GuidePedia

0

Του Δρα Βύρωνα Ματαράγκα, Αναπληρωτή Καθηγητού στο Πανεπιστήμιο Μπαχτσέ-σεχίρ της Κωνσταντινούπολη

Η Τουρκία δεν πρόκειται να δεχθεί τον παραγκωνισμό της από την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου!

Τόσο απλά!

Μεταξύ του θερμού επεισοδίου και της ενόπλου συρράξεως με την Ελλάδα, οι Τούρκοι έχουν προγραμματίσει τις ακόλουθες ενδιάμεσες φάσεις δράσεως:

Προβολή αιτήματος αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου

Το θέμα ήδη το έθεσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας στρατηγός Χουλουσί Ακάρ με δύο (2) συνεντεύξεις του στην εφημερίδα SÖZCÜ στις 23 Ιανουαρίου 2020 και στις 16 Απριλίου 2020.

Θα συνεχίσουν να εγείρουν το θέμα αυτό. Πρόθεσή τους είναι να το πάνε πολύ μακρυά και να κατηγορήσουν την Ελλάδα για διάπραξη εγκλήματος κατά της Ειρήνης!!!

Το θέμα αυτό έχει ως εξής:

Με το άρθρο 13 της Συνθήκης της Λωζάννης του 1923, η Ελλάδα έπρεπε να αποστρατικοποιήσει την Λέσβο,Χίο,Σάμο, Ικαρία, Λήμνο και Σαμοθράκη. Η δε Τουρκία ανέλαβε την υποχρέωση να αποστρατικοποιήσει τα στενά των Δαρδανελίων, του Βοσπόρου (εκτός από την Προποντίδα, δηλαδή την Θάλασσα του Μαρμαρά), την Ίμβρο και την Τένεδο.

Με την Συνθήκη του Μοντρέ (Montreux) του 1936, η Τουρκία απέκτησε το δικαίωμα να οχυρώσει τα στενά των Δαρδανελίων και του Βοσπόρου.Για την εξισορρόπηση της καταστάσεως, επετράπη και στην Ελλάδα να οχυρώσει την Λήμνο και την Σαμοθράκη.

Άλλωςτε, στην εποχή της Διάσκεψης της Λωζάννης (20 Νοεμβρίου 1922-24 Ιουλίου 1923) μετά την ολοσχερή ήττα της Ελλάδος και την νίκη της Τουρκίας του Κεμάλ Ατατούρκ, στο μυαλό των Άγγλων η ισορροπία στην περιοχή θα μπορούσε να επιτευχθεί δίνοντας τα νησιά στην Ελλάδα και τα Στενά (των Δαρδανελίων και του Βοσπόρου) στην Τουρκία!

Η Ίμβρος και η Τένεδος δόθηκαν στην Τουρκία, ύστερα από επίμονο ισχυρισμό της τελευταίας, ότι τα νησιά αυτά ένεκα της τοποθεσίας τους στην είσοδο των Στενών των Δαρδανελίων, συνδέονται άρρηκτα με την ασφάλεια των εν λόγω Στενών!

Με την Συνθήκη Ειρήνης με την Ιταλία, Συνθήκη των Παρισίων της 10ης Φεβρουαρίου 1947, η Δωδεκάνησος αφαιρέθηκε από την ηττηθείσα Ιταλία και δόθηκε στην Ελλάδα,η οποία πολέμησε στο πλευρό των νικητών συμμάχων!

Συγχρόνως, η Ελλάδα ανέλαβε την συμβατική υποχρέωση να αποστρατικοποιήσει τα νησιά αυτά.

Πρόκειται για την δημιουργία μιάς εννόμου καταστάσεως υπέρ τρίτου,δηλαδή υπέρ της Τουρκίας, καθότι η υποχρέωση αυτή επεβλήθη στην Ελλάδα ως μία κατοχύρωση της ασφάλειας των Τουρκικών ακτών του Αιγαίου. Οπόταν δημιουργείται δικαίωμα υπέρ τρίτου, δηλαδή υπέρ της Τουρκίας να αξιώσει την συμμόρφωση της Ελλάδος προς την αναληφθείσα συμβατική υποχρέωση αποστρατικοποίησης της Δωδεκανήσου.

Προσέξτε τον εύστοχο τρόπο με τον οποίον ο Υπουργός κ.Ακάρ έθεσε το θέμα:<Τα νησιά δόθηκαν στην Ελλάδα υπό την αίρεση της αποστρατικοποίησης! Η αίρεση αυτή δεν πληρούται! Συνεπώς και η επέλευση του αποτελέσματος πρέπει να ανακληθεί>!

Θεμελειώδεις γνώσεις της Νομικής Επιστήμης! Βασικές έννοιες των Γενικών Αρχών του Δικαίου!

Όσοι έχουν νομική παιδεία καταλαβαίνουν πολύ καλά τα γραφόμενά μου.

Δοτέα απάντηση υπάρχει!

Πάντως, η δοτέα απάντηση δεν είναι αυτή που λένε κάποιοι αδαείς, αλλά δοκησίσοφοι Νεοέλληνες, ότι δηλαδή η Τουρκία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος της Συνθήκης Ειρήνης με την Ιταλία του 1947 και γι΄αυτό δεν δικαιούται να ομιλεί!!!.... Καθότι,κατά τα προεκτεθέντα, η συμβατική υποχρέωση αποστρατικοποίησης της Δωδεκανήσου επεβλήθη στην Ελλάδα υπέρ της Τουρκίας!

2.Η αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Ελλάδος σε συγκεκριμένα νησιά του Αιγαίου.

Πρόκειται για μία καλά οργανωμένη πρωτοβουλία αποδομήσεως της κυριαρχίας της Ελλάδος στα νησιά του Αιγαίου!

Αναπτύσσεται συγχρόνως με την προηγούμενη πρωτοβουλία, ως συμπλήρωμα ή επίρρωση αυτής!

Είναι το έργο μιάς ομάδας ειδικών επιστημόνων, που έψαξαν και βρήκαν <Αχίλλειες πτέρνες> στις διεθνείς συνθήκες με τις οποίες τα νησιά δόθηκαν στην Ελλάδα! Πρόκειται για:

α. την Συνθήκη Ειρήνης του Ουσί (Ouchy) της 18ης Οκτωβρίου 1912

β. την Συνθήκη του Λονδίνου της 30ης Μαϊου 1913

γ.την Συνθήκη των Αθηνών της 14ης Νοεμβρίου 1913

δ. την Συνθήκη της Λωζάννης της 24ης Ιουλίου 1923

ε. την Συνθήκη Ειρήνης με την Ιταλία της 10ης Φεβρουαρίου 1947

Συναφής είναι η δήλωση του Αντιπροέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας κ. Φουάτ Οκτάϊ (Fuat Oktay) στην Εφημερίδα MİLLİYET (27.7.2020), όταν έκανε λόγο για <κάποια θέματα> με την Κρήτη, <όπου έγιναν απόπειρες προσάρτησης στην Ελλάδα και αρκετά παράνομα παιχνίδια>.

Αυτή είναι η πιο επικίνδυνη πρωτοβουλία! Είναι σαν τους κλυδωνισμούς, που δονούν τα θεμέλια ενός οικοδομήματος, το οποίο έτσι μπορεί να καταρρεύσει!

Υπάρχουν οι δοτέες απαντήσεις σε όλα τα επιμέρους θέματα, που εγείρονται!

Όμως, στην Ελλάδα, στο Υπουργείο Εξωτερικών ή αλλού, υπάρχουν τα κατάλληλα στελέχη με τις αναγκαίες γνώσεις ικανά να προετοιμάσουν τις σωστές απαντήσεις;

3. Η χρήση ή εργαλειοποίηση των λαθρομεταναστών

Είναι το πλέον πρόσφορο μέσο ή εργαλείο για την άσκηση ασφυκτικής πίεσης στην Ελλάδα, καθότι πρόκειται για <άοπλους στρατιώτες>!

Στις 7 παρελθόντος Δεκεμβρίου,σε ένα Ίδρυμα εδώ στην Κωνσταντινούπολη, που θεωρείται ένα <think tank> (δεξαμενή σκέψης), μετά την ομιλία μου με θέμα < Οι ελληνο-τουρκικές σχέσεις>, ένας αντιστράτηγος ε.α. μου είπε κατ’ιδίαν:<Στην διαμάχη μας με την Ελλάδα για το Αιγαίο, θα μπορούσαμε να ρίξουμε και τα οκτώ εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες, που έχουμε εδώ>!

Ήδη το έπραξαν!

Η βίαιη προώθηση προς τα σύνορα με την Ελλάδα μεγάλου αριθμού λαθρομεταναστών-αυτός είναι ο ορθός όρος-,στις αρχές του παρελθόντος Μαρτίου, σκοπό είχε την δημιουργία ασφυκτικής πίεσης στην Ελλάδα, και όχι την προώθησή τους προς την Ευρώπη!

Στο σημείο όπου,είχαν στιβαχθεί οι λαθρομετανάστες στις Καστανιές, στο λεγόμενο <Τριεθνές>, είναι το σημείο, όπου συναντιώνται τα εδάφη των τριών κρατών: της Τουρκίας,της Ελλάδος και της Βουλγαρίας.

Εάν σκοπός της βίαιης προωθήσεως των λαθρομεταναστών ήταν πράγματι η προώθησή τους στην Ε.Ε.,θα μπορούσαν να κατευθυνθούν και προς την Βουλγαρία, η οποία μάλιστα έχει εδαφική συνέχεια με την Ε.Ε.!

Όμως, ούτε ένας λαθρομετανάστης δεν προωθήθηκε προς την Βουλγαρία!

Αντιθέτως, ελήφθη μέριμνα για να μην ενοχληθεί η Βουλγαρία, που έχει καλές σχέσεις με την Τουρκία!

4. Η έγερση θέματος καταπάτησης των δικαιωμάτων της μειονότητας της Δυτικής Θράκης.

Ήδη εγείρεται το θέμα αυτό κάτω από τον <πονηρό> τίτλο <Αυτόνομη Δυτική Θράκη> (Özerk Batı Trakya)!!!

Σκοπός είναι η δημιουργία δυσφημιστικού θορύβου εις βάρος της Ελλάδος!

Τον θόρυβο αυτόν θα επακολουθήσει βροχή αγωγών διεκδικήσεως περιουσιών στην Κω,Ρόδο,Κρήτη και Δυτική Θράκη, οι οποίες, σύμφωνα με τα Οθωμανικά Αρχεία αυτών των περιοχών,ανήκαν σε Τούρκους, οι οποίοι αναγκάστηκαν να φύγουν και οι περιουσίες αυτές απαλλοτριώθηκαν!

Τις αγωγές θα εγείρουν τα σωματεία καταγομένων από τις αντίστοιχες περιοχές.

5. Άμεσο λογικό επακόλουθο της καταπάτησης των δικαιωμάτων της μειονότητας της Δυτικής Θράκης και της καταπίεσης αυτής, θα είναι η ανακήρυξη της <Δημοκρατίας της Δυτικής Θράκης> και ο σχηματισμός <Κυβερνήσεως της Δημοκρατίας της Δυτικής Θράκης> εν εξορία!

Για όσους δεν το κατάλαβαν, ευχαρίστως να γίνω πιο επεξηγηματικός!

Επωάζεται το αυγό της Κοσσοβοποιήσεως της Δυτικής Θράκης!

Κάποια φωτισμένα μυαλά στην Ελλάδα που λένε ότι,<δεν υπάρχει βάση> για διάλογο με την Τουρκία, μήπως το μέλλον, έτσι όπως προδιαγράφεται, τους κάνει πιο αισιόδοξους!!!

Και που είσαι ακόμα! Δεν τελειώσαμε! Έχουμε συνέχεια!

6. Η μονομερής ανακήρυξη της Τουρκικής ΑΟΖ.

Αρκετοί Νεοέλληνες μίλησαν για μονομερή ανακήρυξη της ΑΟΖ της Ελλάδος στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πρόσφατα, ο συνάδελφος Καθηγητής κ. Ιρφάν Καγιά Ουλγκέρ (İrfan Kaya Ülger) του Πανεπιστημίου Κοτζάελι στην Νικομήδεια (İzmit) πρότεινε το αυτονόητο, δηλαδή εφόσον η συνεννόηση με την Ελλάδα για την οριοθέτηση της ΑΟΖ δεν είναι εφικτή, θα πρέπει η Τουρκία να προχωρήσει μονομερώς στην ανακήρυξη της δικής της ΑΟΖ!

Στην περίπτωση αυτή, η ΑΟΖ θα είναι στα αχνάρια της Γαλάζιας Πατρίδας!

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, αυτό είναι το πιο εφιαλτικό σενάριο για την Ελλάδα!!!

πηγή



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top