Γκουτζάνης Σπύρος
Τον στόχο της αυτοδυναμίας έθεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παράλληλα με την ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών για τις 21 Μαΐου, μιλώντας στην τελευταία -50η όπως ανέφερε-, συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Υπό το βάρος της αποδοκιμασίας ακόμη και από τον φιλοκυβερνητικό Τύπο ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε επιτέλους την ημερομηνία των εκλογών. Προηγουμένως είχε ενημερώσει τηλεφωνικά την Πρόεδρο της Δημοκρατίας αν και τυπικά εκκρεμεί η συνάντηση. Με δεδομένο ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα οι εκλογές πρέπει να γίνουν σε 30 ημέρες από την διάλυση της Βουλής και η προεκλογική περίοδος δεν μπορεί να είναι λιγότερο από 20 ημέρες, προκύπτει ότι η επίσημη προκήρυξη θα γίνει αμέσως μετά το Πάσχα.
Οι δεύτερες εκλογές, εφόσον δεν σχηματιστεί κυβέρνηση με απλή αναλογική, θα γίνουν την πρώτη Κυριακή 2 Ιουλίου. Η ημερομηνία των πρώτων εκλογών, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, επελέγη σε σχέση με τις ημερομηνίες των εξετάσεων. Στις 22 Μαίου αρχίζουν οι προαγωγικές εξετάσεις στα Λύκεια, την 1η Ιουνίου αρχίζουν οι εισαγωγικές εξετάσεις στα ΕΠΑΛ και τις 2 Ιουνίου στα Γενικά Λύκεια.
Ο κ. Μητσοτάκης έθεσε στόχο την αυτοδυναμία αν και τα δεδομένα μετά το δυστύχημα των Τεμπών υποδεικνύουν ότι είναι το πιο αδύναμο σενάριο. Ωστόσο, επί του παρόντος, είναι η μόνη προοπτική για τον Κυριάκο Μητσοτάκη καθώς απομακρύνεται όλο και περισσότερο το ενδεχόμενο της κυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Άλλωστε το είπε ο ίδιος στην συνέντευξή του στον Σταύρο Θεοδωράκη όταν δήλωσε ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης αρνείται να κάνει ραντεβού μαζί του. Ανεξάρτητα από το αν η ευθύνη είναι στο Νίκο Ανδρουλάκη και όχι στον ίδιο που τον παρακολουθούσε, ανέδειξε το στρατηγικό του κενό στην πορεία προς τις εκλογές, ότι δεν διαθέτει πιθανό κυβερνητικό εταίρο. Λίγες ημέρες μετά ( με αφορμή τις δηλώσεις του Νίκου Ανδρουλάκη ότι δεν κάνει κυβέρνηση με Τσίπρα ή Μητσοτάκη), ενεργοποιήθηκαν τα εσωκομματικά προβλήματα στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με την σύγκρουση πια του Ανδρέα Λοβέρδου με την ηγεσία. Είναι σαφές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιθυμούσε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να έχει την τύχη του Ποταμιού του Σταύρου Θεοδωράκη προκειμένου να διευρύνει την δεξαμενή του και να έχει πιθανότητες να πετύχει την αυτοδυναμία.
Μαγική εικόνα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε την δική του εικόνα, αρκετά μακριά από την πραγματικότητα που βιώνει ο μέσος πολίτης, με έμφαση στις επιτυχίες της κυβέρνησης και στην τήρηση των υποσχέσεών του. Μοναδικό μελανό σημείο στον απολογισμό που έκανε το δυστύχημα των Τεμπών το οποίο απέδωσε γενικώς και αορίστως ελλείψεις και ανεύθυνες συμπεριφορές που δεν πρόλαβε να θεραπεύσει. Είπε χαρακτηριστικά: «Ασφαλώς, η οδυνηρή τραυματική εμπειρία των Τεμπών ανέδειξε τις ελλείψεις που έχει ακόμα το κράτος μας. Νησίδες αναχρονισμού που αντιστέκονται στη συλλογική πρόοδο, δίπλα σε ανεύθυνες συμπεριφορές που την υπονομεύουν. Η ανατροπή όλων αυτών καθίσταται έτσι μια σαφής προτεραιότητα για την επόμενη μέρα». Στην τοποθέτησή του πάντως δεν είχε καμία νύξη για την υπόθεση του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης Νίκου Παπαθανάση, τον οποίο χθες κάλυψε η ΝΔ αναπαράγοντας την δήλωσή του.
Δίνοντας οδηγίες προς τους υπουργούς του εκτός από το να αναδεικνύουν το θετικό έργο της κυβέρνησης πρόβαλε τον κίνδυνο της ακυβερνησίας, που σχετίζεται με την απλή αναλογική. Είπε συγκεκριμένα: «Παράλληλα, έχουμε ένα συνεχές χρέος να αποκαλύπτουμε την παγίδα ακυβερνησίας της απλής αναλογικής, εξηγώντας ότι η πρώτη κάλπη θα κρίνει ποιος θα κυβερνήσει, ενώ η δεύτερη κάλπη θα κρίνει πώς θα κυβερνήσει». Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα κυβερνητικής αστάθειας την Βουλγαρία.
Παράλληλα έδωσε απάντηση στο Νίκο Ανδρουλάκη, κόβοντας την παρασκηνιακή συζήτηση και τα σενάρια που κυκλοφορούν στο εσωτερικό του κόμματός του για διαφορετικό πρωθυπουργό, ώστε να ξεπεραστεί η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης με επικεφαλής τον ίδιο: «Σε έναν εξαιρετικά ασταθή κόσμο η χώρα χρειάζεται σταθερή ηγεσία, γι’ αυτό και ο πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ποιον ψηφίζουν για Πρωθυπουργό». Στα κομματικά γραφεία της ΝΔ πάντως κυκλοφορεί το εξής σενάριο: εάν στις δεύτερες εκλογές δεν έχει αυτοδυναμία και ο Νίκος Ανδρουλάκης επιμένει σε άλλον πρωθυπουργό ίσως θα πρέπει ο κ. Μητσοτάκης να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία υπέρ άλλου προσώπου. Στο πλαίσιο αυτό ήδη κινείται ο Νίκος Δένδιας.
Ο κ. Μητσοτάκης έβαλε πάντως το δικό του πλαίσιο της προεκλογικής αντιπαράθεσης: «Συνεπώς, αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία σημαίνει ισχυρή Ελλάδα. Προϋπόθεση για να αποκτήσουμε ένα αποτελεσματικότερο κράτος, με καλύτερους μισθούς για όλους, αξιοπρεπή, καλύτερη υγεία σε καλύτερα νοσοκομεία, προσιτή στέγη κυρίως για τους νέους μας. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες στις εκλογές της 21ης Μαΐου θα επιλέξουν τελικά εάν ο τόπος θα συνεχίσει να διεκδικεί και να κερδίζει το στοίχημα του εκσυγχρονισμού. Φάνηκε πόσο δύσκολο είναι αυτό. Και θα κρίνουν τελικά δύο διαφορετικές θητείες στην οικονομία, στην κοινωνία, στην άμυνα, στην εξωτερική πολιτική, στη διεθνή εκπροσώπηση της χώρας. Ακόμα, θα κρίνουν την ετοιμότητα και τη δυνατότητα διαχείρισης κρίσεων, αλλά θα κρίνουν -πιστεύω- και την ειλικρίνεια, την πολιτική ευαισθησία και τη διαρκή προσπάθεια».
Δημοσίευση σχολίου