GuidePedia

0

Αναστροφή τη συνθήκης των Σεβρών βλέπει ο Τούρκος Πρόεδρος τη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη για την θαλάσσια δικαιοδοσία, υποστηρίζοντας ότι “έχει γίνει ένα τέτοιο βήμα”. 

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ακόμη πως πολύ σύντομα θα κάνουν και σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις στις περιοχές της συμφωνίας Τουρκίας Λιβύης. Υποστήριξε ακόμη ότι “μπορεί και να πάρουν μαζί μας κάποιες εταιρείες ισχυρές της διεθνούς κοινότητας και πως αυτό θα αποκαλυφθεί και με τις επαφές που θα κάνουμε με τον Πρωθυπουργό της Λιβύης Φαγίέζ αλ Σαρράζ”. “Όσον ισχυρή είναι αυτή η επένδυση, τόσο πιο άνετη θα είναι και η δουλειά μας”, ανέφερε. Σύμφωνα με τον Τούρκο Πρόεδρο “τα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης ενόχλησαν κυρίως την Ελλάδα”, προσθέτοντας ότι αυτές οι εργασίες δεν έγιναν για να ενοχληθεί η Ελλάδα αλλά για να διατηρηθούν γα δικαιώματα της Λιβύης και της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο. 

Στη συνέντευξή του στο φιλοκυβερνητικό κανάλι ATV, o Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι στην συνάντησή του με τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου τη Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης Φαγιέζ Αλ Σαρράζ στην οποία συμμετείχε και ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύης. 

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι Σαρράζ είναι ο νόμιμος πρωθυπουργός της Λιβύης, ενώ ο Χαλιφέ Χαφτέρ απέναντί του δεν είναι ένας νόμιμος Πρόεδρος ή Πρωθυπουργός, είναι ένα πρόσωπο που έχει παράνομη δομή, χωρίς διεθνή αναγνώριση. Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι το μνημόνιο συμφωνίας που υπέγραψαν βασίζεται στο διεθνές δίκαιο. “Το ένα αφορά την θαλάσσια δικαιοδοσία και το άλλο την ασφάλεια και στρατιωτική συνεργασία. Το μνημόνιο σχετικά με τη θαλάσσια δικαιοδοσία επικυρώθηκε από την τουρκική εθνοσυνέλευση, το κοινοποιήσαμε στα ΗΕ για την εγγραφή του, η διαδικασία προχωρά γρήγορα. Και τώρα η συμφωνία για την στρατιωτική μας συνεργασία υποβλήθηκε στην εθνοσυνέλευση μας. Και εκείνη αφού επικυρωθεί από τη βουλή μας θα τεθεί σε ισχύ”, ανέφερε. 

Ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι με αυτή τη συμφωνία θα προστατευτούν τα δικαιώματα τόσο της Λιβύης όσον και της Τουρκίας. “Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν μονομερή βήματα εναντίον της Τουρκίας. Κατά τις επαφές που είχαμε με τον Μητσοτάκη και την αντιπροσωπεία του στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ, αυτό τους το είπαμε και ίδιος προσωπικά και η αντιπροσωπεία μου. Αυτοί ακόμη έχουν συγκεκριμένες προσδοκίες. 
Είπαμε ότι εμείς τα κάνουμε όλα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Θα συνεχίσουμε και από δω και πέρα να κάνουμε βήματα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Αυτοί που μπαίνουν σε διαμοιρασμό της ανατολικής Μεσογείου αγνοώντας τα δικαιώματα του διεθνούς δικαίου και τα δικαιώματα της Τουρκίας, ασφαλώς και ενοχλούνται από τα βήματα που κάνουμε. Εδώ γίνονται προσπάθειες να επιβληθούν κάποιοι σχεδιασμοί. Με ένα δίκαιο βήμα εμείς αυτά τα ματαιώσαμε. 
Θα προχωρήσω και πάρα πέρα. Εδώ στην πραγματικότητα υπάρχει αναστροφή τη συνθήκης των Σεβρών. Έχει γίνει ένα τέτοιο βήμα”, ανέφερε. 

Για το θέμα της αποστολής στρατού στη Λιβύη, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι “αν έρθει τέτοια πρόσκληση, αίτημα από τη Λιβύη η χώρα μας θα αποφασίσει ποια πρωτοβουλία θα αναλάβει. Το έχω πει και πιο πριν ότι είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε κάθε βοήθεια στη Λιβύη. Θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου”, ανέφερε.

 Ο Τούρκος Πρόεδρος υποστήριξε ότι στη Λιβύη άσχετες χώρες χωρίς να έχουν πρόσκληση έστειλαν ειδικές δυνάμεις ασφαλείας. “Αυτή τη στιγμή κάνουν αυτού του είδους τις παράνομες δραστηριότητες στη Λιβύη. Αυτά πρέπει να ξεπεραστούν”, ανέφερε. 

Ο Τούρκος Πρόεδρος δείχνοντας τον χάρτη είπε ότι “αυτό το μέρος που βλέπεται είναι η σύνδεση μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. Ανατολικά της Κρήτης περνάει αυτή η ζώνη που βλέπεται. Αυτή η ζώνη ενοχλεί κάποιους σε σοβαρό βαθμό. Μέσα σε αυτή τη ζώνη αυτό το μέρος, είναι τα σημεία G, F και E, ειδικά η ένωση και τα σύνορα μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας. Τι είναι αυτά; Η υφαλοκρηπίδα. 

Εμείς εδώ ας πούμε ότι άνετα θα κάνουμε σεισμικές έρευνες. Μετά που θα κάνουμε τις σεισμικές μας έρευνες θα κάνουμε και τις γεωτρήσεις μας”, ανέφερε. Ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ακόμη ότι στο παρελθόν η Τουρκία δεν είχε σεισμικά ερευνητικά πλοία, ούτε και γεωτρύπανα. “Τώρα υπάρχουν πλοία μας προηγμένης τεχνολογίας. Τώρα διαπραγματευόμαστε και το τρίτο γεωτρύπανο μας. Οι περιοχές εργασίες μας δεν είναι μόνο εδώ. Υπάρχουν εργασίες που πρέπει να κάνουμε και στην Μαύρη Θάλασσα. Τίθεται θέμα να κάνουμε αυτές τις εργασίες και σε διάφορες χώρες στον κόσμο. 

Επειδή πλέον η θέση του πετρελαίου στον κόσμο είναι πολύ πολύ διαφορετική. Κάνοντας αυτές τις εργασίες θα κερδίσει και η Τουρκία και η Λιβύη. Θα κάνουμε αυτό το βήμα στη βάση του win win (όλοι κερδίζουν)”, ανέφερε. Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι “τα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης ενόχλησαν κυρίως την Ελλάδα, προσθέτοντας ότι “αυτές οι εργασίες δεν έγιναν για να ενοχληθούν εκείνοι” και ότι “η Λιβύη και η Τουρκία έχουν δικαιώματα σε αυτή τη θάλασσα και πρέπει να διατηρηθούν αυτά τα δικαιώματα”.

 Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι εντός και εκτός Τουρκίας κάποιοι ενοχλήθηκαν πολύ γι αυτό το θέμα και πως κάποιοι λένε πως εξαιτίας αυτής της ενόχλησης “μπορεί να προκληθούν κάποια πολύ διαφορετικά προβλήματα στο μέλλον”. “Εσείς με ποιον είσαστε; Εσείς είστε με την Τουρκία και τον τουρκικό λαό ή όχι; Βγείτε και πείτε το ξεκάθαρα. Είτε έτσι είτε αλλιώς εμείς θα συνεχίσουμε τις εργασίες μας αυτές για το συμφέρον του λαούς και της χώρας μας”, ανέφερε. 

Ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε ακόμη ότι πολύ σύντομα θα κάνουν και σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις. “Οι προσδοκίες μας από εδώ είναι πολύ πολύ μεγάλες. Σήμερα με τον Σαρράζ συζητήσαμε όλα αυτά. Η λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου έχει σημαντικά αποθέματα υδρογονανθράκων. Ειδικά τον τελευταίο καιρό ακούμε για τις ανακαλύψεις κάποιων εταιρειών. 

Μπορεί και να πάρουμε μαζί μας κάποιες εταιρείες ισχυρές της διεθνούς κοινότητας. Αυτό θα αποκαλυφθεί και με τις επαφές που θα κάνουμε με τον Σαρράζ. Όσον ισχυρή είναι αυτή η επένδυση, τόσο πιο άνετη θα είναι και η δουλειά μας”, ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος. Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι η τελευταία συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη ενίσχυσε την Τουρκία, προσθέτοντας ότι όλος ο κόσμος είδε πως η στην περιοχή δεν μπορεί να υπάρξει μια λύση χωρίς την Τουρκία. 
Άννα Ανδρέου

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top