Η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν που επρόκειτο να γίνει πριν από τη μετάβασή τους στη Γενεύη για να λάβουν μέρος στη διάσκεψη για το Κυπριακό, δεν θα πραγματοποιηθεί τελικά, καθώς σύμφωνα με πηγές της ελληνικής κυβέρνησης οργανωτικά δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις, λόγω των δυσάρεστων εξελίξεων των τελευταίων ημερών στην Τουρκία.
Αντ’ αυτού θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Νίκου Κοτζιά με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Νέα Υόρκη. Υπάρχει και μία σκέψη στην πενταμερή διάσκεψη της Γενεύης να λάβουν μέρος οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Βρετανίας αντί των ηγετών, κ. Τσίπρα και Ερντογάν και της κ. Μέϊ.
Σύμφωνα με άλλες πηγές ο κ. Ερντογάν δεν δέχθηκε να συναντηθεί με τον Έλληνα Πρωθυπουργό πριν οι δύο ηγέτες φτάσουν στην Γενεύη για να αποφύγει να τοποθετηθεί για το μείζον θέμα των εγγυήσεων και γενικά της ασφάλειας, στο πλαίσιο ενός παιγνιδιού, που παίζει η τουρκική διπλωματία εναντίον της Κύπρου. Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας μας ο σύμβουλος του Ελληνα πρωθυπουργού κ. Καλπαδάκης βρέθηκε στην Τουρκία αυτή την εβδομάδα και είχε επαφές με Τούρκους αξιωματούχους. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η μετάβαση του κ. Ερντογάν στην Ελβετία “είναι στον αέρα” λόγω των εσωτερικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κυβέρνησή του.
Σύμφωνα με πηγές της ελληνικής κυβέρνησης οι διαβουλεύσεις ενόψει της διάσκεψης της Γενεύης για το Κυπριακό συνεχίζονται και εντατικοποιούνται. Επισημαίνουν τη σημασία της σημερινής συνάντησης του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον Τούρκο ομόλογο του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Νέα Υόρκη, όπου θα συζητηθούν όλα.
Παράλληλα, οι πηγές αναφέρουν ότι θα υπάρξουν επικοινωνίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με όλους τους εμπλεκόμενους.
Πάντως, η ελληνική διπλωματία εκφράζει φόβους για “έκπληξη” από Ερντογάν που θα αφορά τις εγγυήσεις, τα επεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας και την παραμονή των κατοχικών στρατευμάτων. Ο φόβος έγκειται στην παρουσίαση μίας μεσοβέζικης τουρκικής πρότασης που θα βγάζει από τη δύσκολη θέση της Τουρκίας, η οποία θα συνεχίσει να έχει επιρροή στο νησί, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.
Ανώτερος αξιωματούχος του ΟΗΕ φέρεται να είπε σε “ενδιαφερόμενους” διπλωμάτες ότι ο κ. ‘Αιντα εμφανίστηκε ξαφνικά εναντίον των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων, αναγνωρίζοντας ότι η στάση της Τουρκίας στα θέματα αυτά δεν είναι εποικοδομητική, διότι αναγκάζει την Αθήνα να μην συναινέσει σε λύση στα ζητήματα ασφάλειας.
Σύμφωνα με ένα τελευταίο σενάριο, ο κ. Άιντα φέρεται έτοιμος να “κατεβάσει” πρόταση εκ μέρους των Ην. Εθνών για μη εγγυήσεις -άρα υποτίθεται αποκλείει εγγυήσεις από την Τουρκία- και με πρόνοια που θα απαγορεύει οποιαδήποτε επεμβατικά δικαιώματα στην Τουρκία. Η ιστοσελίδα μας δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες και από δεύτερη πηγή, αλλά ένας διπλωμάτης μας είπε ότι “όλα αυτά είναι πολύ καλά και όμορφα για να είναι αληθινά”. Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ φέρεται να προσπαθεί να εξυπηρετήσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ο οποίος χωρίς αυτές τις τουρκικές υποχωρήσεις στο χέρι, δεν έχει τύχη σε κανένα δημοψήφισμα.
Σε ότι αφορά τα κατοχικά στρατεύματα, ο κ. Αναστασιάδης φέρεται να δέχεται παραμονή τουρκικού αποσπάσματος (περίπου 2-3 χιλιάδες στρατιώτες), το οποίο θα χρησιμοποιεί την Κύπρο ως βάση αλλά οι δραστηριότητες του θα αφορούν “διεθνείς υποχρεώσεις”. Είναι ένας εύσχημος τρόπος για να παραμείνουν τουρκικά στρατεύματα στο νησί και μετά τη λύση.
Ο διπλωμάτης μας είπε ότι προωθείται η συζήτηση μίας ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΜΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ στην Κύπρο, την οποία -με τα μέχρι στιγμής δεδομένα- δεν αποδέχεται η Τουρκία και προσωπικά ο Ταγίπ Ερντογάν. Επίσης συζητείται κατάργηση της ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΕΓΓΥΗΣΕΩΝ. Η τουρκική θέση είναι ότι οι εγγυήσεις αποτελούν “κόκκινη γραμμή” για την Τουρκία.
Ο διπλωμάτης τόνισε ότι τα παραπάνω “είναι απλά σενάρια” και υπογράμμισε ότι “ο άγνωστος Χ παραμένει η Τουρκία. Εάν επιμένει στις εγγυήσεις, στα επεμβατικά δικαιώματα και στην παραμονή στρατευμάτων της” στο νησί “θα τινάξει τη διάσκεψη στον αέρα”.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου