Άγγελος Ρούσσος
Η τρέχουσα κλιμάκωση είναι ένα άλλο κεφάλαιο στη μακρά ιστορία βίας που περιβάλλει το Όρος του Ναού / Χαράμ αλ Σαρίφ
Τις τελευταίες ημέρες γινόμαστε μάρτυρες στη χειρότερη κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων εδώ και χρόνια, η οποία πυροδοτήθηκε από τα βίαια επεισόδια που σημειώνονται στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Γιατί κλιμακώθηκε τώρα η βία;
Για περισσότερο από μια δεκαετία, οι κάτοικοι της περιοχής της Ανατολικής Ιερουσαλήμ του Σέιχ Τζαράχ αντιδικού με εβραίους εποίκους για γη και σπίτια στο δικαστήριο. Η απειλή εξώσεων περικρέμεται σαν Δαμόκλειος σπάθη. Η ακρόαση του δικαστηρίου είχε ανακοινωθεί για τη Δευτέρα, αλλά αναβλήθηκε ως απάντηση στις διαμαρτυρίες.
Η συνοικία έχει συμβολικό νόημα και, στα μάτια πολλών Παλαιστινίων, είναι τώρα αντιπροσωπευτική όλης της Ιερουσαλήμ, και το ντόμινο συνεχίζεται με την Ιερουσαλήμ να είναι εκπρόσωπος της Παλαιστίνης ή ακόμη και ολόκληρου του αραβικού κόσμου. Ειδικά στο Ραμαζάνι, τέτοιες αναφορές σχετικά με την καταπίεση και τη δικαιοσύνη παρακινούν πολλούς Παλαιστίνιους νέους να ενεργήσουν μερικές φορές ειρηνικά, μερικές φορές βίαια.
Οι διαδηλώσεις από ακτιβιστές είχαν κινητοποιήσει όλο και περισσότερους τις τελευταίες εβδομάδες και κατέληγαν αρκετές φορές σε οδομαχίες με την αστυνομία. "Από την αρχή του Ραμαζανιού και τις συγκρούσεις μεταξύ Αράβων και Εβραίων στην παλιά πόλη, έχουμε δει μια σταθερή αύξηση των εντάσεων", αναφέρει ο Δρ. Michael Milshtein, επικεφαλής του Φόρουμ για τις Παλαιστινιακές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ.
Η τρέχουσα κλιμάκωση είναι ένα άλλο κεφάλαιο στη μακρά ιστορία βίας που περιβάλλει το Όρος του Ναού / Χαράμ αλ Σαρίφ: οι ημερομηνίες σταθμοί είναι 1990, 1996, 2000, 2017 και σήμερα.
Άλλοι λόγοι, όπως η απογοήτευση των Παλαιστινίων με την οικονομική κατάσταση και οι αναβαλλόμενες εκλογές για τις 22 Μαΐου, θα έπαιζαν έναν επιπλέον, δευτερεύοντα ρόλο, σύμφωνα με τον Milshtein.
Ποια είναι η παλαιστινιακή πολιτική σχετικά με τις διαμαρτυρίες;
Η Παλαιστινιακή Αυτόνομη Διοίκηση υπό την ηγεσία της Φατάχ παρέχει πολιτική υποστήριξη στις διαμαρτυρίες. Ο Χουσεΐν αλ-Σέιχ, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Φατάχ, χαρακτήρισε τις ενέργειες των Ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας τη Δευτέρα «φρικτή επίθεση».
Για τον εμπειρογνώμονα Milshtein, ωστόσο, η αρχή αυτονομίας είναι δεσμευμένη: "Είναι μια κατάσταση 22" (Το catch-22 είναι μια παράδοξη κατάσταση από την οποία ένα άτομο δεν μπορεί να δραπετεύσει λόγω αντιφατικών κανόνων ή περιορισμών. Ο όρος επινοήθηκε από τον Joseph Heller)
Η κλιμάκωση βοηθά να κατευθύνει την απογοήτευση του κοινού για τις αναβαλλόμενες εκλογές στο Ισραήλ. Αντίθετα, είναι μια ευκαιρία για την αντίπαλη Χαμάς , να χτίσει νέα δυναμική σε ολόκληρη την παλαιστινιακή επικράτεια Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς υποστήριξε τις διαμαρτυρίες, αλλά ταυτόχρονα ήθελε να διασφαλίσει ότι δεν θα διαδοθούν σε άλλες περιοχές.
"Η Χαμάς έχει το σαφές κίνητρο να προκαλέσει βία προκειμένου να ενισχύσει την αντίσταση στη Δυτική Όχθη. Aπέτυχε για μια δεκαετία", δήλωσε ο Milshtein.
Τι θα συμβεί τις επόμενες μέρες;
Ο μήνας νηστείας του Ραμαζανιού τελειώνει αυτήν την εβδομάδα με τον εορτασμό του διαλείμματος της νηστείας την Τετάρτη και την Πέμπτη. Το Σάββατο, πολλοί Παλαιστίνιοι θυμούνται τις απελάσεις ως αποτέλεσμα του αραβο-ισραηλινού πολέμου από το 1947 έως το 1949 την ημέρα της Νάκμπα.
Oι ερχόμενες μέρες προσφέρουν αιτία για περαιτέρω βίαιες διαμαρτυρίες, κι ο ειδικός Milshtein μετά κα ιτα χθεσινοβραδινά επεισόδια δήλωσε: “Φαίνεται ότι βρισκόμαστε σε μια κλιμάκωση μέχρι τουλάχιστον την Πέμπτη αλλά δεν θα εκπλαγώ αν διαρκέσει περισσότερο”.
"Το Ισραήλ πρέπει να αποδείξει το αποτρεπτικό του αποτέλεσμα επί της Χαμάς", καταλήγει ο Milshtein, ο οποίος μέχρι το 2018 ηγήθηκε του τμήματος Παλαιστινιακών Υποθέσεων της ισραηλινής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών Aman, περιγράφοντας τη νέα κατάσταση.
Δημοσίευση σχολίου