GuidePedia

0

Τούρκοι αξιωματούχοι άρχισαν και πάλι να φλερτάρουν ταυτόχρονα με τη Μόσχα και την Ουάσινγκτον σε θέματα στρατιωτικοτεχνικής συνεργασίας Μέσα σε μια μέρα, η Άγκυρα μπόρεσε να αμφισβητήσει την προσφορά μιας δεύτερης παρτίδας συστημάτων αεράμυνας S-400 και να καλέσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να συζητήσουν την πώληση αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο Ερντογάν προσπαθεί έτσι να παίξει με τις αντιφάσεις των δύο χωρών, οι οποίες αναγκάζονται να αποδεχθούν αυτήν την στάση, αναφέρει ρωσικό μέσο. […]

Οι σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον επιδεινώθηκαν για άλλη μια φορά μετά την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης «πηγή ειρήνης» στη βόρεια Συρία και στη συνέχεια με τη σύναψη των λεγόμενων συμφωνιών Σότσι με τη Μόσχα, οι οποίες επέτρεψαν ένα σημαντικό μέρος της επίλυσης της κατάστασης στην περιοχή αυτή. Και ενώ στην Ευρώπη συζητούσαν για μια διάσπαση στο ΝΑΤΟ, η Ρωσία κατόρθωσε να ολοκληρώσει εγκαίρως τις παραδόσεις όλων των εξαρτημάτων S-400 στην Τουρκία.

Ως αποτέλεσμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες τιμώρησαν την Άγκυρα για την απόκτηση συστημάτων S-400 και τις ρωσοτουρκικές συμφωνίες στη Συρία, προετοιμάζοντας κυρώσεις κατά της ηγεσίας της χώρας και αναγνωρίζοντας τη γενοκτονία των Αρμενίων. Και αυτό, με τη σειρά του, βλάπτει τα συναισθήματα όχι μόνο της άρχουσας τάξης της Τουρκίας, αλλά και της τοπικής διανόησης.

Σύμφωνα με τον Αντρέι Κορτούνοφ, Γενικό Διευθυντή του ρωσικού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (RIAC), η κατάσταση αυτή αναγκάζει την τουρκική κυβέρνηση και τον Ερντογάν προσωπικά να αρχίσουν να αναζητούν συμβιβασμούς με την Ουάσινγκτον.

“Οι δηλώσεις της Άγκυρας για τους S-400 και τα F-35 καθιστούν σαφές ότι δεν θέλουν να επιδεινώσουν τη αντιπαράθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, επειδή η Τουρκία απειλείται με δυσάρεστες οικονομικές και πολιτικές συνέπειες. Ως εκ τούτου, ο Ερντογάν θα εξακολουθήσει να αναζητά κάποιο συμβιβασμό με τον Τραμπ”, ανέφερε ο Κορτούνοφ στην εφημερίδα VZGLYAD.

“Από την άλλη πλευρά, οι Τούρκοι θέλουν πραγματικά να συμπαράγουν S-400 μαζί με τη Ρωσία. Αν όμως κρίνουμε από τα σχόλια που λαμβάνουμε από τις κρατικές μας δομές, η Μόσχα δεν συμπαθεί αυτήν την ιδέα. Επιπλέον, υπάρχει μια μακρά σειρά άλλων αγοραστών για τους S-400, και αν οι Τούρκοι αρνηθούν τα συστήματα, θα βρούμε πού να τα δώσουμε “, πιστεύει ο συνομιλητής μας.

Ως εκ τούτου, συνέχισε ο εμπειρογνώμονας, ο Ερντογάν μπορεί να αποσυρθεί από τη συμφωνία S-400 με σχετικά με μικρές απώλειες του κύρος του. “Αλλά αυτές οι χώρες [ΗΠΑ-Τουρκία] έχουν διαφωνίες όχι μόνο για τον στρατιωτικό εξοπλισμό, αλλά και για την κατάσταση στη Συρία γενικότερα και ειδικότερα για τους Κούρδους, τις σχέσεις στο ΝΑΤΟ και οικονομικά ζητήματα”, υπενθύμισε.

“Επιπλέον, στην Ουάσινγκτον, ακούγονται όλο και περισσότερες απόψεις ότι ο Ερντογάν γίνεται ένας αυταρχικός ηγέτης. Και σε αυτήν την κατάσταση, φυσικά, η επιθυμία του Ερντογάν να επαναλάβει τις διαπραγματεύσεις για τα F-35 διαθέτει περιορισμένη ελευθερία ελιγμών να εκδηλωθεί”, δήλωσε ο Κορτούνοφ.

Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, ο Τούρκος ηγέτης θα κάνει ελιγμούς μεταξύ των συμφερόντων της Μόσχας, της Ουάσινγκτον και των χωρών του ΝΑΤΟ τουλάχιστον μέχρι τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές που προγραμματίζονται για το Νοέμβριο του 2020.

“Δεν είναι ακόμη γνωστό αν ο Τράμπ θα κερδίσει τις εκλογές ή όχι. Και αν κερδίσει, δεν είναι γνωστό ποια θα είναι η πολιτική του στην επόμενη προεδρία του. Επομένως, οι περισσότερες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, έχουν τακτικές αναμονής. Ο Ερντογάν είναι απίθανο να κάθεται σε δύο καρέκλες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αλλά μέχρι τις επόμενες εκλογές στις ΗΠΑ, αυτό είναι αρκετά ρεαλιστικό”, δήλωσε ο Κορτούνοφ.

Την ίδια στιγμή, ο διευθυντής του Κέντρου Μελετών της Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής Ασίας Σεμιόν Μπαγκντασάροφ πιστεύει ότι ο Ερντογάν μπορεί να παίζει διαρκώς με τις αντιφάσεις της Ρωσίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων χωρών του ΝΑΤΟ.

“Ο Ερντογάν είναι ένας από τους πιο ισχυρούς και πονηρούς πολιτικούς της εποχής μας. Και για το λόγο αυτό όλοι θα τον ανέχονται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Και τώρα χρησιμοποιεί πολύ επιδέξια τις αντιφάσεις των παγκόσμιων δυνάμεων στη Συρία για να λύσει τα δικά του προβλήματα “, ανέφερε ο Μπαγκντασάροφ στην εφημερίδα VZGLYAD.

Την ίδια στιγμή, ο εμπειρογνώμονας κάλεσε τη ρωσική ηγεσία να μην μοιραστεί με την Τουρκία τις τεχνολογίες για την παραγωγή συγκροτημάτων S-400. “Στο παρελθόν έχουμε βοηθήσει πολύ την Τουρκία, θυμηθείτε μόνο τις δεκαετίες του 20 και του 30. Κι όμως στη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, εκατομμύρια στρατεύματα βρίσκονταν στα σύνορά μας. Ως εκ τούτου, πρέπει να δράσουμε πολύ προσεκτικά”, πρόσθεσε ο Μπαγκντασάροφ. Υπενθύμισε ότι “ο Ερντογάν θα απομακρυνθεί έχοντας κερδίσει πολλά“, επειδή η Ρωσία υλοποιεί έργα όπως το Turkish Stream και τον πυρηνικό σταθμό του Ακούγιου.

Οι Αμερικανοί, επίσης, βλέπουν τη συμπεριφορά του Ερντογάν και στον Λευκό Οίκο τους προκαλεί οργή. Αλλά πρέπει κι αυτοί να κλείνουν τα μάτια σε μεγάλο βαθμό, δεδομένου του ρόλου και του βάρους της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ. Αλλά η Τουρκία δεν πρόκειται να αποκλειστεί από τη συμμαχία. Πρώτον, η Άγκυρα δεν θέλει να φύγει και δεύτερον, δεν θέλουν να την αφήσουν έξω από το μπλοκ. Ως εκ τούτου, όλοι θα πρέπει να υπομείνουν τον Ερντογάν μέχρι την αλλαγή ηγεσίας στην Τουρκία“, κατέληξε ο Μπαγκντασάροφ.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top