GuidePedia

0

«Πόρτα» ΗΠΑ στην Τουρκία: «Ξεχάστε το, τα τουρκικά στρατεύματα δεν θα εισέλθουν στην Ιεράπολη» – H Oυάσινγκτον συνεχίζει να εξοπλίζει τους Κούρδους

Απαγορευτικό έβαλαν οι ΗΠΑ στον Ερντογάν και στον τουρκικό στρατό σχετικά με την επικείμενη εισβολή του στην Ιεράπολη, δείχνοντας τις άγριες προθέσεις τους στα νέο-οθωμανικά σχέδια υφαρπαγής της Βόρειας Συρίας, διότι πολύ απλά οι ίδιοι ετοιμάζουν το ανεξάρτητο Κουρδιστάν.

Την ίδια στιγμή οι Αμερικανοί μετακινούν ένα μεγάλο κονβόι από ΤΟΜΑ και πεζοναύτες μαζί με φορτηγά με καύσιμα στην πόλη σε μια κίνηση να «κλειδώσουν” τις όποιες τουρκικές αντιδράσεις.

«Σύμφωνα με τον οδικό χάρτη που συμφώνησαν ΗΠΑ και Τουρκία, τα τουρκικά στρατεύματα δεν θα εισέλθουν στην πόλη Manbij», δήλωσε σήμερα το πρωί ο Eric Pahon, εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας.

Διευκρινίζοντας ο ίδιος τι ακριβώς εννοούσε, απάντησε: «για το άμεσο μέλλον οι Τούρκοι δεν θα φτάσουν στα όρια της Ιεράπολης με κανέναν τρόπο» .

Ο Pahon εξήγησε ότι ο οδικός χάρτης για την πόλη, τον οποίο ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο συζήτησε με τον Τούρκο ομόλογό του στις αρχές Ιουνίου, ήταν μια «γενική συμφωνία» μεταξύ των δύο πλευρών, με σκοπό την συνεργασία, αλλά η αρχική συμφωνία δεν είχε λεπτομέρειες.

Ένα βασικό στοιχείο του οδικού χάρτη περιλαμβάνει κοινές περιπολίες μεταξύ αμερικανικών και τουρκικών δυνάμεων.

Αυτές οι περιπολίες όμως θα διεξαχθούν εκτός της πόλης , επειδή ορισμένα ζητήματα υλικοτεχνικής υποστήριξης παραμένουν προς επίλυση.

«Έχουμε μεταφέρει εξοπλισμό για να αρχίσουμε την εκπαίδευση για τις περιπολίες και «έχουμε εγκαταστήσει τον εκπαιδευτικό χώρο”, δήλωσε ο Pahon, συνεχίζοντας «στέλνουμε προσωπικό εκεί», (δηλαδή νέες μονάδες Αμερικανών πεζοναυτών).

Ο Pahon παραδέχτηκε ότι για λίγο η κατάσταση στην Ιεράπολη ήταν «τεταμένη», αλλά «το διευθετήσαμε αυτό».

Οι παρατηρήσεις του Pahon πραγματοποιήθηκαν μετά την σφοδρή κριτική από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι, «η δουλειά καθυστερεί στην Ιεράπολη . Η συμφωνία στην οποία ήρθαμε με τις ΗΠΑ δεν εφαρμόζεται προς τη σωστή κατεύθυνση», παραπονέθηκε ο Ερντογάν.

Οι Τούρκοι αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι ο οδικός χάρτης έπρεπε να εφαρμοστεί εντός 90 ημερών από τη συμφωνία της 4ης Ιουνίου, αλλά όπως εξήγησε ο Pahon, «υπάρχει ένα αρκετά σύνθετο πρόβλημα. Δεν καταφέραμε να κάνουμε την δουλειά μέσα σε 90 ημέρες, αλλά σημειώνεται πρόοδος», επιβεβαίωσε.

Ο Pahon εξήγησε ότι το πρόβλημα έγκειται στο ότι Αμερικανοί και Τούρκοι αξιωματούχοι παρουσίασαν πολύ διαφορετικές εικόνες μιας άλλης πτυχής του οδικού χάρτη, με τη συμμετοχή των Μονάδων Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG) και εκεί ακριβώς βρίσκεται το πρόβλημα των Τούρκων.

Η Τουρκία θεωρεί το YPG ως το συριακό σκέλος του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK), το οποίο θεωρεί τρομοκρατική ομάδα. Ωστόσο, οι ΗΠΑ βλέπουν το YPG ως ξεχωριστή οντότητα.

Πριν μια εβδομάδα, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Hulusi Akar, διαμαρτυρήθηκε για τη συνεχιζόμενη παρουσία του YPG στην Ιεράπολη .

Ωστόσο, το ζήτημα για τους Τούρκους αξιωματούχους είναι ότι τα μέλη του YPG βρρίσκονται ακόμα στο Στρατιωτικό Συμβούλιο της Ιεράπολης (MMC).

Η πόλη αυτή έχει σε ποσοστό 60% Άραβες , ενώ το υπόλοιπο 40% είναι συνδυασμός Κούρδων, Τουρκμένων και Κυρκάσιων, σύμφωνα με τις δημογραφικές στατιστικές των ΗΠΑ.

Όσοι εκτιμούν όμως ότι Τουρκία και ΗΠΑ «θα τα βρουν» στην Συρία πλανώνται .

Τα συμφέροντα των δύο χωρών είναι εντελώς αντίθετα και αφορούν :

Α. για τις μεν ΗΠΑ, την δημιουργία ανεξάρτητου Κουρδιστάν με ένωση των Κούρδων του Ιράκ, του Ιράν και της Συρίας.

Β. της Τουρκίας, σχέδιο υφαρπαγής και ελέγχου της Β.Συρίας στα πλαίσια νέο-οθωμανικού σχεδίου αναβίωσης της πάλαι ποτέ τουρκικής αυτοκρατορίας των σουλτάνων.

Μεταφέρθηκαν Κούρδοι Peshmerga με V 22 Osprey από το ιρακινό Κουρδιστάν στη Β.Συρία για να πολεμήσουν για την ανεξαρτησία των Κούρδων απέναντι στις τουρκικές δυνάμεις.

Αυτοί οι Κούρδοι, εκπαιδεύονται εδώ και δύο χρόνια από Αμερικανούς, με πρόσχημα τον πόλεμο κατά των Τζιχαντιστών, για να πολεμήσουν με τους Τούρκους, κάτι που οι ΗΠΑ το επιθυμούν, όποτε οι κινήσεις δεν είναι διόλου τυχαίες.

Σύμφωνα με Ιρανό αξιωματούχο όλα ξεκινούν από το σχέδιο «Μεγάλη Μέση Ανατολή», που αναπτύχθηκε το 2001 από τον Αμερικανό Συνταγματάρχη Ralph Peters, και προβλέπει την δημιουργία του αποκαλούμενου «Μεγάλου Ισραήλ» .

Το σχέδιο του Πενταγώνου αναφέρει ότι το Ιράκ και η Συρία θα πρέπει να χωριστούν σε τρία μέρη, σιιτικό, σουνιτικό και κουρδικό.

Επίσης προβλέπεται η δημιουργία του «Μεγάλου Κουρδιστάν», το οποίο θα αποτελεί «μέρος του Ισραήλ» έως τον Ευφράτη.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top