Μέλη θρησκευτικών μειονοτήτων στις φυλακές μαζί με πολιτικούς κρατούμενους.
Έκθεση για τους χριστιανούς της Συρίας έδωσε στη δημοσιότητα το Συριακό Δίκτυο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (RSDH). Η έκθεση, που έχει τίτλο «Οι έγκλειστοι σύροι χριστιανοί ανάμεσα στην τυραννία των κυβερνητικών δυνάμεων και την τρομοκρατία των ριζοσπαστικών οργανώσεων», δημοσιοποιήθηκε μετά τα Χριστούγεννα για λόγους αλληλεγγύης προς τους δοκιμαζόμενους χριστιανούς στις γιορτές.
Στον πρόλογο επισημαίνει ότι πολλοί χριστιανοί όπως και μέλη άλλων θρησκευτικών μειονοτήτων βρίσκονται ανάμεσα στους συγγραφείς, πολιτικούς, ακτιβιστές, δημοσιογράφους ή μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων οι οποίοι αποτελούν γύρω στο 90% του συνόλου των φυλακισμένων από το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ. Οι συντάκτες της έκθεσης εκφράζουν την λύπη τους ότι, επειδή η διεθνής κοινότητα αγνόησε επίτηδες την καταπίεση πρωτοφανούς αγριότητας του καθεστώτος, εμφανίστηκαν τελικά ακραίες οργανώσεις για να επιβεβαιώσουν τις πιο δυσοίωνες προβλέψεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει το Δίκτυο, οι κυβερνητικές δυνάμεις συνέλαβαν τουλάχιστον 450 χριστιανούς, μεταξύ των οποίων περίπου 30 γυναίκες. Σχεδόν το 40% αυτών _ 166 άνδρες και 19 γυναίκες _ αφέθηκαν ελεύθεροι. Από τους 265 που παραμένουν στη φυλακή, οι περισσότεροι θεωρούνται «κατ' ανάγκη αγνοούμενοι», δηλαδή φυλακισμένοι για τους οποίους κανείς δεν διαθέτει οποιαδήποτε πληροφορία. Σύμφωνα με τις δηλώσεις χριστιανών που απελευθερώθηκαν, οι φυλακισμένοι υποβάλλονται τακτικά σε βασανιστήρια.
Όσον αφορά τις ακραίες οργανώσεις, το RSDH υπενθυμίζει ότι άμεσα ή έμμεσα εξανάγκασαν σε φυγή τον χριστιανικό πληθυσμό ορισμένων περιοχών που έπεσαν στα χέρια τους, όπως η Ράκα, το Ντεΐρ αλ-Ζορ, η Χασάκα και το Χαλέπι. Κάνει ιδιαίτερη αναφορά στον ιησουίτη κληρικό Πάολο Νταλ Όλιο, που συνελήφθη στις 7 Ιουλίου 2013 από το Ισλαμικό Κράτος και έκτοτε αγνοείται η τύχη του, στον φραγκισκανό κληρικό Χάνα Μούσα που απήχθη στις 5 Οκτωβρίου 2014 αλλά απελευθερώθηκε τέσσερις μέρες αργότερα και στις ορθόδοξες μοναχές της Μααλούλα που απήχθησαν και στη συνέχεια ανταλλάχθηκαν με φυλακισμένους που κρατούσαν οι συριακές αρχές.
Το Δίκτυο υπενθυμίζει επίσης ότι οι επίσκοποι Μπούλος Γιαζίτζι και Γρηγόριος Γιοχάνα Ιμπραήμ είναι ανάμεσα στους δεκάδες χριστιανούς που απήχθησαν σε περιοχές που ελέγχει η αντιπολίτευση, όπως στην Ιντλίμπ και στο Χαλέπι.
Το Δίκτυο ζητάει να τοποθετηθεί το ζήτημα των παράνομων συλλήψεων και του βασανισμού των κρατουμένων στην κορυφή των προτεραιοτήτων κάθε πολιτικής δράσης και διαπραγμάτευσης. Ζητάει επίσης να ασκηθούν ευθείες πιέσεις στη συριακή κυβέρνηση για την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων.
πηγή
πηγή
Δημοσίευση σχολίου