Κωνσταντίνος Φιλίππου
Θέμα λίγων 24ωρων είναι να επισφραγιστεί ο μεγαλύτερος κύκλος παραχωρήσεων δικαιωμάτων έρευνας κι εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων που άνοιξε σταδιακά στην Ελλάδα το 2014 και το 2017.
Πιο συγκεκριμένα, είναι πολύ πιθανόν μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή να κατατεθούν στη Βουλή προς κύρωση οι δύο συμβάσεις παραχώρησης των περιοχών «Δυτικά Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά Κρήτης» στην κοινοπραξία «Total – ExxonMobil – ΕΛ.ΠΕ», του Ιονίου στην «Repsol – ΕΛ.ΠΕ» και του «οικοπέδου 10» στα ΕΛ.ΠΕ. Η τελευταία, μάλιστα, περιοχή είχε παραχωρηθεί στον ελληνικό πετρελαϊκό όμιλο κατόπιν διεθνούς διαγωνισμού που προκηρύχθηκε το 2014, ενώ οι άλλες τρεις ανατέθηκαν στις προαναφερόμενες εταιρίες μετά από ενδιαφέρον που εκδήλωσαν το 2017 και στη συνέχεια κατόπιν διεθνούς διαγωνισμού.
Το σχετικό νομοσχέδιο με τις τέσσερις συμβάσεις θα είναι ουσιαστικά το πρώτο ενεργειακό που καταθέτει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στη Βουλή σηματοδοτώντας με τον τρόπο αυτό την έναρξη των ερευνών σε ιδιαίτερα πολλά υποσχόμενες περιοχές όπως της Κρήτης και του Ιονίου. Τα δύο θαλάσσια οικόπεδα της Κρήτης που έχουν περάσει στις πολυεθνικές Total και ExxonMobil καθώς και στα ΕΛ.ΠΕ είναι διαπιστωμένο πως έχουν πολλές γεωλογικές ομοιότητες με εκείνα της Ν.Α. Μεσογείου όπου έχουν γίνει μεγάλες ανακαλύψεις όπως το Ζορ της Αιγύπτου, της Αφροδίτης της Κύπρου και του Λεβιάθαν στο Ισραήλ.
Σαφής και ξεκάθαρη εικόνα θα υπάρχει μετά από οκτώ χρόνια, καθώς τόσο διαρκεί η ερευνητική φάση και προς το τέλος αυτής θα πραγματοποιηθεί και η πρώτη γεώτρηση.
Η παρουσία των ExxonMobil και Total έρχεται να αποδείξει το ενισχυμένο ενδιαφέρον των ΗΠΑ και της Γαλλίας για τα τεκταινόμενα στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και ιδίως σε ό,τι αφορά τις κινήσεις των κρατών για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου.
Αρμόδιοι παράγοντες τονίζουν πως η κύρωση των προαναφερόμενων συμβάσεων θα ενεργοποιήσει περαιτέρω εξελίξεις στο χώρο του upstream της περιοχής ακόμη και στην Ελλάδα, μάλιστα. Πληροφορίες θέλουν ήδη να γίνονται προετοιμασίες και για την παραχώρηση και άλλων θαλάσσιων «οικοπέδων», ιδίως νότια της Κρήτης.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Ανατολικά της Κρήτης;
ΑπάντησηΔιαγραφήΕκεί γιατί δεν έχει οικόπεδα;