GuidePedia

0


Παναγιώτης Νάστος
Η αποδοχή σχεδιασμού συλλογικής μας άμυνας του ΝΑΤΟ σε σχέση με τις δυνάμεις, τις δυνατότητες, τη διοίκηση και τον έλεγχο αυτών, μπλοκαρίστηκε από την Τουρκία στην τελευταία συνάντηση των ΥΠΑΜ των χωρών-μελών στις 16 Ιουνίου, λόγω πρόβλεψης για Κύπρο και Σουηδία σε αυτόν

Σε πρόσφατο άρθρο μας επισημάναμε ότι από τώρα και μέχρι τις 12 Ιουλίου θα γίνουμε μάρτυρες ενός σκληρού τουρκικού παζαριού, προκειμένου να συναινέσει ο Ερντογάν στην είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, προϋπόθεση της οποίας κατά την εκτίμησή μας, θα είναι κατά κύριο λόγο η πώληση των F-16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία.

Η Τουρκία ανατρέπει τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ για Σουηδία-Βαλτική θάλασσα

Η είσοδος της Σουηδίας στην Συμμαχία θα προσδώσει ιδιαίτερη σημασία στην Ναυτική κυριαρχία του ΝΑΤΟ στην Βαλτική, αφού σε συνδυασμό με την είσοδο της Φινλανδίας στο Βορειοατλαντικό σύμφωνο και την Πολωνία, θα μετατρέψουν κυριολεκτικά σε Νατοϊκή λίμνη την εν λόγω θάλασσα, απομονώνοντας σε περίπτωση ου ήθελε απαιτηθεί το Καλίνινγκραντ από τον Ρωσικό στόλο.

Κατά συνέπεια η τουρκικά άρνηση αποδοχής της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ματαιώνει τον παραπάνω σχεδιασμό της Συμμαχίας.

Ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία εμποδίζει την υιοθέτηση αμυντικών σχεδίων του ΝΑΤΟ, όπως θα δούμε.
Οι ενστάσεις της Τουρκίας για ενίσχυση της άμυνας της Πολωνίας και των Βαλτικών χωρών το 2019

Σύμφωνα με Γαλλικό ΜΜΕ, νωρίτερα και συγκεκριμένα το 2019, η Τουρκία εμπόδισε την υιοθέτηση ενός σχεδίου του ΝΑΤΟ με στόχο την ενίσχυση της άμυνας των Βαλτικών Κρατών και της Πολωνίας, με την αιτιολογία της άρνησης ορισμένων συμμάχων να αναγνωρίσουν τον «τρομοκρατικό» χαρακτήρα των Κούρδων πολιτοφυλακών της Συρίας, που μόλις είχαν παίξει κρίσιμο ρόλο στην ήττα του Ισλαμικού Κράτους ISIS στη Συρία, λόγω των δεσμών τους με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν PKK.

Τελικά, το τουρκικό βέτο άρθηκε τον Ιούνιο του 2020, χάρη σε έναν «συμβιβασμό» που βρέθηκε με την Άγκυρα. Συμβιβασμός για τον οποίο δεν δόθηκαν λεπτομέρειες τότε, ο Λιθουανός Υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος ήταν τότε Linas Linkevicius, έχοντας χαιρετίσει μόνο «την εποικοδομητική προσέγγιση της Τουρκίας» σε αυτόν τον φάκελο.

Η αγορά των S-400 και το τουρκολιβυκό σύμφωνο αναστατώνουν το ΝΑΤΟ

Επιπλέον, και πέρα από το συριακό ζήτημα, άλλες διαφωνίες εκπήγασαν στη συνέχεια από την Τουρκία σε σχέση με άλλα μέλη του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς ρωσικών συστημάτων αεράμυνας S-400 και της παράνομης συμφωνίας που υπέγραψε με την κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορά της, στο πλαίσιο η εκμετάλλευση του φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο.

Οι σχεδιασμοί του ΝΑΤΟ μετά τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Τέσσερα χρόνια αργότερα, και προκειμένου να ληφθεί υπόψη η νέα κατάσταση που δημιουργήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το ΝΑΤΟ ετοιμάζεται να υιοθετήσει τα πρώτα «μεγάλης κλίμακας» περιφερειακά αμυντικά του σχέδια μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

«Η θεμελιώδης διαφορά μεταξύ διαχείρισης κρίσεων και συλλογικής άμυνας είναι η εξής: δεν είμαστε εμείς, αλλά ο αντίπαλός μας που καθορίζει το χρονοδιάγραμμα. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το γεγονός ότι μια σύγκρουση μπορεί να προκύψει ανά πάσα στιγμή», υποστήριξε ο Ολλανδός Ναύαρχος Rob Bauer, Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, τον περασμένο Μάιο.

Προφανώς, δεν πρόκειται για επανάληψη των σχεδίων που ίσχυαν πριν από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και τη διάλυση του Συμφώνου της Βαρσοβίας, καθώς το ΝΑΤΟ έχει από τότε επεκταθεί ,έχει πλέον 31 μέλη, και οι χθεσινοί «εχθροί» είναι οι σημερινοί σύμμαχοι. Αν στο παρελθόν η Γερμανία θεωρούνταν η κύρια ζώνη αντιπαράθεσης, αυτό δεν ισχύει πλέον. Από τώρα και στο εξής, είναι πάνω απ' όλα ζήτημα περιφερειακών συγκρούσεων που θα απαιτούσαν ταχεία ανάπτυξη δυνάμεων.

Αυτά τα αμυντικά σχέδια αποτελούνται από πολλές χιλιάδες σελίδες και είναι εμπιστευτικά. Ωστόσο, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, διευκρίνισε ότι θα μπορούσαν, εάν χρειαστεί, να κινητοποιήσουν έως και 300.000 στρατιώτες, «που θα μπορούν να αναπτυχθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα και θα υποστηρίζονται από σημαντικές αεροπορικές και θαλάσσιες δυνάμεις».

Πρόκειται για την «υπεράσπιση κάθε τετραγωνικής ίντσας του εδάφους της Συμμαχίας ενάντια σε οποιαδήποτε απειλή», είπε.
«Για πρώτη φορά μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, συνδέουμε πλήρως τον σχεδιασμό της συλλογικής μας άμυνας με τον σχεδιασμό των δυνάμεών μας, τις δυνατότητές μας και τη διοίκηση και τον έλεγχό μας», πρόσθεσε ο κ. Στόλτενμπεργκ.

Η Τουρκία εμπόδιο στην επικύρωση των νέων σχεδίων συλλογικής άμυνας του ΝΑΤΟ

Κανονικά, αυτά τα νέα αμυντικά σχέδια πρέπει να εγκριθούν επίσημα στην επόμενη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, η οποία θα διεξαχθεί στο Βίλνιους στις 11 και 12 Ιουλίου.

Αυτά σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, δεν αποτελούν προς το παρόν αντικείμενο συναίνεσης μεταξύ των Συμμάχων, αφού η Τουρκία είναι αντίθετη προς το παρόν.

Αυτό προέκυψε από την τελευταία συνάντηση των υπουργών Άμυνας των χωρών-μελών, στις 16 Ιουνίου.
Κύπρος και Σουηδία "κόκκινο πανί" για τους Τούρκους

«Η Τουρκία μπλόκαρε την έγκριση της διατύπωσης των γεωγραφικών τοποθεσιών, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου», εξήγησε διπλωματική πηγή στο βρετανικό πρακτορείο Τύπου.

Η αναφορά στην Κύπρο προκαλεί έκπληξη… Διότι το νησί, κομμένο στα δύο από την τουρκική στρατιωτική επέμβαση του 1974, δεν είναι μέρος του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, φιλοξενεί δύο βρετανικές στρατιωτικές βάσεις σε Ακρωτήρι και Δεκέλεια, οι οποίες κατέχουν σημαντική στρατηγική θέση στην ανατολική Μεσόγειο.

Επιπλέον, η Τουρκία έχει επίσης πρόσφατα καταγγείλει την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, λόγω πολιτικών εκτιμήσεων για τον κυπριακό φάκελο.

Επιπλέον, το γεγονός ότι αυτά τα αμυντικά σχέδια μπορεί να αφορούν και τη Σουηδία είναι αναμφίβολα ένας ακόμη λόγος για το τουρκικό μπλοκάρισμα, δεδομένου ότι η Άγκυρα εξακολουθεί να αντιτίθεται στην ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

"Η Σουηδία έχει προσδοκίες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα τις ανταποκριθούμε", δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 16 Ιουνίου. "Για να ανταποκριθούμε σε αυτές τις προσδοκίες, η Σουηδία πρέπει πρώτα να κάνει αυτό που της αναλογεί", πρόσθεσε. αναφερόμενος στη στάση των σουηδικών αρχών απέναντι στο PKK, το PYD και το Fetö, που κατηγορούνται για υποκίνηση απόπειρας πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016.

Η αισιοδοξία... των ΗΠΑ

Ωστόσο, αν και αυτά τα αμυντικά σχέδια δεν εγκρίθηκαν στη συνάντηση της 16ης Ιουνίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες ελπίζουν ότι θα επιτευχθεί συμφωνία μέχρι τη σύνοδο κορυφής του Βίλνιους.

Αυτό, σε κάθε περίπτωση, είπε στο Reuters ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος, θα απαιτήσει πιθανώς κάποιες παραχωρήσεις προς την Τουρκία, η οποία, λόγω του ελέγχου που ασκεί στα στενά που συνδέουν τη Μεσόγειο με τη Μαύρη Θάλασσα, παραμένει απαραίτητη για το ΝΑΤΟ, ακόμη και αν, τα τελευταία χρόνια, έχει ενισχύσει τις σχέσεις της με τη Ρωσία σε σημείο να αρνηθεί να επιβάλει κυρώσεις στην τελευταία για την εισβολή στην Ουκρανία, σε αντίθεση με τους άλλους συμμάχους.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top