GuidePedia

0


Σοβαρό επεισόδιο είχαμε τα μεσάνυχτα της Δευτέρας γύρω από τις βραχονησίδες όταν τουρκικό σκάφος έρευνας διάσωσης UMUT εμβόλισε σκάφος του Λιμενικού!
Κατά τη διάρκεια κινήσεων που γίνονταν γύρω από τις βραχονησίδες, το τουρκικό πλοίο εμβόλισε το σκάφος του Λιμενικού Σώματος, προκαλώντας του ζημιές.

Χτύπησε με την πλώρη την πρύμνη του πλοίου ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος, το οποίο εκείνη τη στιγμή ήταν ακινητοποιημένο.

Το υπουργείο Ναυτιλίας αναφέρει ότι δεν πρόκειται για εμβολισμό, αλλά για πρόσκρουση δηλαδή επιχειρήθηκε να το «σπρώξει» έξω από την περιοχή!

Στο πλοίο του Λιμενικού προκλήθηκαν υλικές ζημιές, ενώ δεν υπήρξε τραυματισμός. Το σκάφος έχει μεταφερθεί στη Λέρο για επισκευή

Σημειώνεται ότι εδώ και αρκετό καιρό η τουρκική Ακτοφυλακή έχει “περικυκλώσει” τα Ίμια για να δηλώσει «κυριαρχία» στην περιοχή.

Μια «κυριαρχία» που την «έσπασε» ο ΥΕΘΑ Π.Καμμένος με την ρίψη στεφάνου για τους τρεις ήρωες πεσόντες του ΠΝ κατά την κρίση του 1996.

Το επεισόδιο έλαβε χώρα ακριβώς στις 23:45

Το σκάφος της τουρκικής Ακτοφυλακής επεδίωκε την βύθιση του «Γαύδος» αφού ο Τούρκος καπετάνιος κινήθηκε με μεγάλη ταχύτητα έχοντας βάλει πλώρη στοχεύοντας στο κέντρο το ελληνικού σκάφους το οποίο είναι σαφός μικρότερο από το δικό του πλοίο καθώς έχει 58 μέτρα μήκος και είναι κατασκευασμένο από κράμα αλουμινίου.

Εν ολίγοις οι Τούρκοι ήθελαν θύματα και επιχείρησαν να προκαλέσουν πολεμικό επεισόδιο.

Άλλωστε σύμφωνα με ανώτατες πηγές ο κυβερνήτης του ελληνικού σκάφους φέρεται να είπε ότι «ήθελαν να μας βυθίσουν μας έσωσα με ελιγμό»



Μόλις πριν λίγο δημοσιεύθηκε η πρώτη φωτογραφία με τις ζημιές στο «Γαύδος»



Το τουρκικό σκάφος είναι το Umut το οποίο είναι έρευνας και διάσωσης είναι κορβέτα που φέρει οπλισμό και διαθέτει και ελικόπτερο και έχει μήκος 100 μέτρα.

Στην περιοχή βρίσκονταν μαζί με τουλάχιστον άλλα τρία τουρκικά σκάφη όπως αναφέρουν ανώτατες πηγές.

Το σκάφος της ελληνικής Ακτοφυλακής σώθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή καθώς ο Έλληνας κυβερνήτης έδωσε εντολή για πρόσω ολοταχώς και με κατάλληλο ελιγμό απέφυγε να κτυπηθεί στο κέντρο όπως ήθελε να πράξει ο Τούρκος.

Με την πλώρη του το τουρκικό σκάφος κτύπησε το ελληνικό περιπολικό στην πρύμνη, προκαλώντας εκτεταμένη ζημιά.

Επρόκειτο για δολοφονική ενέργεια και σίγουρα ο Τούρκος καπετάνιος δεν έδρασε από μόνος του αλλά κατόπιν εντολών από ανώτατα στρατιωτικά κλιμάκια της Τουρκίας.

Άλλωστε αυτό επιβεβαιώνεται και από την ειρωνική δήλωση του Ρ.Τ.Ερντογάν

Μιλώντας στους δημοσιογράφους όταν ρωτήθηκε για το νέο επεισόδιο στα Ίμια, είπε: «Υπήρξε ένα γεγονός στα Ίμια αλλά δεν υπήρξε ιδιαίτερο πρόβλημα. Δυστυχώς οι Ελληνες πάλι απόρησαν. Τα ελληνικά πλοία πάνε και έρχονται στα Ίμια. Μην κάνετε τέτοια πράγματα. Θα μας βάλετε σε μπελάδες. Αστο να πάει… Φυσικά οι δυνάμεις μας έκαναν το καθήκον τους και πάλι χθες το βράδυ».

Και αυτόν τον άνθρωπο τον έφερε η ελληνική κυβέρνηση στην Ελλάδα πριν δύο μήνες για να μας ζητήσει και... «επικαιροποίηση» της Συνθήκης της Λωζάνης

Οι εξελίξεις από τα ευρήματα στην Κύπρο αναγκάζουν την Τουρκία να τα παίξει όλα για όλα προκειμένου να βάλει «χέρι» στους θησαυρούς των άλλων.

Αυτήν την στιγμή σύμφωνα με την ιστοσελίδα marinetraffic που δίνει σε πραγματικό χρόνο το σημείο που βρίσκονται τα πλοία που κινούνται στις θάλασσες, επιβεβαιώνονται οι μαρτυρίες των αλιέων καθώς απεικονίζονται τρία σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής στα Ίμια και εντός των Ελληνικών Χωρικών Υδάτων.

Πρόκειται για το TCSG 61, TCSG 313 και το TCSG UMUT







Το αρχηγείο του λιμενικού σώματος έβγαλε ανακοίνωση για το χθεσινό επεισόδιο στα Ιμια.

Περί ώρα 23:40 χθες, στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά των Ιμίων, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, τουρκική ακταιωρός πραγματοποίησε επικίνδυνους ελιγμούς κατά παράβαση των Διεθνών Κανόνων Αποφυγής Συγκρούσεων και προσέκρουσε στην πρυμναία αριστερή πλευρά του Πλοίου Ανοικτής Θαλάσσης (Π.Α.Θ.) “090” του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, το οποίο εκτελούσε διατεταγμένη περιπολία στην περιοχή.

Από τη σύγκρουση προκλήθηκαν υλικές ζημιές στο Π.Α.Θ. Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. “090”, ενώ δεν υπήρξε τραυματισμός μέλους πληρώματος. Το εν λόγω Π.Α.Θ. αποκτήθηκε με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό την επιτήρηση των θαλασσίων ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων.

πηγή

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top