Πιάνουν τόπο στο εσωτερικό της Τουρκίας και οι απειλές και τα «νταηλίκια» στην Κύπρο αλλά και το Αιγαίο κι αυτό φαίνεται μέσα από έρευνα που έχει γίνει στη γείτονα χώρα, η οποία μάλιστα χρησιμεύει στην Κυβέρνηση του Ισλαμιστή προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να συνεχίσει στο ίδιο προπαγανδιστικό μοτίβο, κάθε κίνηση που κάνει είτε στην Κυπριακή ΑΟΖ είτε στο Αρχιπέλαγος.
Όλες αυτές οι σκέψεις, οι έρευνες, τα ποσοστά που δείχνουν την Ελλάδα ως μια εκ των δέκα πρώτων απειλών για την Τουρκία, τροφοδοτούν την κοινή γνώμη και κυρίως το εθνικιστικό κομμάτι που συντάσσεται με τον κύριο Ερντογάν.
Προπαγάνδα, εμπρηστικής ρητορικής Αξιωματούχων της Τουρκικής κυβέρνησης η οποία καθημερινά, απειλεί, άρα ξεσηκώνει το κοινό! Αυτός, σύμφωνα με Ανώτατους Αξιωματικούς του Ελληνικού επιτελείου, είναι κι ένας τρόπος που δυστυχώς αναλώνει και την χώρα μας με πολύ υψηλές επιφυλακές σ’ όλο το μήκος του Αν. Αιγαίου στην θάλασσα και τον αέρα. «Μπορεί να θέλουμε ως χώρα ν’ ανοίξουμε φτερά και ρότα προς την Αν. Μεσόγειο, ν’ ασχοληθούμε με πιο ουσιώδη ζητήματα, αλλά οι γείτονές μας είναι εκεί και εμείς αυτό, μέσα στην αυλή του σπιτιού μας δεν το ανεχόμαστε σε καμία περίπτωση», λέει με νόημα στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετεί σε μονάδα που καθημερινά αντιμετωπίζει την προκλητική συμπεριφορά του γείτονα.
Το Τουρκικό αφήγημα του εχθρού Πάντως η Τουρκία φροντίζει να χτίζει μέρα με την μέρα ένα δικό της αφήγημα ώστε να πείσει την κοινή γνώμη στο εσωτερικό της πως οι εχθροί της είναι κοντά και τα προβλήματα διαχρονικά και άλυτα.
Από τη μια το αφήγημα έχει ξεκινήσει με την προπαγάνδα περί ενός ναυτικού λαού που οφείλει να διεκδικεί το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, όμως όταν οι πανεπιστημιακές έρευνες δείχνουν το τι πιστεύει η κοινή γνώμη, τα πράγματα είναι αλλιώς…
Σύμφωνα λοιπόν με ετήσια έρευνα που κάνει το πανεπιστήμιο «Kadir Has» της Κωνσταντινούπολης και συγκεκριμένα το Τμήμα του Κέντρου Τουρκικών Μελετών που εργάζεται για την καλυτέρευση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας (στην οποία η Άγκυρα πάντα χρησιμοποιεί ως μέσω διπλωματίας και τις Ένοπλες Δυνάμεις της) οι πολίτες της γείτονος, έχουν κατατάξει την χώρα μας ανάμεσα στους πρώτους δέκα κινδύνους, με ποσοστό που φτάνει το 53,5%.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις περνούν πρώτα απ’ όλα από το Κυπριακό (προβληματικές διμερείς σχέσεις λόγω του Κυπριακού προβλήματος σε ποσοστό σχεδόν 55%) και λιγότερο από το Αιγαίο, για το οποίο οι ερευνητές απ’ ότι φαίνεται και έχει αναλυθεί στην χώρα μας, τοποθετούν το Αρχιπέλαγος στο πλάνο που θέλουν, ώστε να παραμένουν μονίμως οι προσπάθειες δημιουργίας τετελεσμένων σε «επαγρύπνηση».
Η προσάρτηση των Κατεχομένων προκρίνεται ως λύση του προβλήματος με ποσοστό που αγγίζει το 42%. Στρατικοποίηση για τα νησιά του Αιγαίου και θαλάσσιες δικαιοδοσίες σε αυτό είναι ως γνώμη των πολιτών σε υψηλά επίπεδα, άνω του 53%. Οι ΗΠΑ Νο1 απειλή λέει η έρευνα του Τουρκικού Πανεπιστημίου
Οι πολύ καλές αυτό το διάστημα διμερείς σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ, η επιθετική πολιτική του Κογκρέσου, Γερουσίας, Πενταγώνου, (παρά τα χαϊδέματα του Ντόναλντ Τράμπ προς τον Τούρκο πρόεδρο και την προσπάθεια δικαιολογίας -της αγοράς των S-400- από τον Αμερικανό πρόεδρο), το πάγωμα της Τουρκίας από το πρόγραμμα κατασκευής των F-35, η αποπομπή των σαράντα ιπταμένων της Τουρκίας από τις ΗΠΑ που εκπαιδεύονταν στον τύπο του αεροσκάφους 5ης γενιάς, είναι μερικές από τις αιτίες.
Το εμπάργκο σε αναλώσιμα είδη για οπλικά συστήματα «made in USA» που διαθέτει η Τουρκία, η εγκατάλειψη σχεδόν από τους Αμερικανούς της Βάσης του Ιντσιρλίκ, οι κόντρες και διαφοροποιήσεις για το θέμα της Συρίας (παρά το γεγονός της δημιουργίας κοινών ζωνών) αλλά και οι ξεκάθαρες δηλώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το γεωτρύπανο «Yavuz» και την αδιαμφισβήτητη παραβίαση των Κυπριακών νερών , είναι ορισμένα από αυτά που η Τουρκία, πέρασε την λεπτή κόκκινη γραμμή των διμερών σχέσεων με τις ΗΠΑ.
Η ίδια έρευνα του Πανεπιστημίου, κατατάσσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ως τη Νο1 απειλή για την Τουρκία , μ’ ένα συντριπτικό ποσοστό που φτάνει το 81,3%. Δεν είναι παράλογο για την καθοδηγούμενη κι από μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ, Τουρκική κοινή γνώμη που ως δεύτερο μεγαλύτερο εχθρό βλέπει δυο χώρες.
Πρώτη μετά τις ΗΠΑ είναι ο Ισραήλ, άλλωστε είναι γνωστές οι κόντρες ανάμεσα στις δυο χώρες που δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν διαφιλονικήσει προειδοποιώντας οι μεν του δε και αντιστρόφως. Δέκα σχεδόν μονάδες κάτω από το ποσοστό της Αμερικής φτάνει το Ισραήλ, στο 71%. Επόμενος εχθρός που βλέπουν οι πολίτες μέσω της έρευνας του Τουρκικού Πανεπιστημίου είναι η διαχρονική φίλη της χώρας μας, η Γαλλία.
Οι λεκτικοί διαξιφισμοί Μακρόν και Ερντογάν με φόντο τα ενεργειακά και τις παράνομες κινήσεις της Άγκυρας στην Κυπριακή ΑΟΖ, έχουν ανεβάσει το ποσοστό «εχθρότητας» του Παρισιού περίπου στο 65%. Οι φίλες της Τουρκίας, αυτές που έστειλαν κόσμο στα ερευνητικά και τα γεωτρύπανα Όταν το επιστημονικό προσωπικό από τις Σκανδιναβικές χώρες που είχε μεταβεί στην Τουρκία προκειμένου να πιάσει δουλειά στο ερευνητικό «Barbaros» και στο γεωτρύπανο «Fatih», είχε προειδοποιηθεί- από τις εταιρίες ενεργειακούς κολοσσούς- ν’ απομακρυνθεί γεγονός που έγινε, το Αζερμπαϊτζάν ήταν η χώρα που στάθηκε δίπλα στην Τουρκία.
* Οι Αζέροι είχαν στείλει προσωπικό για την επάνδρωση των πλοίων της φίλης Τουρκίας και με αυτούς εργάζονται ακόμη στην Κυπριακή ΑΟΖ. Αυτή η χώρα είναι η Νο1 φίλα προσκείμενη προς την Τουρκία, ακολουθεί το Τουρκμενιστάν και το ψευδοκράτος. Συμπερασματικά και μόνο από τις χώρες που είναι φίλες προς την Τουρκία, δεν φαίνεται να υπάρχει ο Δυτικός παράγοντας πράγμα που δείχνει να αποφεύγει η έρευνα του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, παρουσιάζοντας μια εικόνα εντελώς διαφορετική από αυτή που πολλές φορές επιχειρούν οι Αξιωματούχοι της Κυβέρνησης Ερντογάν να παρουσιάζουν…
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου