GuidePedia

0


Κόλμερ Κωνσταντίνος
Συνεχίζει τα παζάρια ο Ταγίπ Ερντογάν για να συναινέσει στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, συζητώντας στην τηλεφωνική του συνδιάλεξη με τον Τζο Μπάιντεν τον εκσυγχρονισμό και την πώληση των επιθετικών εργαλείων (Kit) του αεροπορικού στόλου της των F-16, απορρίπτοντας οιονδήποτε περιοριστικό όρο στην χρήση του εξοπλιστικού προγράμματος που υπέβαλε στην Αμερική. Ο Ερντογάν απαίτησε μάλιστα από τον Μπάιντεν να συμβάλει και στην ένταξη της γείτονος στην ΕΕ!

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης την εισδοχή της Ουκρανίας στην Βορειοατλαντική συμμαχία (με τον Ερντογάν να μιλά με θέρμη υπέρ της ένταξης της), την απελευθέρωση των Ουκρανών αξιωματικών της δυνάμεως Αζόφ που κρατούνται στη Τουρκία… Ο Αμερικανός πρόεδρος περιορίσθηκε, σε συνέντευξή του στο CNN, να συμφωνήσει στον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας και της Ελλάδος, παρακάμπτοντας τις εγγυήσεις που έθεσε το Κογκρέσο στην πώληση των F-16.

Ευθύς ως παραδοθούν τα καινούργια αεροσκάφη και γίνει η ανανέωση των παλαιών της Τουρκίας, νέος γύρος παραβιάσεων και προκλήσεων εις βάρος της Ελλάδος θα αρχίσει στο Αιγαίον και στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο θάλασσα. Όταν αποδειχθεί ατελέσφορος η προσεχής διαπραγμάτευση των Ερντογάν-Μητσοτάκη για την βελτίωση του κλίματος των ελληνοτουρκικών σχέσεων, οι επιθέσεις της Τουρκίας θα συνεχισθούν, διότι ουδέποτε έπαυσαν – “βοήθεια μας” ο Άγιος Βούκολος εν Σμύρνη…

Περιθώρια υποχωρήσεων της Ελλάδος δεν υπάρχουν, όπως δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, πλην της χαράξεως της ΑΟΖ των δύο χωρών, που όμως απορρίπτει η Τουρκία, απαιτούσα το ήμισυ του Αιγαίου και όλη την θάλασσα της Λυκίας, με αποστέρηση της ΑΟΖ του Καστελλόριζου. Η ΑΟΖ αυτή επεκτείνει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος μέχρις Κύπρου.

Σημειώνεται επίσης ότι η Τουρκία συνεχίζει την απειλή πολέμου (casus belli) κατά της Ελλάδος, εάν η χώρα μας επεκτείνει, όπως δικαιούται απ’ το διεθνές δίκαιο της θαλάσσης, τα χωρικά της ύδατα από 6 στα 12 μίλια, δεν αναγνωρίζει τον ελληνικό εναέριο χώρο στα 10 μίλια και ζητεί επιτακτικά την αποστρατικοποίηση των ελληνικών νήσων, αν και γνωρίζει ότι οι ένοπλες μας δυνάμεις δεν έχουν παρά αμυντικά όπλα στο βόρειο Αιγαίον.

Η αποτυχία Πούτιν

Εν τούτοις, αποκτά κάποιο ενδιαφέρον ότι οι ΗΠΑ κι η Γερμανία απορρίπτουν την επί του παρόντος ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ-ΕΕ, ως υποστηρίζει ο Ερντογάν. Μάλιστα η τουρκολάγνος Βρετανία μαζί με άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, διατηρούν επιφυλάξεις δια τον εφοδιασμό της Ουκρανίας με “βόμβες διασποράς” – άγνωστο που μπορούν να καταλήξουν τα επιθετικά αυτά όπλα. Ο Γερμανός πρόεδρος Στάϊνμάγερ συμφωνεί στα “όπλα διασποράς”, αν και υπέγραψε προ ετών την διεθνή συμφωνία αποκλεισμού των. Είπα-ξείπα!

Η Ρωσία υποπτεύεται την Τουρκία ότι κάτι θα επιτύχει η πίσω από την πλάτη της, στην σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας, 11 με 12 του μηνός. Αλλά τα τούρκικα παζάρια για την τροποποίηση της συνθήκης του Μοντρέ δεν θα έχουν καμία πιθανότητα να γίνουν δεκτά, διότι πρέπει να συμφωνήσουν τρίτες χώρες εκτός ΝΑΤΟ.

Τούτων ούτος εχόντων, είναι αφ’ ενός μεν βεβαία η ένταξή της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, που επισφραγίζει την αποτυχία της πολιτικής του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν περί αποφυγής της περικυκλώσεως της Ρωσίας από το ΝΑΤΟ – πρόφαση για τον συνεχιζόμενο ουκρανικό πόλεμο – αφ’ ετέρου δε ότι η Ελλάς δεν έχει να κερδίσει κάτι από την διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Αντιθέτως μάλιστα, εάν εγκριθεί η περαιτέρω αύξηση των πολεμικών δαπανών των χωρών της συμμαχίας, πέραν του παρόντος ορίου 2% του ΑΕΠ, που έχει προ πολλού εξαντληθεί για την Ελλάδα.

Η χώρα μας έχει ανάγκη υποστηρίξεως της κοινωνικής και δημογραφικής της πολιτικής, παρά τον εφοδιασμό της μ’ άλλα οπλικά συστήματα, πέραν εκείνων που έχει παραγγείλει ήδη η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ακόμη κι η προμήθεια των επιθετικών αεροσκαφών F-35, που δεν τα παίρνει ο Ερντογάν εξ αιτίας της αποκτήσεως του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400, θα κάνει τους Έλληνες πτωχότερους και τους Τούρκους …”τουρκάκια”!
Ας ετοιμασθούμε λοιπόν για μία ακόμη απογοήτευση από το ΝΑΤΟ, που εξόπλισε την Τουρκία να εισβάλλει και καταλάβει σχεδόν το ήμισυ της ανεξαρτήτου Κύπρου το 1974, διότι δεν άρεσε στον Χένρι (Χάνς) Κίσιντζερ ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος…

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top