Από Σάββας Δ. Βλάσσης
“Της πλάκας”, από πλευράς “μεγέθους” και για τα μέτρα της Πολεμικής Αεροπορίας, απεδείχθη η άσκηση ANATOLIAN EAGLE 2019, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 17-28 Ιουνίου από την Τουρκική Αεροπορία.
Η άσκηση που μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία το 2016 δεν πραγματοποιήθηκε τα επόμενα δύο έτη, επαναλήφθηκε εφέτος με συμμετοχή περίπου 40 αεροσκαφών της Τουρκικής Αεροπορίας και 20 ξένων χωρών (ΗΠΑ 6 F-15E, Ιορδανία 3 F-16A, Ιταλία 3 AMX, Κατάρ 1 C-17 συν 1 C-130, Πακιστάν 5 JF-17, NATO 1 E-3A). Από τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν στις 27 Ιουνίου στον τουρκικό Τύπο, είχαν πραγματοποιηθεί συνολικώς 389 έξοδοι, κάποιες εκ των οποίων ενδεχομένως αφορούσαν τα δύο ακροβατικά F-16 SOLO TURK και τα έξι “ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΑΣΤΕΡΙΑ”, συμμετοχή χωρίς κάποια επιχειρησιακή αξία ασφαλώς.
Σημειώνεται δε ότι και πάλι εμφανίσθηκαν διθέσια τουρκικά F-16D, που επιχείρησαν με έναν μόνο ιπτάμενο και όχι με διμελές πλήρωμα. Ένδειξη η οποία σχετίζεται σε έναν βαθμό με την έλλειψη ιπταμένων στις τάξεις της Τουρκικής Αεροπορίας.
Το F-16D Block 40M που, τουλάχιστον παλαιότερα, επιχειρούσε με την 181 Μοίρα, τροχοδρομεί για μία έξοδο στο πλαίσιο της ANATOLIAN EAGLE 2019.
Το στοιχείο περί 389 συνολικώς αεροπορικών εξόδων, δημοσιοποιήθηκε από την Daily Sabah σε ανταπόκριση του Mustafa Kırıkçıoğlu ενώ αναφέρθηκε και σε βίντεο που αφορούσε την συμμετοχή της 494ης Μοίρας Μαχητικών της USAF. Με την μόνη διαφορά ότι το δεύτερο ανέφερε πως “εκτελέσθηκαν περισσότερες από 389 έξοδοι“, αφού προφανώς κάποιες λίγες επιπλέον έξοδοι πραγματοποιήθηκαν την τελευταία ημέρα.
Εάν δεν πρόκειται για κάποια προσπάθεια αντιπληροφόρησης, προκειμένου να δημιουργηθεί αρνητική εικόνα για την κατάσταση της Τουρκικής Αεροπορίας (εντελώς απίθανο δεδομένου ότι ο αριθμός διασταυρώνεται από αμερικανική πηγή) τότε η σύγκριση με τον ΗΝΙΟΧΟ 2019 είναι αποκαλυπτική. Στην άσκηση της Πολεμικής Αεροπορίας συμμετείχαν 77 συνολικώς αεροσκάφη που πραγματοποίησαν συνολικώς 863 εξόδους!
Η σύγκριση δείχνει μια τρομακτική διαφορά στο “έργο” που εκτέλεσαν τα συμμετέχοντα αεροσκάφη στις δύο ασκήσεις, που παρά την σχετικώς μικρή διαφορά (77 έναντι περίπου 60) στην ANATOLIAN EAGLE 2019 συμπληρώθηκε μόλις το 50% του πτητικού έργου που εκτελέσθηκε στον ΗΝΙΟΧΟ 2019. Επί της ουσίας, ο συνολικός κατά μέσον όρο αριθμός εξόδων ανά ημέρα στο Ικόνιο, αντιστοιχούσε σε ένα μόνο COMAO του ΗΝΙΟΧΟΥ 2019!
Στην άσκηση της Πολεμικής Αεροπορίας, το ημερήσιο πρόγραμμα περιελάμβανε περίπου 100 εξόδους, γεγονός που σημαίνει ότι κάθε αεροσκάφος συμπλήρωνε 1,3 έξοδο ανά ημέρα, ένα πολύ ικανοποιητικό νούμερο για άσκηση. Οι 389 έξοδοι από 60 περίπου αεροσκάφη στο δεδομένο χρονικό διάστημα της ANATOLIAN EAGLE 2019, θα μπορούσαν χαρακτηρισθούν απλώς ως “τραγικός”, ως αριθμός και επίδοση.
Όλα τα ανωτέρω, έχουν σημασία και αποτελούν μια ένδειξη για το επίπεδο συγκρίσεως στο οποίο βρίσκονται οι δύο ανταγωνιστικές αεροπορικές δυνάμεις της περιοχής.
Εξ αφορμής των ανωτέρω, συμπερασματικώς, η Πολεμική Αεροπορία βρίσκεται σε μια δυναμική και ανοδική πορεία ως προς την διεθνή προβολή και συμβολή της στην αεροπορική εκπαίδευση. Η επιτυχία του ΗΝΙΟΧΟΥ είναι δεδομένη και η συγκυρία με την γείτονα που αντιμετωπίζει σχετικό πρόβλημα, πρέπει να αξιοποιηθεί ώστε να προχωρήσει πιο δυναμικά το όραμα του ΓΕΑ για την μετεξέλιξη της 120 ΠΕΑ στην Καλαμάτα, σε διεθνές κέντρο αεροπορικής εκπαιδεύσεως. Και αυτό σε μία εποχή που από πλευράς προτεραιοτήτων, η ηγεσία δείχνει να έχει επιλέξει να στρέψει το ενδιαφέρον της σε εξοπλιστικά προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού που θα απορροφήσουν το κύριο μέρος των αναπτυξιακών προϋπολογισμών. Ενδεχομένως να πρέπει να εξετασθεί μια πιο χαμηλού κόστους λύση, για την ταχύτερη επίλυση του προβλήματος της Πολεμικής Αεροπορίας στην εκπαίδευση, σε συνάρτηση με τον φιλόδοξο στόχο που υπάρχει για την Καλαμάτα.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου