GuidePedia

0

Βασίλης Νέδος

ΤΟ ΘΕΜΑ
Ο Αντονι Μπλίνκεν, υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, δεν θα μπορούσε να φανταστεί πριν από περίπου τρία χρόνια, όταν αναλάμβανε τη θέση του, ότι επί των ημερών του θα έπρεπε να διαχειριστεί δύο ενεργά πολεμικά μέτωπα, με έναν απρόθυμο σύμμαχο στη μέση τους. Ο απρόθυμος σύμμαχος είναι, βέβαια, η Τουρκία, η οποία στην περίπτωση της Ουκρανίας προτιμά να είναι ασφαλής ζώνη για τους Ρώσους, ενώ σε εκείνη της Γάζας προωθεί την άγαρμπα σμιλεμένη εικόνα του προστάτη των απανταχού μουσουλμάνων. Μέσα σ’ αυτό το γεωπολιτικό Αλκατράζ, η απόδραση από το οποίο γίνεται ολοένα και λιγότερο δυνατή για τις ΗΠΑ, η Ελλάδα μοιάζει με χαλαρή εξόρμηση στην ανθισμένη εξοχή. Βέβαια, αυτό για την Αθήνα σημαίνει ότι η Ελλάδα αισθάνεται την πίεση, όχι απλά να αποτελεί έναν σύμμαχο με εποικοδομητική στάση, αλλά να αναλαμβάνει και περισσότερες υποχρεώσεις.

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ

Ενα από τα θέματα που έχουν περάσει «κάτω από τα ραντάρ», λόγω της καθημερινής πολεμικής ειδησεογραφίας από τη Μέση Ανατολή, είναι ο εκνευρισμός της Αγκυρας για τον κομβικό ρόλο που παίζει στην κρίση η Κυπριακή Δημοκρατία και τα λιμάνια της, που αποτελούν προτιμώμενο σταθμό για τις ένοπλες δυνάμεις πολλών δυτικών δυνάμεων. Τις τελευταίες ημέρες σε μια σειρά άρθρων από πρόσωπα που απηχούν τις απόψεις της κυβέρνησης Ερντογάν, η Κύπρος παρουσιάζεται είτε ως κομβική για την ασφάλεια του Ισραήλ είτε πιο επιθετικά ως «στρατιωτική βάση» των Αμερικανών με στόχο τη συνέχιση των βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας. Η κεντρική ιδέα εδράζεται, βέβαια, στην ανησυχία ότι με τον τρόπο αυτό πρακτικά παρακάμπτεται η Τουρκία, ενώ υπογραμμίζεται ο ρόλος της Κύπρου στο δυτικό σύστημα ασφαλείας που οικοδομείται στην περιοχή.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Είναι γνωστή και η ενόχληση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τον ρόλο που διαδραματίζει η Κύπρος συνολικότερα, ωστόσο με τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας όλα αποκτούν πλέον μια εντελώς διαφορετική δυναμική, τουλάχιστον κατά την τουρκική οπτική γωνία. Ετσι, ο Τουντσάι Μπενγκίν, σε άρθρο του που έτυχε σημαντικής προβολής στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Μιλιέτ» στο φύλλο της πρωτοχρονιάς, σημειώνει ότι «υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ η Νότια Κύπρος (σ.σ. έτσι αποκαλούν οι Τούρκοι την Κυπριακή Δημοκρατία) έχει μετατραπεί σε στρατιωτική βάση με πολεμικά πλοία φορτωμένα με βόμβες υπό το πρόσχημα της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα». Ο αρθρογράφος εκφράζει ενστάσεις και για τις ασκήσεις της Εθνικής Φρουράς με γερμανικές και γαλλικές ένοπλες δυνάμεις στο κυπριακό έδαφος, ενώ τονίζεται ότι στον προϋπολογισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας για το 2024 «διατέθηκαν 400 εκατ. ευρώ για τη βελτίωση της ναυτικής βάσης Μαρί – Ευάγγελος Φλωράκης ώστε να καταστεί δυνατή η χρήση πλοίων υψηλής χωρητικότητας». Αλλος αρθρογράφος, ο Ισμαήλ Σαχίν, τονίζει (star.com.tr) ότι οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο χρησιμοποιούνται ώστε Αμερικανοί και Βρετανοί «να παρέχουν στο Ισραήλ πληροφορίες και να μεταφέρουν όπλα». Στηλιτεύει, επίσης, την πώληση ισραηλινών όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία και την άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων από τις ΗΠΑ, προκειμένου να φιλοτεχνήσει την εικόνα της πρόσδεσης της Λευκωσίας στο άρμα ασφαλείας του Ισραήλ.

Ο ΤΟΠΟΣ

Η Κωνσταντινούπολη και το Φανάρι αύριο το πρωί. Και συγκεκριμένα η καθιερωμένη τελετή καθαγιασμού των υδάτων με κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στον Κεράτιο Κόλπο από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο. Εκεί θα βρίσκονται μαζί και οι πρόεδροι των δύο κομμάτων που αγωνίζονται για τη δεύτερη θέση: ο Στέφανος Κασσελάκης του ΣΥΡΙΖΑ και ο Νίκος Ανδρουλάκης του ΠΑΣΟΚ. Σ’ αυτή τη φάση, όπου –δημοσκοπικά τουλάχιστον– φαίνεται ότι το ΠΑΣΟΚ απειλεί να καταλάβει τη δεύτερη θέση από τον ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες ευρωεκλογές του Ιουνίου, η ατμόσφαιρα ανάμεσα στους δύο πολιτικούς άνδρες δεν είναι η καλύτερη. Τώρα, αν τα Φώτα και η δεδομένη κατάνυξη στην άκρη του Κεράτιου βοηθήσει τους δύο άνδρες να έρθουν πιο κοντά, δεν μπορώ να το γνωρίζω…

Η ΑΤΑΚΑ

«Ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε στον ελληνικό λαό μια κυβέρνηση, η οποία κατά τις προεκλογικές του εξαγγελίες θα είχε κεντρική προτεραιότητα τα ζητήματα ασφαλείας. Εκανε την επιλογή του κ. Μηταράκη. Εφυγε ο κ. Μηταράκης, ήρθε ο κ. Οικονόμου. Δεν πέρασαν τέσσερις μήνες και γυρίσαμε πάλι πίσω στον κ. Χρυσοχοΐδη. Αυτό μαρτυρά ανεπάρκεια σε επίπεδο πολιτικής και επιλογών προσώπων». Αυτά είπε χθες (ΣΚΑΪ) ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Σπυρόπουλος, πρακτικά αναμασώντας την τρομερή αμηχανία που αισθάνονται συχνά στη Χαριλάου Τρικούπη όταν πρέπει να σχολιάσουν πρώην στελέχη του κόμματος, ακόμη κι όταν πρόκειται για πρόσωπα με έργο (εξάρθρωση εγχώριας τρομοκρατίας), που θα έπρεπε να αποτελούν πολιτική κληρονομιά του ΠΑΣΟΚ.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top