Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*
Πέραν των εκπαιδευτικο-εξοπλιστικών, η Τουρκία θα συνεχίσει να έχει αεροναυτική παρουσία στην Αλβανία
Την απόλυτη εξάρτηση της Αλβανίας σε ό,τι αφορά τον εξοπλισμό των Eνόπλων Δυνάμεών της επιτυγχάνει με τη νέα συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας η Αγκυρα.
Η συμφωνία επικυρώθηκε στις 23 Ιουλίου από το Αλβανικό Κοινοβούλιο, ενώ χθες έβαλε την τελική υπογραφή του ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας Ιλιρ Μέτα.
Αν και υπάρχουν από το 1994 διάφορες συμφωνίες ενισχυμένης στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Τιράνων και Αγκυρας, η νέα συμφωνία του 2020 προβλέπει την οικονομική υποστήριξη στην Αλβανία από την Τουρκία, ενώ στο εξής θα αγοράζει αποκλειστικά τουρκικά όπλα. Πρόκειται για τη συμφωνία που υπέγραψαν πριν από μερικούς μήνες στα Τίρανα ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Εξοπλισμών του αλβανικού υπουργείου Αμυνας με τον ακόλουθο Αμυνας της Τουρκίας στα Τίρανα (ο οποίος είναι του «κλίματος» Ακάρ).
Η Τουρκία υποστηρίζει ότι με τη νέα συμφωνία θα επιτευχθεί η διαλειτουργικότητα των κλάδων των αλβανικών Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ σε συντριπτικό βαθμό οι Αλβανοί αξιωματικοί και υπαξιωματικοί θα εκπαιδεύονται σε σχολές επιτελών της Τουρκίας καθώς και σε ειδικά προγράμματα διαλέξεων στο υψηλού επιπέδου νατοϊκό κέντρο που εδρεύει στην Αγκυρα και παρέχει εξειδίκευση σε θέματα τρομοκρατίας, κυβερνοτρομοκρατίας, ασύμμετρων επιχειρήσεων ως και υβριδικών απειλών (όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο υπογράφων).
Πέραν των εκπαιδευτικο-εξοπλιστικών, η Τουρκία θα συνεχίσει να έχει αεροναυτική παρουσία στην Αλβανία, αφού τουρκικά πολεμικά πλοία θα ελλιμενίζονται σε Αυλώνα και Δυρράχιο, ενώ από πλευράς Αγκυρας θα γίνεται χρήση στο μέλλον της νατοϊκής αεροπορικής βάσης στην Κουτσόβε (νότια των Τιράνων), στην οποία (μόλις θα είναι επιχειρησιακά έτοιμη) σε μόνιμη βάση θα σταθμεύουν αεροσκάφη κρατών-μελών του ΝΑΤΟ.
Η Τουρκία μαζί με την Ιταλία και την Ισπανία έχουν δείξει ενδιαφέρον για πιο συχνές επισκέψεις πλοίων σε λιμάνια της Αλβανίας, του Μαυροβουνίου (Τιβάτ-Κοτόρ) και της Κροατίας, ενώ η Ρώμη και η Αγκυρα συζητούν για χρήση της νήσου Σάσων (έναντι Αυλώνα) για τη δημιουργία ενός «ειδικού σταθμού» ναυτικών πληροφοριών. Τη συγκεκριμένη περίπτωση έχουν συζητήσει οι αρχηγοί Ναυτικού των δύο κρατών, καθώς και οι μόνιμοι στρατιωτικοί αντιπρόσωποί τους στο ΝΑΤΟ. O Iταλός αντιπτέραρχος Ρομέρτο Νόρντιο έχει σημαντική διακλαδική ως και αεροπορική εμπειρία στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, ενώ ο Αλβανός υποστράτηγος Ναζμί Καχάνι έχει αποφοιτήσει από πολλά και επίλεκτα σχολεία των βρετανικών και αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων.
*Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου