GuidePedia

0

    Αμυντικό σύμφωνο Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου-Ισραήλ

Παίρνοντας την σκυτάλη από τον Υπ. Ενέργειας της Τουρκίας, ο οποίος χθες ανακοίνωσε τουρκική γεώτρηση μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου κάπου στην Μεσόγειο από τον "Πορθητή", το ψευδο-ΥΠΕΞ ανακοίνωσε πριν λίγο πως η τουρκική κρατική εταιρεία ενέργειας ΤPAO από κοινού με την "ΤΔΒΚ" θα εκκινήσουν με πρόγραμμα ερευνών για φυσικό αέριο εντός της Κυπριακής ΑΟΖ!

Από την πλευρά τους, Ελλάδα-Κύπρος-Αίγυπτος ανακοίνωσαν αμυντική συμφωνία λέγοντας «η τουρκική απειλή κατά ενός, αποτελεί απειλή για όλους». Παράλληλα ανακοινώθηκε η έναρξη συνομιλιών με προοπτική να καταλήξουν σε συμφωνία στο θέμα οριοθέτησης των Αποκλειστικών τους ΑΟΖ Ελλάδα και Αίγυπτος.

Νεώτερες πληροφορίες σήμερα από την Τουρκία, αναφέρουν ότι η γεώτρηση αυτή θα πραγματοποιηθεί εντός κυπριακής ΑΟΖ και συγκεκριμένα μεταξύ των τεμαχίων «8» και «9», σε θαλάσσια περιοχή στα ανοικτά της Λεμεσού, σε περιοχή που τα κατεχόμενα ορίζουν αυθαίρετα ως ΑΟΖ του ψευδοκράτους τους.

Οι δηλώσεις Οζερσάι έγιναν στο Anadolu, όπου μεταξύ άλλων χαρακτήρισε το άνοιγμα διαγωνισμού για το τεμάχιο "7" ως προσπάθεια ληστείας των δικαιωμάτων των Τ/κ.

«Η Τουρκία και η 'ΤΔΒΚ' δεν θα επιτρέψουμε στην ελληνοκυπριακή κυβέρνηση να πάρει ξένες εταιρείες στο Οικόπεδο 7» ανέφερε ο Οζερσάι για να προσθέσει:

"Τ/κ και η ΤPAO θα ξεκινήσουν το πρόγραμμα εξερεύνησης φυσικού αερίου στο νοτιοδυτικό νησί" .

«Η ‘ΤΔΒΚ’ και η TPAO θα κάνουμε τις δικές μας έρευνες και θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας στο οικόπεδο 7».

Μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε «παράνομο» το άνοιγμα διαγωνισμού για το οικόπεδο «7» στην ΑΟΖ προς τις ξένες εταιρείες από την Δοίκηση των Ε/κ όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, τονίζοντας πως είναι μια προσπάθεια να ληστέψουν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

Τριμερής: «Η τουρκική απειλή κατά ενός, αποτελεί απειλή για όλους»

Ολοκληρώθηκε η 6η Τριμερής Σύνοδος Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου στην Ελούντα της Κρήτης, με τη συμμετοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, του Έλληνα Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και του Προέδρου της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Η Σύνοδος των τριών ηγετών ξεκίνησε στη 13:20 με περίπου 3 ώρες καθυστέρηση, καθώς προηγήθηκαν οι διμερείς επαφές που διήρκεσαν περισσότερο από τον αρχικό προγραμματισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξαν τρεις συμφωνίες:

-Η Γαλλία μπαίνει στο άξονα πολυμερούς σχηματισμού με τις τρεις χώρες.

-Οι τρεις χώρες αποφάσισαν ότι απειλές της Τουρκίας εναντίον του οποιουδήποτε κράτους που συμμετέχει στην τριμερή, θα θεωρείται απειλή και για τα υπόλοιπα κράτη. Δηλαδή θα υπογραφεί αμυντικό σύμφωνο μεταξύ των εμπλεκομένων χωρών.

Στα σκαριά δημιουργία άτυπου φόρουμ με έδρα την Αίγυπτο για την ενέργεια με την συμμετοχή Ισραήλ

-Αναμένεται ότι οι τρεις ηγέτες θα υιοθετήσουν Κοινή Διακήρυξη. Με το πέρας των τριμερών διαβουλεύσεων θα υπογραφεί αριθμός συμφωνιών και θα ακολουθήσουν δηλώσεις των τριών ηγετών στους δημοσιογράφους.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έγραψε στο twitter:

"Στην Κρήτη, τη γενέτειρα ενός εκ των πρώτων Ευρωπαϊκών Πολιτισμών, του Μινωικού, η 6η Σύνοδος Κορυφής Κύπρου - Ελλάδας - Αιγύπτου. Aξιολόγηση της μέχρι τώρα πορείας της συνεργασίας μας, τα θετικά αποτελέσματα της οποίας μας ωθούν σε εκπόνηση επιπρόσθετων κοινών σχεδιασμών".

Σύνοδος Κορυφής: "Η απειλή για τον ένα αποτελεί απειλή για όλους"

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στην Ελούντα της Κρήτης η 6η Τριμερής Σύνοδος Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου, με τη συμμετοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Προέδρου της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Οι τρεις ηγέτες υιοθέτησαν μία Κοινή Διακήρυξη, ενώ υπογράφηκε και ένας αριθμός συμφωνιών.

Πριν από την Τριμερή, πραγματοποιήθηκαν ξεχωριστές συναντήσεις μεταξύ τους.

Οδηγίες στους Υπουργούς Εξωτερικών Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου να προχωρήσουν στη διεύρυνση της τριμερούς συνεργασίας με τη Γαλλία, έδωσαν οι ηγέτες των τριών χωρών Αναστασιάδης, Τσίπρας και Σίσι κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στην Ελούντα της Κρήτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες αποφασίστηκε επίσης η σύσταση μόνιμης Γραμματεία για επίβλεψη και βελτίωση του συντονισμού των τριών χωρών, με έδρα τη Λευκωσία.

"Η ενεργειακή ασφάλεια αφορά όλες τις χώρες. Απειλή κατά μιας είναι απειλή κατά όλων των χωρών" τόνισε αρμόδια διπλωματική πηγή .

Oι τρεις ηγέτες αποφάσισαν επίσης τη δημιουργία άτυπου φόρουμ με έδρα στην Αίγυπτο με τη συμμετοχή όλων των χωρών της περιοχής για συζήτηση θεμάτων ενέργειας.

Αλέξης Τσίπρας: "Εκφράσαμε τη στήριξή μας στην Κύπρο για την αξιοποίηση της ΑΟΖ, έναντι οποιασδήποτε απειλής."

O Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η επιλογή της Κρήτης για την Σύνοδο είναι συμβολική καθώς γειτνιάζει με την Κύπρο και την Αίγυπτο και αποτελεί οικονομικό και πολιτιστικό σταυροδρόμι μεταξύ των τριών χωρών. Ενώ τόνισε ότι σε λίγο καιρό η Κρήτη θα είναι ενεργειακά αυτόνομη καθώς ολοκληρώνεται το έργο καλωδιακής σύνδεσης και φιλοδοξεί να γίνει ενεργειακός κόμβος με την ολοκλήρωση των σχεδιασμών των τριών χωρών.

"Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος αποτελούν πυλώνα σταθερότητας σε μία περιοχή αστάθειας. Η συνεργασία μεταξύ των χωρών μας απελευθερώνει μοναδικές προοπτικές για το μέλλον."

Ο κύριος Τσίπρας τόνισε ότι στο τραπέζι του διαλόγου τέθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος αναφορικά με την οικονομία, το εμπόριο, την ενέργεια, ενώ επισήμανε ότι λύσεις στα προβλήματα της περιοχής δεν μπορούν να εξευρεθούν χωρίς την Αίγυπτο.

"Η ενεργειακή ασφάλεια αφορά όλες τις χώρες. Θα υπάρχει συλλογική αντιμετώπιση των προκλήσεων. Η απειλή για τον ένα αποτελεί απειλή για όλους"

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός είπε ότι και οι τρεις ηγέτες εξέφρασαν υποστήριξη στις προσπάθειες του Προέδρου Αναστασιάδη για λύση του Κυπριακού και ότι "ως Ελλάδα υποστηρίζουμε την επανέναρξη των διαβουλεύσεων από το σημείο όπου τερματίστηκαν οι συνομιλίες στο Κρανς Μοντάνα με βάση το πλαίσιο Γουτιέρες"

"Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου αποτελεί τη βάση στην οποία μπορούν να οικοδομηθούν σχέσεις φιλίας μεταξύ των χωρών της Αν. Μεσογείου. Εκφράσαμε τη στήριξή μας στην Κύπρο για την αξιοποίηση της ΑΟΖ, έναντι οποιασδήποτε απειλής. Η εξόρυξη είναι σημαντική για όλο τον Κυπριακό λαό."

Αναφορικά με τον καθορισμό ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας ανέφερε ότι συμφώνησε με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο να παρακαμφθούν τεχνικές δυσκολίες και να προχωρήσει ο καθορισμός.

"Τονίσαμε τη σημασία που έχει η οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ των χωρών μας και γενικότερα των χωρών της περιοχής στη βάση του δίκαιου της θάλασσας και συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε σε αυτό το συντομότερο δυνατόν."

Τον ερχόμενο Φεβρουάριο είναι προγραμματισμένη Σύνοδος Κορυφής μεταξύ ΕΕ και Αραβικού Συνδέσμου, γεγονός που συμβάλει σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, στην εδραίωση της συνεργασίας μεταξύ των μερών και τόνισε ότι

"Μιλήσαμε για τις ευκαιρίες για ελληνικές και κυπριακές εταιρίες με την ανάπτυξη του Νέου Καϊρού και υπογράψαμε σχετικά μνημόνια συνεργασίας."

Σίσι: Οι σχέσεις μας οχυρό κατά του εξτρεμισμού

"Αισθάνομαι μια μεγάλη χαρά που βρίσκομαι σε αυτή την όμορφη Κρήτη. Πράγματι θα θέλαμε να μέναμε παραπάνω" ανάφερε στην αρχή της δικής του τοποθέτησης ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αλ Σίσι.

Όπως είπε η εταιρική πορεία δεν πηγάζει μόνο από τη γειτνίαση αλλά και από τον κοινό πολιτισμό των τριών χωρών και πως κατά την συζήτηση που είχαν τόνισαν την επιμονή για κοινές συνεργασίες έτσι να γίνουν παράδειγμα στην περιοχή.

"Η διάσκεψη κορυφής των χωρών και οι σχέσεις φιλίες θα είναι πάντα ένα οχυρό απέναντί των προκλήσεων όπως είναι ο εξτρεμισμός και η τρομοκρατία" ανέφερε

Ο κ. Σίσι, είπε ότι μέσα από συνεργασίες μπορεί να ελεγχθεί η κατάσταση στην περιοχή και οι χώρες να αναλάβουν τις ευθύνες τους. "Διαπιστώσαμε προσέγγιση και ταύτιση απόψεων σε θέματα για την περιοχή. Όπως στη Λιβύη δεν υπάρχει ανάγκη για αιματοχυσία" σημείωσε.

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος αναφέρθηκε και στο θέμα του Παλαιστινιακού λαού για ανάκτηση των εδαφών τους με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ αλλά και την ανάγκη να υπάρξει μια διαχείριση της κατάστασης στο Ιντλίμπ και να ανακτήσει τις δυνάμεις του ο στρατιωτικός θεσμός στη Λιβύη.

Στη δήλωση του ανέφερε ότι δόθηκε μεγάλη σημασία στα κοινά θέματα που αφορούν τις τρεις χώρες για συνεργασία και ανάγκη σύσφιξης σχέσεων με βάση την ενέργεια.

"Στο τέλος θέλω να σας ευχαριστήσω για τις προσπάθειες που καταβάλετε, έχοντας υπόψη την ανάγκη για σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή" κατέληξε. ​

Νίκος Αναστασιάδης: "Η τριμερής συνεργασίας δεν γίνεται για να αποκλειστεί οποιοσδήποτε."

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε ότι η σημερινή Σύνοδος σηματοδοτεί νέα προοπτική για ενδυνάμωση των ήδη εξαίρετων δεσμών των τριών χωρών.

"Ο μηχανισμός συνεργασίας έχει να παρουσιάσει απτά αποτελέσματα σε πολιτικό και οικονομικο επίπεδο"

Επισήμανε την εντατικοποίηση του διαλόγου για επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων σε όλους τους τομείς, την ενέργεια, τον τουρισμό, τις επενδύσεις. Και τόνισε ότι "αυτή η τριμερής συνεργασίας δεν γίνεται για να αποκλειστεί οποιοσδήποτε."

"Αυτό που επιδιώκουμε είναι συγκυρίες συνεργασίας για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και την επίτευξη ειρήνης στην περιοχή"

Ο Νίκος Αναστασιάσης εξέφρασε αποφασιστικότητα για να μπει σε διάλογο για την λύση του Κυπριακού, με πλήρη σεβασμό στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και με βάση το διεθνές δίκαιο.

Σε ότι αφορά το μεταναστευτικό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι μεγάλο μέρος υποδειγματικής διαχείρισης εμπίπτει στην Αίγυπτο.

"Η ευημερία των λαών Ελλάδας και Αιγύπτου θα σημαίνει ευημερία και για τον δικό μου λαό."

Οι Υπουργοί Εξωτερικών των τριών χωρών υπέγραψαν συμφωνία για τον τομέα της εκπαίδευσης, μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και μνημόνιο για τις επενδύσεις.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top