Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κήρυξε το πρωί της Τρίτης την ουσιαστική έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας για τις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023.
Ουσιαστικά επί 54 ημέρες, σε πρώρη φάση, η χώρα θα κινείται σε ρυθμό εξαγγελιών, καταγγελιών και αλληλοκατηγοριών ενόψει της πρώτης, όπως όλα δείχνουν, αναμέτρησης που θα διεξαχθεί με σύστημα απλής αναλογικής.
Αυτή εκτιμάται, με βάση τις δημοσκοπήσεις, ότι δεν μπορεί να δώσει αυτοδύναμη κυβέρνηση υπό τις σημερινές συνθήκες.
Εφόσον χρειαστεί, οι εκλογές θα επαναληφθούν πιθανότατα στις 2 Ιουλίου ή ενδεχομένως και στις 25 Ιουνίου, αλλά με σύστημα ενισχυμένης αναλογικής που δίνει στο πρώτο κόμμα bonus 40 εδρών.
Και ενώ ο πρωθυπουργός έχει ήδη ενημερώσει την πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου η Βουλή θα συνεχίσει κανονικά τις δραστηριότητές της έως τη Μεγάλη Τρίτη 11η ή την Μεγάλη Τετάρτη 12η Απριλίου.
Μετά τις διακοπές του Πάσχα αναμένεται να ανοίξει ξανά μόνο για την τυπική θυροκόλληση του προεδρικού Διατάγματος διάλυσής της και προκήρυξης των εκλογών.
Μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου θα ακολουθήσει ένα 10ήμερο διερευνητικών εντολών (μπορεί και λιγότερο, ανάλογα με το χρονικό διάστημα που θα τις κρατήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί).
Διαδοχικά λαμβάνουν την εντολή οι επικεφαλής των τριών πρώτων σε κοινοβουλευτική δύναμη κομμάτων και έχουν προθεσμία 3 ημερών είτε για να ανακοινώσουν την συγκρότηση κυβερνητικής πλειοψηφίας είτε για να την καταθέσουν πίσω.
Η Βουλή θα συνεδριάσει έτσι κι αλλιώς για να συγκροτηθεί σε Σώμα και να εκλέξει προεδρείο και στη συνέχεια θα διαλυθεί για την προκήρυξη νέων εκλογών.
Μετά την τραγωδία των Τεμπών που ανέτρεψαν και τον αρχικό σχεδιασμό του Κυριάκου Μητσοτάκη για προκήρυξη εκλογών την 9η Απριλίου τα δημοσκοπικά δεδομένα δείχνουν μετατοπίσεις στο εκλογικό σώμα.
Πρώτη και βασικότερη είναι το γεγονός ότι το ΜεΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη δείχνει να συγκεντρώνει το ποσοστό της βάσης του 3% και να μπαίνει στη Βουλή. Άρα «αφαιρεί» περίπου 10 βουλευτές, τους 6 τουλάχιστον από το πρώτο κόμμα, καθιστώντας ακόμη δυσκολότερη την επίτευξη αυτοδυναμίας.
Από εκεί και πέρα, το προεκλογικό κλίμα αναμένεται να κινηθεί στο μοτίβο των τελευταίων μηνών και ειδικότερα στο διάστημα μετά τα Τέμπη.
Η κυβέρνηση προσπαθεί να πετύχει το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό, όσο πιο κοντά στο όριο της αυτοδυναμίας, μπορεί προκειμένου να εκκινήσει από το καλύτερο δυνατό σημείο για τον… δεύτερο γύρο.
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας εξαπολύοντας ολομέτωπη επίθεση επιθυμεί να κλείσει τη δημοσκοπική ψαλίδα κατεβάζοντας τη σημερινή κυβερνητική πλειοψηφία όσο πιο κοντά στο 30% γίνεται, για να έχει πολιτικά αφήγημα για τις επαναληπτικές εκλογές.
Και οι δύο πάντως φαίνεται ότι θα συγκρουστούν μετωπικά με τον Νίκο Ανδρουλάκη, κυρίως λόγω της δήλωσής του πως το ΠΑΣΟΚ θα συνεργαστεί μεν σε προγραμματική βάση με το πρώτο κόμμα αλλά θέτοντας βέτο για τα πρόσωπα τόσο του Κυριάκου Μητσοτάκη, όσο και του Αλέξη Τσίπρα.
Και αυτό, όσο πλησιάζει η ώρα της κάλπης αναμένεται να πυροδοτήσει νέες εντάσεις.
Μένει να φανεί η τελική μετάφραση και μετά την πρώτη Κυριακή και κυρίως μετά τη δεύτερη, αναλόγως με το αποτέλεσμα της κάλπης.
Δημοσίευση σχολίου