GuidePedia

0

Όλες οι πληροφορίες που έχουν αρχίσει να διαρρέουν μετά την τρομακτική έκρηξη στον λιμένα της Βηρυτού, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η νιτρική αμμωνία δεν είναι κάτι το άγνωστο στην περιοχή και μάλιστα όχι για την ειρηνική της χρήση, αλλά ως ένα δυνητικό όπλο καταστρεπτικής ισχύος που θα έμοιαζε με αυτό ενός πυρηνικού όπλου…

Ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ, σεΐχης Χασάν Νασράλα, είχε απειλήσει δημοσίως το Ισραήλ με καταστροφή, διά της πρόκλησης έκρηξης στις δεξαμενές νιτρικής αμμωνίας στο λιμάνι της Χάιφα. Τελευταία αναφορά έγινε το 2016. Είχε πει μάλιστα ότι εκτιμήσεις ειδικών τους οποίους συμβουλεύτηκε, ανεβάζουν τον αριθμό όσων θα επηρεαζόντουσαν από μια τέτοια έκρηξη σε 800.000 και τους θανάτους επίσης σε δεκάδες χιλιάδες. Και δεν έμεινε εκεί…

Όπως γίνεται γνωστό από τη διαρροή διπλωματικών εγγράφων που διακινήθηκαν με αφορμή αυτή την απολύτως ρεαλιστική -όπως αποδείχθηκε στην πράξη- απειλή, η σιιτική ένοπλη οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου, υποστηριζόμενη από το ισλαμιστικό ριζοσπαστικό καθεστώς του Ιράν, επεδίωξε ενεργά από το 2009 να προμηθευτεί χιλιάδες τόνους νιτρικής αμμωνίας μέσω Συρίας, αλλά και από ιρανικές εταιρίες.

Για τον σκοπό αυτό και λόγω της χρήσης του υλικού στη γεωργία, η Χεζμπολάχ προσπάθησε να ελέγξει το υπουργείο Γεωργίας του Λιβάνου, καθώς η παρουσία της στην κυβέρνηση είναι εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση σχηματισμού κυβέρνησης.

Αυτό που έχει όμως σημασία, ασχέτως του αν πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια ή ένα απλό σφάλμα, όπως φαίνεται, είναι η μελέτη της κίνησης της νιτρικής αμμωνίας στις εγκαταστάσεις του λιμένα της Βηρυτού, με σκοπό να εντοπισθούν ενδεχόμενα αδύναμα σημεία.

Στόχος ήταν να καταστεί εφικτή η χρήση της ουσίας ως ένα μίνι πυρηνικό όπλο σε βάρος του Ισραήλ, πολλαπλασιάζοντας τα καταστρεπτικά αποτελέσματα του πυραυλικού της οπλοστασίου, που θεωρείται ως κίνδυνος νούμερο ένα στη χώρα.

Ισραηλινά μέσα αναφέρονται στην παρακολούθηση από τους Αμερικανούς ενός φορτίου 400 μετρικών τόνων νιτρικής αμμωνίας από μια εταιρία ονόματι SAD Import and Export, την οποία είχε ιδρύσει και χρησιμοποιούσε όμως, συγκεκαλυμμένα, ο Οργανισμός Αμυντικών Βιομηχανιών του Ιράν, προφανώς στο πλαίσιο του προγράμματος ανάπτυξης νέων πυραυλικών συστημάτων.

πηγή



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top