GuidePedia

0

Το έχουμε ξαναγράψει και δεν θα βαρεθούμε να το επαναλαμβάνουμε. Οι στιγμές που περνάμε, σε Κύπρο και Ελλάδα, είναι ιστορικές.

Κι αυτό γιατί επανασχεδιάζονται ο χάρτης και οι ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή. Χρειάζεται προσοχή γιατί όσα συμβαίνουν σήμερα στη Συρία, όσα θα συμβούν αύριο στην Τουρκία, επηρεάζουν και θα επηρεάσουν την Κύπρο και την Ελλάδα.

Οι ανακατατάξεις πλέον στην γεωπολιτική σκακιέρα λαμβάνουν χώρα με ριπές που δύσκολα κάποιος μπορεί να συνειδητοποίησει. Τουρκία και ΗΠΑ πλέον απομακρύνονται. Πρόκειται για μία σχέση πάθους αλλά και μίσους, με τα συμφέροντά τους πλέον να μην συμβαδίζουν.

Η βόμβα Τραμπ

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, ο Ντόναλντ Τραμπ θέλει να δημιουργήσει μια «στρατηγική συμμαχία στη Μέση Ανατολή» , στο πρότυπο του ΝΑΤΟ ,για να αντιμετωπίσει τις φιλοδοξίες του Ιράν στην περιοχή. Η Τουρκία δεν υπάρχει καν πλέον στους σχεδιασμούς του Αμερικανού προέδρου.

Οπως αναφέρει το διεθνές πρακτορείο, αυτή η συμμαχία (MESA) αφορά τις έξι αραβικές χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC), δηλαδή το Μπαχρέιν, τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, το Κουβέιτ, το Ομάν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς και την Ιορδανία και την Αίγυπτο.

Αλλο ένα χτύπημα του Ν. Τραμπ στον Σουλτάνο που επιλέγει πλέον νέες συμμαχίες.

Ο ίδιος ο Ερντογάν γνωρίζει πως τα F-35 τελειώνουν οριστικά και η επόμενη κίνηση θα είναι να ακούσει την έναρξη επιβολής αμερικανικών κυρώσεων. Εκτός και αν οι ΗΠΑ του κάνουν όλα τα…..»χατήρια» και παραδώσουν Κυπριακή ΑΟΖ, μισό Αιγαίο και βάλε στα χέρια του…

Καθόλου τυχαίο πως η πρόσκληση στον Ρ.Τ.Ερντογάν έγινε στην πρωτεύουσα της Νότιας Αφρικής Γιοχάνεσμπουργκ όπου συνεδρίαζαν οι BRICS.

Ο Ρ.Τ.Ερντογάν παρακολούθησε την Σύνοδο 2018 των BRICS ενώ στην ομιλία του τόνισε την πρόθεση του να εντατικοποιήσει την συνεργασία του με τις χώρες των BRICS στους τομείς του εμπορίου, ανάπτυξης και επένδυσης.

«Ο κόσμος χρειάζεται ένα νέο πιο δίκαιο και αμερόληπτο σύστημα αξιολόγησης οικονομιών» τόνισε. Και αυτό διότι η δικιά του οικονομία ισοπεδώνεται από τους δυτικούς οίκους αξιολόγησης.Αρα όπως είχαμε προβλέψει η επιλογή είναι ΔΝΤ ή τράπεζα των BRICS.

Ο Ρ.Τ.Ερντογάν συνάντησε μετά τον Β.Πούτιν και τον πρόεδροτης Κίνας, Xi Jinping, δείχνοντας την νέα κατεύθυνση προς Ανατολή…

«Συμφωνήσαμε να ενδυναμώσουμε την διμερή μας συνεργασία» τόνισε.

Και λίγο αργότερα έσκασε η μεγάλη βόμβα για την Δύση.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάλεσε τους ηγέτες των χωρών BRICS ,όπου συμμετέχουν η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα και η Νότια Αφρική, να δεχθούν την Τουρκία στην Ένωση, σημειώνει το πρακτορείο ειδήσεων Tass, επικαλούμενο μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας.

«Είπα ότι εάν γίνουμε δεκτοί στην πλατφόρμα, τότε αυτή θα λάβει την ονομασία BRICST», είπε ο Τούρκος πρόεδρος στους δημοσιογράφους στην πρωτεύουσα της Νότιας Αφρικής, Γιοχάνεσμπουργκ, στις 27 Ιουλίου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Ερντογάν δήλωσε ότι τα μέλη της Ένωσης χαιρέτισαν την πρότασή του. Ειδικά η Κίνα, ανακοίνωσε ότι υποστηρίζει την πιθανή επέκταση.

Ένα βήμα πριν από το “κανόνι” οι τουρκικές τράπεζες

Οι πολλαπλοί κίνδυνοι για τις τουρκικές τράπεζες που οδήγησαν τον Ιούλιο σε ευρεία κλίμακα υποβαθμίσεις των αξιολογήσεων τους συνεχίζουν να απειλούν την πιστοληπτική τους ικανότητα, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Fitch Ratings.

Η συνεχής πτώση της τουρκικής λίρας, τα υψηλότερα επιτόκια και η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης αποτελούν σημαντικούς κινδύνους για την απόδοση των τραπεζών, την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού, την κεφαλαιοποίηση, τη χρηματοδότηση και τη ρευστότητα τους, τονίζει ο αμερικανικός οίκος.

«Αναμένουμε ότι η απόδοση του τομέα θα επιδεινωθεί το 2018» και οι περισσότερες από τις αξιολογήσεις των τραπεζών εξακολουθούν να παραμένουν σε αρνητικές προοπτικές ή υπό παρακολούθηση για πιθανή υποβάθμιση, υπογραμμίζει ο Fitch. Αναφέρει επίσης ότι οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας είναι ευαίσθητοι στην πτώση της τουρκικής λίρας, γεγονός που αυξάνει τα περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου σταθμισμένα σε ξένο νόμισμα.

«Εκτιμούμε ότι η πτώση κατά 10% της τουρκικής λίρας έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων το οποίο περιλαμβάνει 70% αμερικανικά δολάρια και 30% ευρώ θα μείωνε τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας του τραπεζικού τομέα στο τέλος του περασμένου Μαΐου κατά 40 μονάδες βάση, στο 15,6%”, τονίζει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης.

Σύμφωνα με τον Fitch, κινδύνους για τους κεφαλαιακούς δείκτες των τουρκικών τραπεζών δημιουργούν επίσης τα υψηλότερα επιτόκια, τα οποία μειώνουν την αξία του χαρτοφυλακίου ομολόγων, και η αδύναμη ποιότητα του ενεργητικού τους.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top