GuidePedia

0

Ο νέος κύκλος προκλήσεων που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό στο Αιγαίο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα πρέπει με κάποιο τρόπο να αντιμετωπιστεί. Οι πτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών και μικρών drones τείνουν να γίνουν καθεστώς και είναι βέβαιο ότι προκαλούν μεγάλο εκνευρισμό και στους επιτελείς των ΕΔ αλλά και στην ελληνική κοινή γνώμη που σε μεγάλο ποσοστό δεν μπορεί να εξηγήσει την παθητική στάση που τηρούμε.

Κατά καιρούς πολλοί έχουν πει -όχι δημόσια- ότι η κατάρριψη είναι η μοναδική επιλογή. Υπουργοί Εθνικής Άμυνας αλλά και Αρχηγοί. Αλλά το ΄χουν πει στα λόγια κι όχι σε διαταγές.

Απόστρατος αεροπόρος με πάρα πολύ μεγάλη εμπειρία μας έθεσε το εύλογο ερώτημα το οποίο και μεταφέρουμε: Έχουμε καθορίσει τους κανόνες εμπλοκής γι΄ αυτές τις νέες απειλές στο Αιγαίο; Δεν είναι κάτι δύσκολο, ούτε περίπλοκο. Αρκεί να υπάρχει θέληση και απόφαση για να προκύψουν αυτοί οι κανόνες εμπλοκής και εύκολα να μπορεί ο κάθε κυβερνήτης πολεμικού πλοίου να δράσει ανάλογα.

Μέχρι στιγμής όπως λένε οι πληροφορίες μόνο η ΠΑ έχει προχωρήσει ένα βήμα κι έχει κάποιους κανόνες εμπλοκής για τα UAVs.

Μπορεί να πουν ορισμένοι ότι αυτά είναι τυπικά θέματα, αλλά στις ΕΔ και οι τύποι πρέπει να τηρούνται για να γίνεται σωστά η “δουλειά”.

Το πρόβλημα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη βέβαια μπορεί να αντιμετωπιστεί με δυναμικό τρόπο, όταν αυτά εντοπίζονται σε ελληνικό εναέριο χώρο. Τι γίνεται μ΄ αυτά που όπως βλέπετε στον χάρτη, πετούν “στο όριο” του FIR Αθηνών αλλά έχουν “πιάτο” όλες τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις των νησιών; Ποια είναι τα αντίμετρα με τα οποία οι ελληνικές ΕΔ πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτές τις πτήσεις, οι οποίες να επισημάνουμε ότι γίνονται σχεδόν όλο το 24ωρο.

Προφανώς στο ΥΠΕΘΑ και στα Γενικά Επιτελεία θα προβληματίζονται γι΄ αυτό το θέμα.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top