Το ΝΑΤΟ δείχνει να… δόντια του στην Τουρκία του Ρ.Τ. Ερντογάν και προειδοποιεί πώς αν προχωρήσει η συμφωνία με την Ρωσία για την παραλλαγή των αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 τότε αυτομάτως θα καταστεί εχθρός. Αμερικανοί αναλυτές πιστεύουν πώς ο Τούρκος πρόεδρος θα κάνει πίσω τελικά, ενώ Τούρκοι στρατηγοί είδαν με φόβο και τρόμο την άσκηση «Άρτεμις» που έγινε από δυνάμεις της Συμμαχίας στο Πεδίο Βολής της Κρήτης.
Αμερικανοί αναλυτές αναφέρουν πώς οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ έχουν πολλά όπλα στη φαρέτρα τους για να συνετίσουν τον Ρ.Τ. Ερντογάν και ένα από αυτά είναι τα μαχητικά αεροσκάφη F-35. Αν η Τουρκία παραλάβει τα S-400 τότε θα πρέπει να ξεχάσει τα F-35.
Το τηλεοπτικό δίκτυο CNBC σε ρεπορτάζ του φιλοξενεί απόψεις Αμερικανών αναλυτών που υποστηρίζουν πως ο Ερντογάν χρησιμοποιεί τους ρωσικούς S-400 ως μοχλό πίεσης. «Μην εκπλαγείτε αν αυτή η συμφωνία για το σύστημα S-400 δεν προχωρήσει, δήλωσε ο Richard Safran, αναλυτής άμυνας στο Buckingham Research στη Νέα Υόρκη.
Στο ρεπορτάζ υπενθυμίζεται η προειδοποίηση του προέδρου της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ, αλλά και η απαίτηση της Άγκυρας να αγοράσει μαζί με τους S-400 και την τεχνογνωσία τους. Οι Αμερικανοί αναλυτές αναφέρουν ότι η συμφωνία έχει και άλλα προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης διαλειτουργικότητας του ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού με τα συστήματα του ΝΑΤΟ.
«Δεν νομίζω ότι θα προχωρήσει η συμφωνία», δήλωσε ο Luke Coffey, διευθυντής του Κέντρου Εξωτερικής Πολιτικής Allison στο Ίδρυμα Heritage, ένα συντηρητικό think tank που βρίσκεται στην Ουάσινγκτον. Πιστεύει ότι η Άγκυρα χρησιμοποιεί τους Ρώσους ως μοχλό για να πετύχει μια καλύτερη συμφωνία για ένα σύστημα αεροπορικής άμυνας από τις ΗΠΑ ή έναν ευρωπαϊκό σύμμαχο. Επίσης, δεν πιστεύει ότι η Μόσχα θα δώσει ποτέ την τεχνολογία S-400 στην Τουρκία.
Ο αναλυτής του Wolfe Research, Hunter Keay επισημαίνει ότι «η περαιτέρω αποξένωση της Τουρκίας από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ και οι στενότεροι δεσμοί της με τη Ρωσία θα μπορούσαν να δημιουργήσουν κινδύνους για υπάρχοντα προγράμματα όπως το F-35». Η Τουρκία περιμένει να παραλάβει 100 F-35 , με την πρώτη παράδοση αεροσκαφών να αναμένεται το 2019.
«Η Τουρκία κάνει πολύ θόρυβο για να δείξει ότι μπορεί να επιβιώσει μακριά από το ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Λόρεν Τόμσον, σύμβουλος της βιομηχανίας άμυνας και επικεφαλής του Ινστιτούτου του Lexington. Ο Luke Coffey, διευθυντής του Κέντρου Εξωτερικής Πολιτικής Allison στο Ίδρυμα Heritage δεν πιστεύει ότι η σχέση Πούτιν-Ερντογάν μπορεί να διαρκέσει: «Οι χώρες τους υπήρξαν ανταγωνιστές και εχθροί κατά τη διάρκεια των αιώνων. Η ιδέα ότι θα γίνουν ξαφνικά στενοί φίλοι είναι ενάντια στην ιστορία».
Η αλλαγή στάσης από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ έχουν κυριεύσει με φόβο πολλούς στρατιωτικούς στην Τουρκία, καθώς πιστεύουν πώς αν μπουν απέναντι στη Συμμαχία τότε δεν έχουν τύχη. Η άσκηση του ΝΑΤΟ «Artemis Strike» στη Σούδα προκάλεσε σοκ στη γειτονική Τουρκία με ένα απόστρατο στρατηγό τον Fahri Erenel να δηλώνει πώς «το ΝΑΤΟ, για πρώτη φορά στην ιστορία του, θεωρεί ότι ένα κράτος μέλος, η Τουρκία, είναι πιθανός εχθρός».
Στην άσκηση συμμετείχαν περισσότεροι από 200 Αμερικανοί στρατιώτες και 650 Γερμανοί Αεροπόροι. Σε επίσημη ανακοίνωση του το Πεντάγωνο ανέφερε πώς στο Πεδίο Βολής της Κρήτης στα Χανιά θα τεθούν σε εφαρμογή τα συστήματα αεράμυνας Patriot και Stinger. Η άσκηση θα διαρκέσει έως τις 9 Νοεμβρίου και διεξάγεται με πραγματικά πυρά στη βάση πυραύλων του ΝΑΤΟ στα Χανιά.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου