GuidePedia

0

Ιωάννης Μάζης* 

1. Οι εκδότες του “Άτλαντος”.
Σε ορισμένα έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ 29ης/Μαρτίου/2020 αναφέρεται ότι η τουρκική εφημερίδα “Aksam”, θριαμβολογεί δια την συμπερίληψιν της θαλασσίου περιοχής καλυπτομένης εκ του τουρκολιβυκού ΜΟU εις τον “Γεωπολιτικόν Άτλαντα Θαλασσίων Περιοχών” (Atlas Geopolitique des Espaces Maritimes), αλλά και το γεγονός ότι το facebook θεσμικών οργάνων του γαλλικού Ναυτικού φέρονται να έχουν αναδημοσιεύσει τον χάρτην αυτόν. Να θεωρήσομε δηλαδή ότι η Γαλλία μας “επρόδωσε”; Όπως θα αποδείξω, κάτι ανάλογον δεν συνέβη!

Και αυτό διότι, ο τόμος αυτός είναι έκδοση του γαλλικού – ιδιωτικού - εκδοτικού οίκου “Technip”, συγγραφέν από ιδιώτες μηχανικούς-γεωγράφους/χαρτογράφους όπως οι εκλεκτοί κ.κ. συνάδελφοι Didier Ortoland και Jean Pierre Pirat. Σημειώνω ότι ο κος Didier Ortolland διαθέτει ιδιωτική ιστοσελίδα Γεωπολιτικών και Γεωστρατηγικών Αναλύσεων και συμβουλευτικής, την «diploweb.com»όπου αναφέρει ρητώς ότι «δέχεται χρηματικά εμβάσματα δωρεών μέσω του site: https://fr.tipeee.com/diploweb ή επιταγές στην διεύθυνση: DIPLOWEB.COM με αποδέκτη το Diploweb.com, PierreVerluise, 1 avenueLamartine, 94300, Vincennes, France ή και τραπεζικές καταθέσεις μέσω του expertise.geopolitique@gmail.com». Μάλιστα εξηγεί εις τους πιθανούς δωρητάς ότι:

«Με 5.000€ μηνιαίως, δυνάμεθα να καλύψουμε τα βασικά μας έξοδα λειτουργίας και να απελευθερώσουμε χρόνο στους βασικούς μας υπευθύνους ώστε να συνεχίσουν να εργάζονται στο DIPLOWEB.COM. Με 8.000€ μηνιαίως, δυνάμεθα να δημιουργήσουμε νέα προγράμματα (περιεχόμενα, δρώμενα), όπως την βελτίωση της μακέττας του ιστότοπού μας: DIPLOWEB.COM».

Συμπέρασμα διευκρινιστικόν δι’ αποφυγήν παρεξηγήσεων: 1ον) ο εκδοτικός οίκος δεν είναι του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού 2) οι συγγραφείς δεν έχουν ουδεμία σχέσιν με τις Γαλλικές ένοπλες δυνάμεις και είναι και αυτοί ιδιώτες.
2. Η μελέτη του Χάρτη και του κειμένου του στο fb του “Κέντρου Στρατηγικών Μελετών Ναυτικού” (CESM)



2.1. Τί είναι το CESM

Το ανωτέρω «Κέντρο Στρατηγικών Μελετών του Ναυτικού» της Γαλλίας, στα έντυπά του αναφέρει σχετικά με το ρόλο του και τους σκοπούς του ότι:«Το CESM συμβάλλει σε μια καλύτερη κατανόηση των θαλασσίων και αμυντικών στρατηγικών ζητημάτων και των προσφερομένων απαντήσεων από το [γαλλικό] πολεμικό Ναυτικό. Μοιράζεται τους προβληματισμούς του σχετικώς με τα θέματα αυτά μέσω διδασκαλίας (προς όφελος των σπουδαστών όλων των όπλων, φοιτητών των Πανεπιστημίων και των συνεργαζομένων Grandes Écoles1), δημοσιεύοντας μελέτες και αναλύσεις επί ναυτικών θεμάτων, διεξάγοντας θεματικές εκδηλώσεις δια το ευρύ κοινό και οργανώνοντας μηνιαίες διαλέξεις και συνέδρια για τα θέματα αυτά».Πρόκειται δηλαδή για Επιστημονικό Κέντρο Μελετών και Ερευνών του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού που οφείλει να μελετά, μεταξύ άλλων, τέτοιου είδους θέματα θαλασσίων«διεκδικήσεων και αμφισβητήσεων» διότι θα πρέπει να εισηγείται στο γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό το είδος των «προσφερθησομένων από αυτό, απαντήσεων».

2.2. Ο Χάρτης του -ιδιωτικής Εκδόσεως- “Άτλαντος”

Το Υπόμνημα του - ιδιωτικής κατασκευής - Χάρτου όμως είναι σαφέστατο:Η ερυθρά διαγράμμισις 45μοιρών συνοδεύεται από την εξήγησιν:

«Zones contestées où revendiquées par la Turquie» που σημαίνει σαφώς: «Ζώνες αμφισβητούμενες ή διεκδικούμενες από την Τουρκία» και όχι φυσικά από την διεθνή κοινότητα. Ενώ αντιθέτως, δια την περίπτωσιν του εγκλεισμού από την Λιβύη, δια παρανόμου γραμμής βάσεως από το 1973, του Κόλπου της Σύρτης, αναφέρει ότι «Δεν είναι ανεγνωρισμένη από την Διεθνή Κοινότητα». Επίσης, αναφέρει για την ίδια διαγράμμιση στο ύψος του 25ου μεσημβρινού: «Κατά προσέγγιση όριον υφαλοκρηπίδος διεκδικούμενον από την Τουρκία».Επίσης στο στίγμα των Ιμίων ο Χάρτης αναφέρει: «Νήσος διεκδικουμένη από την Τουρκία».

Ο χάρτης ασφαλώς δεν ψεύδεται ως προς το αντικείμενό του, διότι δηλώνει σαφώς ότι περιγράφει «διεκδικήσεις» της Τουρκίας και δεν είναι σε καμμία περίπτωση κακόβουλος διότι εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο, θα έγραφε πολύ απλά στο υπόμνημά του: «Θαλάσσιες Ζώνες εις την Μεσόγειον» καθιστώντας στην συνείδηση του στρατιωτικού κοινού του, τις Ζώνες αυτές “αποδεκτές”. Κάτι τέτοιο όμως δεν συμβαίνει, πέραν του ότι η Γαλλική κυβέρνησις και ο Πρόεδρος Ε. Μακρόν έχουν απολύτως απορρίψει το τουρκολιβυκό MOU και τις τουρκικές διεκδικήσεις τις εξ αυτού απορρέουσες ως ανυπόστατες και επικίνδυνες για την ειρήνη στην περιοχή.

2.3. Το συνοδευτικό κείμενο στο fb του CESM

Το συνοδευτικό στο fb του CESM κείμενο του επιμάχου Χάρτου, τονίζει ότι:

«η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει τις ισχύουσες από την Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θαλάσσης (Δ.τ.Θ.) κατά την οποίαν οι Νήσοι «προβάλλουν» τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες (σ.σ.: les îles «projettent» des ZEE), και διεκδικεί («revendique», [sic]) τις θαλάσσιες ζώνες πέριξ των ελληνικών αυτών κτήσεων οι οποίες εκτείνονται κατά μήκος των δυτικών ακτών της (σ.σ.: της Τουρκίας) όπως επίσης διεκδικεί και τον θαλάσσιο χώρο πέριξ της Κύπρου αμφισβητώντας τις κυπριακές γεωτρήσεις τις πραγματοποιηθείσες στην κυπριακή ΑΟΖ».

Δηλαδή το κείμενο παραδέχεται ότι συμφώνως προς το Δ.τ.Θ. η Ελλάς θεμελιώνει νομίμως τα δικαιώματά της στις θαλάσσιες ζώνες των ελληνικών νήσων και ότι, τελικώς, η Τουρκία αμφισβητεί το Διεθνές Δίκαιο.

Το αυτό προκύπτει και από τα γραφόμενα εις το κείμενο σχετικώς με τις «αμφισβητήσεις» της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ δια την οποίαν δεν εκφράζει την παραμικρή αμφιβολία το γαλλικό συνοδό του Χάρτη, κείμενον. Δεν λέγει π.χ.: «la ZZE “supposée”» ή «l’EEZ non établi» ή «l’EEZ contestée» ή κάτι ανάλογο. Απεναντίας, και εξ αρχής δηλώνει ότι η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει ισχύουσες αρχές του Διεθνούς Δικαίου της Θαλάσσης!

Εισέτι, το κείμενο τονίζει ότι «η Άγκυρα επιδιώκει να θέσει σε ισχύ (σ.σ.: cherche à faire valoir») το Τουρκολιβυκό MOU το οποίο δημιουργεί ζώνες υπερκείμενες (σ.σ.: qui chevauche les ZEE greque, egyptienne et chypriote) των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών της Ελλάδος, της Αιγύπτου και της Κύπρου περικλείοντας τοις πράγμασι το Σχέδιο του EastMed (σ.σ.: englobant de fait le projet de gazoduc), παροξύνει έτι περισσότερο τις εντάσεις στην περιοχή (σ.σ.: ce qui exacerbe d’autant plus les tensions dans la region).

Είναι λοιπόν εμφανής η ανάγκη από πλευράς Ελλάδος, εάν δεν επιθυμεί να παγιωθούν αυτές οι παράνομες διεκδικήσεις της Τουρκίας στην συνείδηση της διεθνούς κοινότητος με οδυνηρά για την χώρα αποτελέσματα, να πράξει αναλόγως και προβάλει τάχιστα, και να καταθέσει εις την Γ.Σ. του ΟΗΕ τις ιδικές της συντεταγμένες περί της ελληνικής αντιλήψεως της ΑΟΖ εις όλην την Ελληνικήν Επικράτειαν. Απεδείχθη περιτράνως δια του ανωτέρω Χάρτου του -ιδιωτικής εκδόσεως- γαλλικού Άτλαντος, ότι όλα τα έγκυρα γεωγραφικά και γεωπολιτικά έντυπα, για να είναι άξια του τίτλου τους οφείλουν να καταγράφουν - προς χρήσιν του εξίσου υψηλού επαγγελματισμού κοινού τους - τις υπάρχουσες διαφορές και διεκδικήσεις μεταξύ κρατών. Και βεβαίως το κοινόν που καταναλώνει αυτό το προϊόν είναι ερευνητές, διπλωμάτες, στρατιωτικοί και ανώτεροι και ανώτατοι κρατικοί λειτουργοί των χωρών τους! Όμως δυστυχώς, οι ελληνικές διαφωνίες, καταγγελίες και διαμαρτυρίες δεν...χαρτογραφούνται (!) παρά μόνον όταν είναι εφοδιασμένες με... συντεταγμένες και μπορούν να μεταφερθούν στον γεωγραφικό χάρτη. 

3. Η επίσημη επιθεώρησις του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού

Δίδω όμως ένα αντίθετο παράδειγμα, αναφέροντας ότι εις την επίσημη επιθεώρησιν του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού (Le magazine de la Marine Nationale) ήδη από την 7η Νοεμβρίου του 2017, στο άρθρο της με τίτλο: «Οι αμφισβητούμενες θαλάσσιες ζώνες διεθνώς», η διεύθυνση της Επιθεωρήσεως εντοπίζει γενικώςτα θέματα των εντάσεων ασφαλείας στις θαλάσσιες ζώνες τονίζοντας ότι«Είναι σημαντικό για τα κράτη να έχουν ανεγνωρισμένα θαλάσσια σύνορα».Μήνυμα προς άπαντες!

Υπογραμμίζει επίσης ότι «Η Μεσόγειος γίνεται μάρτυς υπερβολικών διεκδικήσεων της Λιβύης στον Κόλπο της Σύρτης από το 1973» και ότι «Τα ενεργειακά αποθέματα φυσικού αερίου οξύνουν τις παλαιές διαφορές κυρίως μεταξύ Ελλάδος-Τουρκίας και ακόμη μεταξύ Αιγύπτου, Λιβάνου και Ισραήλ»,όπως επίσης αναφέρεται για τον ανταγωνισμό στην Αρκτική μεταξύ Ρωσίας και Καναδά για τον έλεγχο των εμπορευματικών ροών δια του θαλασσίου “Βορειοδυτικού πόρου διελεύσεως” και την Βόρεια Θαλάσσια διέλευση χαρακτηρίζοντάς τους ως «μη συμβατούς με την αρχή της ελευθερίας της ναυσιπολοΐας».

Αυτό δηλώνει ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και η Διπλωματία των σοβαρών χωρών ενδιαφέρονται να έχουν τις περιγραφές και τις αναλύσεις όλων των διεθνώς εγειρομένων ζητημάτων. Και η ανωτέρω προσέγγισις του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού δεν προσπαθεί να στηρίξει κάποια πλευρά αλλά αναφέρεται πάντοτε στο ισχύον Δίκαιο της Θαλάσσης χαρακτηρίζοντας ως «αμφισβητήσεις» τις μή συμβατές με αυτό διεκδικήσεις της όποιας πλευράς τις διατυπώνει.

Και το γαλλικό ναυτικό αποδεικνύει καθημερινώς πλέον στην περιοχή, τί ακριβώς στάση έχει απέναντι της Τουρκίας και τί εντολές λαμβάνει από την Υπουργό Εθνικής Αμύνης της Γαλλίας και τον Πρόεδρο Μακρόν. Όχι λοιπόν, η Γαλλία δεν πρόδωσε την Ελλάδα.

* Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας, ΕΚΠΑ

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top