GuidePedia

0
.

Ενα ίσως και δύο βήματα μπροστά από τους Αμερικανούς φαίνεται πως είναι ο Ρ.Τ.Ερντογάν.
Μπορεί σήμερα η Ουάσινγκτον μέσω γνωστών ΜΜΕ να απείλησε με εμπάργκο στα ανταλλακτικά των F-16 και σε ότι άλλο αμερικανικό οπλισμό διαθέτει η Αγκυρα, όμως οι σχετικές τουρκικές μελέτες και οι σχεδιασμοί έχουν γίνει τουλάχιστον 1-3 χρόνια πριν, αμέσως μόλις έγινε η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία.

Τότε φαίνεται πως οι σχεδιαστές στρατηγικής της Αγκυρας πήραν την απόφαση να αποδεσμευθούν σταδιακά από το δυτικό αμυντικό υλικό. Μάλιστα σε πολλές μελέτες τους γινόταν λόγος για πολύ "10 χρόνια κενό ασφαλείας" (security gap).

Οι Τούρκοι θεωρούν πως τα 10 χρόνια είναι αρκετά για να μπορέσουν να αντικαταστήσουν το δυτικό αμυντικό υλικό με δικό τους προχωρώντας παράλληλα σε μαζικές συμπαραγωγές κρίσιμων οπλικών συστημάτων με Ρωσία ακόμη και με Κίνα.

Στο διάστημα αυτό πιστεύουν πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από Ελλάδα. Θεωρούν την τωρινή αλλά και τις μελλοντικές πολιτικές ηγεσίες μας εξαιρετικά αδύναμες για λήψη σοβαρών αποφάσεων που θα εξυπηρετήσουν το εθνικό μας συμφέρον.
Είναι φανερό πως η χτεσινή απελευθέρωση του Αμερικανού ερευνητή της NASA, Σερκάν Γκελγκέ, από τον Ρ.Τ.Ερντογάν εντάσσεται στο ίδιο σχέδιο: Η Αγκυρα κερδίζει πολύτιμο χρόνο και καθυστερεί τις αμερικανικές αποφάσεις.

Ο Ερντογάν αφού πρώτα φυλάκισε Αμερικανούς, τώρα τους απελευθερώνει έναν-έναν όταν αυτός το κρίνει απαραίτητο σε μια διπλωματική κίνηση σαφέστατα υπολογισμένη εκ των προτέρων.
Υπενθυμίζουμε πως ο Γκελγκέ καταδικάστηκε τον Φεβρουάριο του 2018 σε επτάμισι χρόνια κάθειρξη επειδή ανήκε σε δίκτυα των γκιουλενιστών. Ηταν φυλακή από το 2016.

Οι αναφορές του Ρ.Τ.Ερντογάν στους S-500 δεν είναι τυχαίες. Ολες οι χώρες που εχουν "security gap" σε δυτική τεχνολογία πχ αεροσκάφη, στρέφονται προς βαλλιστικά-αντιπλοϊκά και γενικά αντιπυραυλικά συστήματα όπως για παράδειγμα η Τεχεράνη αλλά και η ίδια η Ρωσία όταν μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ δεν μπορούσε να συντηρήσει επαρκή αριθμό μαχητικών.
Αρα ο Ερντογάν μας έχει ήδη πει τι σκέφτεται να κάνει. Το θέμα είναι ότι πολλοί νομίζουν πως "παίζει" ακόμη... Το προφίλ του δείχνει πως έχει ήδη επιλέξει και τον επόμενο ηγέτη της Τουρκίας...

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top