GuidePedia

0

Με φόντο την συγκρατημένη αισιοδοξία από την τελευταία συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον “Σουλτάνο” αλλά με την Τουρκία να επιμένει στην τακτική καρότο και μαστίγιο, ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την συνάντηση Ευάγγελου Αποστολάκη και Χουλουσί Ακάρ στις Βρυξέλλες.

Αμφότεροι πλέον, με το κοστούμι του υπουργού, οι δυο πρώην Α/ΓΕΕΘΑ Ελλάδας και Τουρκίας καλούνται να “χτίσουν” πάνω στα “θεμέλια” όπως παρουσιάστηκαν, της επαναπροσέγγισης, το επόμενο επίπεδο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.‘’Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, πάντα έχουν ένα θέμα, πάντα έχουμε up και down. Αυτό τον καιρό και μετά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού, έχει φανεί ότι μπορούμε ξανά να ενώσουμε ένα δίαυλο επικοινωνίας με στόχο να πέσει η ένταση στο Αιγαίο επ’ ωφελεία και των δύο χωρών. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να είμαστε μονίμως σε σύγκρουση και να διακινδυνεύουμε ανά πάσα στιγμή να προκύψει κάποιο ατύχημα με ανεξέλεγκτες εξελίξεις. Την επόμενη εβδομάδα εγώ θα συναντήσω τον Τούρκο ομόλογο μου, με τον οποίο γνωριζόμαστε και θα προσπαθήσουμε να βρούμε κάποια άκρη, ούτως ώστε να καταφέρουμε να λιγοστέψουμε την ένταση και τις επικίνδυνες κινήσεις που μπορεί να γίνονται στο Αιγαίο.’ ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα που εξέπεμψε 48 ώρες πριν το ραντεβού ο κ. Αποστολάκης.

Το τετ-α-τετ των δυο ανδρών θα γίνει στο περιθώριο της Συνόδου των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ και πρόκειται για την πρώτη συνάντηση που θα έχουν μετά την απελευθέρωση των δυο Ελλήνων Στρατιωτικών.

Το πεδίο άλλωστε των ΜΟΕ, ήταν ένα από τα πολλά, που η πολύμηνη κράτηση των Αγγελου Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη, είχε επηρεάσει. Μάλιστα σχεδόν 8 ημέρες πριν από την απελευθέρωσή τους, ο τότε Ναύαρχος Αποστολάκης είχε παγώσει με εντολή του τα ΜΟΕ με τη γείτονα. Συγκεκριμένα με έγγραφο του ΓΕΕΘΑ που είχε διανεμηθεί προς όλα τα Γενικά Επιτελεία, είχε δοθεί η εντολή για διακοπή της εφαρμογής των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία έως τα τέλη τ0υ 2018.

Η αναστολή δεν αφορούσε στο σύνολο των ΜΟΕ, τα οποία μεταξύ άλλων προβλέπουν την μη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων κατά την διάρκεια του καλοκαιριού και κατά την διάρκεια μεγάλων θρησκευτικών εορτών, αλλά και την ανταλλαγή επισκέψεων σε επίπεδο διοικητών και επικεφαλής σχηματισμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, καθώς επίσης την πραγματοποίηση κοινών γυμνασίων υπό συμμαχικό καπέλο.

Όμως ο κ. Αποστολάκης γνώριζε ότι πέραν του συμβολισμού και τον αντίκτυπο που θα είχε η ουσία της συγκεκριμένης κίνησης. Τα γεγονότα που επακολούθησαν, όχι η απελευθέρωση, αλλά τα διαδοχικά περιστατικά στην μεθοριακή γραμμή, ανέδειξαν τη σημασία τους. Ταυτόχρονα δικαίωσαν την σταθερή ελληνική επιδίωξη και υπερασπιστική γραμμή αναφορικά με τους δυο Έλληνες Στρατιωτικούς και το περίβλημα πολιτικής εκμετάλλευσης με το οποίο η Τουρκία κάλυψε την περίπτωσή τους.

Εκείνη την περίοδο άλλωστε η λειτουργία της "κόκκινης" γραμμής επικοινωνίας, είχε διακοπεί.

πηγή


 Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top