημέρα, χθες, κατά 3%, φτάνοντας στα 73 δολάρια από τα 59- 60 δολάρια που είχε φτάσει τον Ιούνιο (συν 20%), επειδή οι αγορές διαβλέπουν σημάδια ανάκαμψης της ζήτησης για καύσιμα, αλλά και χάρη της παραδοσιακής καλοκαιρινής κερδοσκοπίας στην οποία επιδίδονται, εκμεταλλευόμενες τη μαζική έξοδο των αδειούχων.

Έως και 1,20 στις εθνικές οδούς
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Υγρών Καυσίμων- που είναι πιο επικαιροποιημένα από τις εβδομαδιαίες μετρήσεις που ανακοινώνει κάθε Δευτέρα το υπουργείο- στις εθνικές οδούς της χώρας το λίτρο της αμόλυβδης κοστίζει κατά μέσον όρο 1,12- 1,13 ευρώ, αλλά φτάνει έως και το 1,20 ευρώ (διόδια Πελασγίας 1,1995 ευρώ). Στα νησιά φτάνει και το 1,23 στη Σαντορίνη, το 1,28 στην Κεφαλονιά, το 1,189 στην Ιεράπετρα, το 1,185 στη Χίο, το 1,17 στη Ρόδο και τη Λήμνο, κ.λπ.


Έφοδος της Εφορίας στην αγορά για «ζεστό» χρήμα

ΕΦΟΔΟ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ με ελέγχους εξπρές σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες από ειδικά συνεργεία εφοριακών υπαλλήλων αρχίζει το υπουργείο Οικονομικών υπό το βάρος της νέας εκτίναξης του ελλείμματος του προϋπολογισμού στο 7% του ΑΕΠ το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Πρόκειται για ειδικά- διμελή ή τριμελή- συνεργεία εφοριακών που συγκροτούνται ύστερα από εντολές του υπουργείου, προκειμένου να «σαρώσουν» τα εμπορικά σημεία σε εννέα νομούς της χώρας: Αττικής, Θεσσαλονίκης, Αχαΐας, Ηρακλείου, Ευβοίας, Χαλκιδικής, Κέρκυρας, Κεφαλληνίας και Πρέβεζας.

Τα συνεργεία θα ελέγχουν αν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις εκδίδουν αποδείξεις κατά την πώληση προϊόντων και υπηρεσιών στους καταναλωτές και σε άλλες επιχειρήσεις και, στη συνέχεια, αν αποδίδουν τον ΦΠΑ και άλλους έμμεσους φόρους στο Δημόσιο.

Αναλυτικές οδηγίες για τη συγκρότηση των συνεργείων, αλλά και για τις διαδικασίες του ελέγχου έδωσε χθες, με εγκύκλιο του υφυπουργού Οικονομικών Αντώνη Μπέζα λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση των νέων απογοητευτικών στοιχείων του προϋπολογισμού.

Παπαθανασίου: Όχι έκτακτη εισφορά σε επιχειρήσεις
Μετά τη συνάντηση που είχε χθες ο Πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, ο κ. Παπαθανασίου επιχειρώντας να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις από τη νέα υστέρηση των εσόδων, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κατάσταση θα αναστραφεί στο β΄ εξάμηνο υποστηρίζοντας ότι στο διάστημα αυτό θα αποδώσουν όλα τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση. Ο υπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής έκτακτης εισφοράς στις επιχειρήσεις, ανάλογης με αυτήν που επιβλήθηκε στα φυσικά πρόσωπα, λέγοντας ότι η πολιτική της κυβέρνησης στοχεύει να στηρίξει τις επιχειρήσεις και τις θέσεις εργασίας.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top