GuidePedia

0

Άκρως αποκαλυπτικά για το ρόλο που εξακολουθεί να έχει η Τουρκία για τις ΗΠΑ, ήταν τα όσα δήλωσε από τη Νέα Υόρκη ο Διοικητής των Αμερικανικών Αεροπορικών Δυνάμεων Ευρώπης και Αφρικής (US Air Forces in Europe-Air Forces Africa commander) Πτέραρχος Jeff Harrigian. Οι δηλώσεις του αφορούσαν τόσο το επίπεδο το σχέσεων με το ΝΑΤΟ μετά την παράδοση των S-400 όσο και την σημασία που έχει για τον στρατηγικό σχεδιασμό της Συμμαχίας, η αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ.

Ο Αμερικανός Πτέραρχος, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη Διοίκηση όλων των μονάδων της Αμερικανικής Αεροπορίας που επιχειρούν από τη Γηραιά Ήπειρο από τη Βρετανία μέχρι την Βαλτική και από τον Βόρειο Αρκτικό Κύκλο μέχρι και την Αφρική, απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε την περασμένη Παρασκευή στο Κέντρο Διεθνών Ανταποκριτών Τύπου στη Νέα Υόρκη. Μεταξύ άλλων έγινε εκτενής αναφορά στο ρόλο που διαδραματίζει σήμερα η Τουρκία για το ΝΑΤΟ και τις ίδιες τις ΗΠΑ, ειδικά υπό το πρίσμα της πρόσφατης αγοράς αμυντικού υλικού από τη Ρωσία.



Υπενθυμίζεται ότι ο Πτέραρχος Harrigian (χειριστής με περισσότερες από 4.100 ώρες πτήσης σε μαχητικά F-22, F-15C, AOA-37 και μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-1) είναι γνωστός και στη χώρα μας αφού πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα στις 15 Μαΐου 2019. Τότε, με αφορμή την διεξαγωγή της άσκησης STOLEN CERBERUS VI βρέθηκε στην 112 ΠΜ στην Ελευσίνα όπου και ενημερώθηκε στις εγκαταστάσεις της 356 ΜΤΜ, για το σενάριο αλλά και τις ικανότητες υποστήριξης προσωπικού από τα πληρώματα της ΠΑ και της USAFE που εκπαιδεύτηκαν μαζί, επεκτείνοντας την ετοιμότητα και διαλειτουργικότητά τους, με ασκήσεις σε ρεαλιστικό περιβάλλον.

Στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου στη Νέα Υόρκη ο Αμερικανός Πτέραρχος απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το κατά πόσον η Άγκυρα έχει υπερβεί τις «κόκκινες γραμμές» της συμμαχίας παρά τη σαφή αντίθεση της κυβέρνησης των ΗΠΑ, απάντησε: «H Τουρκία παραμένει ένας ιδιαίτερα σημαντικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ, ενώ η Συμμαχία εξακολουθεί να διατηρεί τις δεσμεύσεις της έναντι της Άγκυρας που θεωρείται πλήρης σύμμαχος».

Σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ, ανέφερε ότι η Ουάσιγκτον βρίσκεται σε συνεννόηση με το ΝΑΤΟ για το ζήτημα των S-400, το οποίο χαρακτηρίζεται ως «πρόκληση» σε βραχυπρόθεσμο πλαίσιο που πρέπει να αντιμετωπιστεί, δεδομένου ότι «δεν υπάρχει χώρος για ενεργό σύστημα S-400 που να λειτουργεί στο έδαφος της Τουρκίας».



«Είναι ένα κρίσιμο θέμα που παραμένει σε εκκρεμότητα και εργαζόμαστε για να το ξεπεράσουμε» τόνισε ο Πτέραρχος Jeff Harrigian. Ο ίδιος συνεχίζοντας υπογράμμισε: «Αναγνωρίζουμε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι ένας σύμμαχος του ΝΑΤΟ που θα πρέπει να δουλέψουμε από κοινού ιδίως σε ό,τι αφορά την αμιγώς αμυντική συνεργασία και γι’ αυτό η συνεργασία παραμένει ισχυρή. Θα υπάρχουν πάντοτε σημεία που θα υπάρχουν εντάσεις και αυτά είναι στα οποία πρέπει να δουλέψουμε από κοινού. Σας διαβεβαιώνω πάντως ότι τα όσα καταφέρνουμε από κοινού με τους Τούρκους συμμάχους μας είναι σημαντικά. Η σχέση αυτή είναι ισχυρή».

Κληθείς να σχολιάσει τις προτάσεις που έγιναν ιδίως από τη Γερμανία, από πολιτικούς που ζήτησαν να εκδιωχθεί η Τουρκία από το ΝΑΤΟ και ιδίως ως προς την ανάδυση μιας τέτοιας ανάγκης μελλοντικά, ο επικεφαλής των Αμερικανικών Αεροπορικών Δυνάμεων Ευρώπης και Αφρικής δήλωσε ότι αυτό είναι καθαρά ένα θέμα που αφορά τις πολιτικές ηγεσίες σε ολόκληρο το ΝΑΤΟ που θα πρέπει να καταλήξουν σε μια από κοινού απόφαση εάν αυτό απαιτηθεί.

Από τη δική του θέση, το Αμερικανός Πτέραρχος τόνισε ότι η δουλειά του είναι να συνεχίσει να διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με την Τουρκία στο σημείο που βρίσκονται σήμερα, διαβεβαιώνοντας ότι έχει στο επιτελείο του (στο πλαίσιο της Συμμαχίας) μεταξύ άλλων και Τούρκους αξιωματικούς που είναι «εξαίρετοι αξιωματικοί εκτελώντας άψογα τα καθήκοντά τους» υπό την ηγεσία του.

«Η δουλειά μας είναι να ετοιμαζόμαστε από την πλευρά των αεροπορικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ για οποιαδήποτε κατάσταση και σε αυτό παραμένουμε επικεντρωμένοι. Θα συνεχίσουμε με σταθερή προσήλωση να ετοιμαζόμαστε να αναλάβουμε οποιαδήποτε αποστολή μας αναθέσει το ΝΑΤΟ».

Απαντώντας σε ερώτηση Τούρκου δημοσιογράφου για την σημασία της βάσης του Ιντσιρλίκ στο Νατοϊκό σχεδιασμό, ο Πτέραρχος Harrigian κατέστησε σαφές ότι πρόκειται για μια στρατηγική τοποθεσία, όπου όπως τόνισε χαρακτηριστικά «λαμβάνουμε εξαιρετική υποστήριξη από τους Τούρκους συμμάχους μας εκεί».

Αποκάλυψε επίσης ότι σε πρόσφατη συνομιλία που είχε με τον Αμερικανό Διοικητή της βάσης, του τονίστηκε η εξαιρετική σχέση που υπάρχει με την τουρκική πλευρά ενώ η συνεργασία παραμένει «υποδειγματική»! Η ίδια η τοποθεσία παρέχει σύμφωνα με τον Harrigian «πολλαπλές επιλογές» ως προς τις επιχειρήσεις στη Συρία, προσφέροντας «πρόσβαση τόσο στη Δύση όσο και στην Ανατολή αν απαιτηθεί».

«Παραμένει λοιπόν μια τοποθεσία εξαιρετικής σημασίας με έναν σύμμαχο που έχουμε μεγάλη σχέση που διευρύνεται από την εμπιστοσύνη και την αυτοπεποίθηση από τη μεταξύ μας συνεργασία όλα αυτά τα χρόνια. Με βάση τα παραπάνω, θεωρώ ότι δεν θα πρέπει να χάσουμε την επαφή μας σε αυτή την περιοχή παράλληλα με τις υπόλοιπες διεθνείς εξελίξεις».

Τέλος, ο Αμερικανός Διοικητής αναφέρθηκε και στην πρώτη μικτή εναέρια περιπολία ΗΠΑ – Τουρκίας που έγινε με ελικόπτερα στα σύνορα με τη Συρία, τονίζοντας ότι κατέστη εφικτή η υλοποίησή τους σε ιδιαίτερα σύντομο χρονικό διάστημα, παρά το γεγονός ότι η κατανόηση των επιχειρησιακών απαιτήσεων και ο σχεδιασμός ανάλογων επιχειρήσεων απαιτούν σημαντική χρονική διάρκεια για προετοιμασία.

«Οι ΗΠΑ και η Τουρκία κατανόησαν από κοινού τις απαιτήσεις και προχώρησαν στην υλοποίηση αυτών των αποστολών καλύπτοντας περιοχές που έχουν αναγνωρισμένη αξία. Πρόκειται για ένα σύνθετο περιβάλλον με δυσκολίες και θέλαμε να βεβαιωθούμε ότι υπάρχει κοινή κατανόηση ως προς το ποιες περιοχές θα καλυφθούν και πως θα γίνει αυτό. Έχουμε εκεί στελέχη από το επιτελείο μου που συντονίζουν μέσα και προσωπικό από τον Αμερικανικό Στρατό αλλά και από τους Τούρκους συμμάχους μας που συνεργάζονται από κοινού».

Οι συχνές δηλώσεις Αμερικανών ανωτάτων διοικητών, στις οποίες τονίζεται η στενή συνεργασία με την Τουρκία και η κρίσιμη σημασία της ως συμμάχου των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, εντάσσονται ασφαλώς στο πλαίσιο της ισορροπιστικής τακτικής προκειμένου να μην χειροτερεύσουν οι διμερείς σχέσεις, οι οποίες δοκιμάζονται από την υπόθεση της προμήθειας του συστήματος S-400 από την Τουρκία. Με δεδομένη την συγκρατημένη στάση του προέδρου Τραμπ ως προς την επιβολή πραγματικών κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας, όπως προβλέπει ο νόμος CAATSA, και τις πιέσεις που δέχεται από Κονγκρέσο και Γερουσία σε αυτό το ζήτημα, είναι προφανές ότι οι ευνοϊκές για την Τουρκία τοποθετήσεις ανωτάτων στρατιωτικών διοικητών, υπηρετούν την πολιτική της διοίκησης Τραμπ.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top